Timber – It Could Have Been Me (EP)

001 timber

Het is niet altijd gemakkelijk als je een cd wil recenseren en het bijgesloten persbericht in feite al meteen het gras voor je voeten heeft weggemaaid. Neem bijvoorbeeld de volgende zinnen: Timber is een singer-songwriter wiens Americana popsongs zijn geïnspireerd door The Beatles en die klinken als John Mayer, die je doen voelen, nadenken en soms lachen in een intieme sfeer. Dat betekent: onderuitzakken op de bank, schoenen uit, drankje in de buurt en luisteren naar mooie muziek!
Dit bedoel ik dus, kom daar maar eens over heen.
Na de opener When Love Breaks Down (again) ben ik al overtuigd dat van het bovenstaande geen woord gelogen is. Een heerlijk relaxed nummer met Country invloeden, soepel gitaarspel en prachtige, meerstemmige passages. Mijn interesse is gewekt en ben benieuwd wat Timber gitaar-leadzang en zijn kompanen Pieter-Jan van Helvoort – cajon, Donald van der Goes – contrabas, George Konings – gitaar (tevens producer), Andrew Manusama – dobro en de backing vocalisten Johannes Dopmeijer en Johan Kruizinga nog meer te bieden hebben op hun EP “It Good Have Been Me”.
Hoewel de titel anders doet vermoeden hoef ik niet bang te zijn voor Fear, Fear, Fear, want dit nummer ontpopt zich als een gedreven boogie waarbij je duim automatisch de middelvinger opzoekt en uitdaagt tot knippen.
In The Garden straalt de rust uit die het vertoeven in een tuin je kan geven. Prachtig nummer waarbij het wel jammer is dat in het wederom soepele gitaarspel de snaren ook gebruikt worden om eelt van de vingertoppen te verwijderen en dat ook storend hoorbaar is.
Dat is dan ook het enige minpuntje en niet iets om je druk over te maken want de Sun Is Coming Out en horen we een vrolijke track met weer die prachtig in elkaar vloeiende meerstemmige zang.
Helaas telt “It Could Have Been Me” slechts 5 tracks en komen we met de bluesy aanvoelende titeltrack al aan het einde van deze bijzonder smaakvolle EP.
Een EP die zo lekker weg luistert doet je verlangen naar een volledig album van deze – zoals Timber zichzelf noemt – ‘veteraan met passie’. Die schijnen er te zijn (volgens het persbericht) en dragen de titels “Book Of Life” (2010) en “Clouds”(2017).
De zoektocht hiernaar is vandaag gestart!
© Harm Lutke

001Timber1