Doppelbock -So Schön

Metalville

001doppelbock 2021

 “The rockband with the accordeon” staat er in het bijgesloten persbericht te lezen, dat ik toegestuurd kreeg bij het album “So Schön” van de Duitse rockband Doppelbock.
Zonder ook maar een noot gehoord te hebben houd ik mijn hart vast. Er zijn meer bands die een accordeon in hun bagage meeslepen en dat heeft in het verleden bij ondergetekende soms tot traumatische ervaringen geleid. Met de wijsvinger in de buurt van de eject knop onderga ik gelaten Auf Die Knie en kom tot de conclusie dat mijn vooroordelen gelukkig ongegrond zijn.
Na het luisteren van deze opener weet ik dat mij de volgende – pakweg – 33 minuten muziek te wachten staat dat je een geslaagde mix van Dropkick Murphys en Kärbholz kunt noemen.
Folk invloeden zijn overduidelijk aanwezig in de intro en solo van het opzwepende Schatten.
Trad de accordeon tot nu toe op de voorgrond, bij de rocker Alles Gegeben heeft de trekzak een dienende rol totdat er een walsje ingezet wordt. Met Bruno – gitaar-zang-banjo, Marco – acordeon-zang, Tom – bas-akoestische gitaar en Klaus – drums, kun je blijkbaar alle kanten uit.
Bij Fürst Der Welt komen we al aan bij het hoogtepunt van de cd (althans voor ondergetekende) Met ruim 5 minuten speeltijd is deze ballad de langste track, die op sommige stukken zelfs bombastisch overkomt, maar ook prachtig uitgewerkt is. Deze song heeft alles in zich om op de radio gedraait te worden, al zullen er dan wel enkele stukjes tekst veranderd moeten worden.
De intro van Stirb Für Uns laat je geloven dat er inderdaad een stukje Kneipen Musik (Bruin cafe muziek) staat aan te komen, tot dat het geweld los barst en ik blij ben dat ik niet doorgespoeld heb. Ondanks de titel is dit een pakkend, ja zelfs vrolijk nummer.
De mandoline maakt zijn entree op So Schön en inderdaad, het heeft wel wat! Een track met een hoog mee-dein en mee-zing gehalte!
Op Am Ende en Gott Hat Versagt domineerd de rock en maakt de band zijn reputatie van Kneipen Rock’n Rollers waar. Ook als feestband kunnen zij uit de voeten getuige hun versie van Wandersmann, dat met het falderie, faldera refrein de deelnemers van de vierdaagse zeker zal aanspreken.
Met Wald volgt er een gevoelige ballad waarin de accordeon een echte toevoeging blijkt te zijn.
Bis Zum Schluss kunnen de dancing shoes uit de kast gehaald worden voor een onvervalst stukje Riverdance.
Zoals gezegd: ,,Met Doppelbock kun je alle kanten uit:!
So Schön” is in ieder geval een verrassend leuk album dat niet verveeld door zijn variatie en de vele, opzwepende tempo wisselingen.
© Harm Lutke

 001 doppelbock