The Dice – Southern Grace (EP)

SouthernGrace 325

Voor de inleiding van deze recensie keer ik even terug naar 2015 toen een band genaamd The Blackwater Experience hun debuut album “Peacemaker” uitbracht. Een verrassend sterke cd die meer dan goed ontvangen werd! Ik dichtte deze band uit Horst een grote toekomst toe, hetgeen ook gedeeltelijk uit kwam. Veel bluesliefhebbers zullen zich ongetwijfeld hun spraakmakende optreden op het Bluesrock Festival Tegelen nog herinneren. Maar,….. daarna werd het stil rondom dit viertal en bleek met het verschijnen van de EP “Southern Grace” van The Dice dat The Blackwater Experience een vroege dood gestorven was.
Mastermind Richard Kleuskens (vocals/gitaar) bleef niet bij de pakken neer zitten en richtte met Jan van de Water – gitaar, Geert Kuijpers – bas en Jack van ‘t Groenewolt - drums The Dice op en zie daar: de liefhebbers van ruige Southern rock, met daar in elementen als blues, gospel, rauwe country en een snuifje psychedelica kunnen met deze EP hun hart weer ophalen.
Het enige verschil met The Blackwater Experience is dat het geluid van de Hammond ontbreekt, maar dat wordt gecompenseerd door ’veeuuul’ slide gitaar, zoals de band op hun site laat weten. Dat komt in ieder geval het Southern rock geluid ten goede.
De cd – die overigens alleen via internet te beluisteren valt – start met Freed From The Gallows en gelijk ben ik weer onder de indruk zoals ik dat 3 jaar geleden ook was van het album “Peacemaker”.
Ook wordt duidelijk dat dit nummer dat verschillende tempowisselingen kent geen nummer is voor watjes en de volumeknop rustig een zwieper naar rechts mag maken. Die positie dient vast gehouden te worden want ook de resterende songs verdienen het om hard gehoord te worden.
Aan “Southern Grace” werken ook The Twisted Gospel Sisters mee. Cheraine Rubie, Juul Coumans en Fieke Geurts zijn op Cry Sister No More duidelijk hoorbaar. Geen verkeerde keuze overigens want de dames zorgen voor een extra toevoeging aan het toch al niet magere geluid.
Op de tweede helft van deze EP gaat het er iets rustiger aan toe en hoor je ‘veeuuul’ slide gitaar en een vette bas op Bonnie and Clyde, terwijl Laid My Burden Down met een heerlijk gitaar duel gepaart gaat.
Zij die “Peacemaker” in huis hebben zullen na het horen van deze 4 tracks op “Southern Grace” reikhalzend uit zien naar een full lengt album en zullen zich de gelegenheid om The Dice live te zien niet laten ontgaan! Zeker weten!

© Harm Lutke

The Dice