Nils Patrick Johansson – Evil Deluxe

Metalville

Evil Deluxe 325

Afgelopen week draaide “Evil Deluxe” vlijtig zijn rondjes in mijn auto en veraangenaamde dit nieuwe album van Nils Patrick Johansson de soms lange ritten van A naar B.
Nils Patrick is in het dagelijkse leven de stem van bands als Astral Doors en Lion’s Share, maar vond ‘in between’ tijd om zijn eerste solo-cd uit te brengen.
Als gerenommeerd zanger – zijn stem wordt vaak vergeleken met die van Ronnie James Dio – kan de Zweed voor de begeleiding over een uitgelezen gezelschap van topmuzikanten beschikken en weet je van te voren dat deze cd geen miskoop zal zijn. Mocht daar toch nog twijfel over bestaan dan brengen songs als Evil Deluxe en Estonia je wel op andere gedachten!
Naast Lars Chriss-gitaar, Fredrik Johansson – drums en Andy Loos – bas leverden Chris Boltendahl, Fredrik Bergh, Kay Backlund, Anuviel en Marcus Bengts ook een bijdrage aan deze zeer geslaagde cd. Welke functies zij bekleden staat op de info sheet echter niet vermeld.
Op “Evil Deluxe” kom je songstructuren en elementen tegen die de – nu klassieke – heavy metal in de 80er jaren hun smoel gaf. Dat is ook geen wonder want de zanger die niet meer zo piep is groeide met deze muziek op. Dat maakt het alleen maar mooier voor de oudere jongeren onder ons die meteen zullen vaststellen dat er tussen de 11 zelf geschreven tracks een ‘covertje’ van Accept verborgen zit. Zijn bewerking van Burning zal de heer Dirkschneider zeker kunnen bekoren.
Enkele opvallende tracks op "Evil Deluxe" zijn: de titeltrack die vooraf gegaan wordt door Baal, maar door het ontbreken van een pauze als één nummer klinkt. Op een speelse manier zit in de solo Hava Nageela verwerkt.
Het bijna 8 minuten durende epische Estonia.
Het met een gierende solo tot op het randje van zuiverheid gepaard gaande Gasoline.
Ook in How The West Was Won zit weer een bekend riedeltje verborgen, ik wil niet verraden welke, maar het past prima bij de titel van de song.
Je zou het niet verwachten maar na 11 tracks goed verteerbaar metal geweld wordt het album afgesloten met een walsje!?! En toch blijkt A Waltz For Paris prima in het geheel te passen.
Zoals gezegd is “Evil Deluxe” een meer dan aangenaam album dat met ruim 57 minuten aan kwaliteits rock/metal is volgepropt. Waar voor je geld!

© Harm Lutke

evil deluxe