Faith Healer - Back To Zero

RVP RECORDS
Back to Zero

'Wat goed is komt snel' is een veel gebezigde term in de sportwereld en heeft meestal betrekking op een jong talent dat zijn neus aan het venster steekt.
In de music-scene is dat in het geval van Faith Healer, een nieuwe Nederlandse melodic-rockband, ook van toepassing, echter met een langere aanloop periode.

De 12 songs op ''Back To Zero'' zijn een selectie uit een stapel die gitarist Peter Bourbon thuis op de plank had liggen en waren eigenlijk bedoelt voor zijn solo album.
De eigenzinnige veteraan (o.a. Vengeance en Picture) had precies voor ogen hoe het zou moeten klinken en startte een langdurige zoektocht naar gelijkgestemde muzikanten die echter niet voor het oprapen lagen. Jonge talenten genoeg, maar de klik ontbrak vaak. In Marc Meesters op gitaar, Peter Rovers op bas en Dennis Geraads achter de drums vond hij uiteindelijk zijn 'Dream Team' en ontbrak het alleen nog aan de juiste stem. Daarvan bleek de uit Warschau afkomstige Poolse rockzanger Piotr “Zinny” Zalesky de eigenaar te zijn. Onder het repeteren ontstond uiteindelijk het bandjes gevoel en Faith Healer was geboren.

Eerder dit jaar brachten zij hun debuut-single Turn Up Sound uit dat in no time de eerste plaats van de Poolse Aspekt Rock Charts bezette. Wat goed is komt inderdaad snel.


Nu is er dan het full-length album "Back To Zero", waarop vreemd genoeg dit nummer ontbreekt. Het gemis hiervan wordt al snel naar de achtergrond gedrongen, want het album bevat meer hitgevoelige nummers zoals de ballad Keep On Dreaming.

”Back To Zero” is een schitterende cd met onvervalste melodic rock waarbij de indalings periode overgeslagen kan worden, want de nummers blijven meteen hangen, althans bij mij. (Eerlijkheidshalve dien ik er bij te vermelden dat ik de band 2x live gezien heb, wat een overdonderende indruk op mij maakte.)
Naast de voortreffelijke instrumentaties – het lijkt alsof de band al jaren samenspeelt – wordt de cd vooral door de fantastische strot van “Zinny” gedragen. Rauw en ruig als op Be My Serpentine, Mean Machine en de stamper Hungry For Rock, maar ook gevoelig en loepzuiver op Why Don't We Go,Tell Us Wh o You Are en Keep On Dreaming. Het refrein doet een beetje op 'More Than A Feeling' van Boston lijken.
Dit nummer is tevens tekenend voor de variatie op deze cd, waarbij op sommige nummers de roots uit het verleden naar boven komen en in andere, modernere invloeden de hoofdrol vertolken.

Meesterlijke duo solo's van Peter en Marc zijn ook een kenmerk van Faith Healer. Beiden leven zich uit op het instrumentale B-Ware, een nummer dat het prima als soundtrack van een actie film zou doen.

Met “Back To Zero” heeft Faith Healer een van de betere melodic rock albums van dit jaar afgeleverd, een album dat het in het buitenland, net als de single, wel eens héél goed zou kunnen doen.
Vanaf 16 oktober ligt “Back To Zero” in de schappen, oordeel zelf.

FaithHealer