Etan Huijs – Dreams In Multicolor (EP)

001 etan h

Binnen een jaar na het verschijnen van zijn goed ontvangen album “The Monochrome Veil” weet singer/songwriter Etan Huijs ons – liefhebbers van Americana en folk – alweer te verblijden met nieuwe werken die een plekje vonden op zijn in Januari te verschijnen EP “Dreams In Multicolor”.
Stil zitten past niet in het straatje van Etan en zo ontstond het plan om een EP uit te brengen met daarop een zestal album tracks van “The Monochrome Veil”, maar dan in uitgeklede versies, akoestisch dus en met een strijkje. Maar zoals dat met ras artiesten gaat sloeg gaande weg de inspiratie toe en dat leverde een 5 tal gloednieuwe songs op die perfect aansloten bij eerder genoemde CD.
Om aan deze sound vast te houden had Etan voor de begeleiding ongeveer hetzelfde personeel ingehuurd en dat betekend dat we – netjes over de EP verdeeld - wederom kunnen genieten van het vakmanschap van Jori van Gemert: vocals, piano, Kyle Janssen: akoestische gitaar, akoestische bariton gitaar, vocals, Rens van Dijk: bas, staande bas, mandoline, vocals, Renee Wijnhoven: cello, Alex Akela: viool, accordeon en last but not least BJ Baartmans: akoestische gitaar, banjo, mandoline, dobro, piano, percussie en vocals.
Na de vingeroefeningen in de 53 seconden durende intro Octarine wordt er afgeteld voor The Lake en verkeer ik weer meteen in de stemming die ik op “The Monochrome Veil” achtergelaten had.
In Marigold Sun- dat de turbulente tijd waar in we leven als onderwerp heeft – geeft Etan uiting aan de vreugde die hij voelt bij het betreden van het podium, dat aan voelt alsof je een oude vriend begroet.
Met een speelduuur van bijna 7 minuten neemt Bobby bijna een derde van de CD in beslag. Etan noemt het zelf een vervolg op Josephine, een bijzonder sterke track van “The Monochrome Veil” en door deze 2 nummers achter elkaar te luisteren hoor je inderdaad weer de magie tussen de stemmen van Etan en Jori terug.
Red Blue Yellow wint het voor mij wanneer het op een liedje aan komt waarvan het refrein meteen hangen blijft en tot meezingen uitnodigd. Dat wil niet zeggen dat ik niet gecharmeerd ben van een luisterlied als Sea Of Life. Integendeel! Met een subtiele begeleiding krijgt deze herbewerking van Wild Are The Waves (“The Monochrome Veil”) meer diepgang en houd nog meer de aandacht vast.
Rest me nog te vermelden dat de productie en mix van “Dreams In Multicolor” in handen was van BJ Baartmans en de cd gefinancieerd werd met de hulp van het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Knap geschreven songs, heerlijke op elkaar afgestemde vocalen en vakkundige begeleiding zorgen voor een streling van de oren en dat is in deze barre, depressieve tijden de beste ‘booster’ die je wensen kan.
De songs op “The Secret Us”, “The Monochrome Veil” en ook deze EP hebben van Etan inmiddels een handtekening-waardig artiest gemaakt!
© Harm Lutke

001 etan huijs