• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Zeer indrukwekkende concerten van de Tygers Of Pan Tang en King Crown in de Oefenbunker.

001 tygers kop


De Tygers Of Pan Tang worden door de liefhebbers van onvervalste Heavy Metal vaker in één adem genoemd met genregenoten als Saxon en Iron Maiden, al bleven zij dan wel minder succesvol. Als zo’n band dan in de buurt is wil je ze toch wel eens zien, dus toog ondergetekende op vrijdagavond 3 juni naar de Oefenbunker in Landgraaf voor een – zoals later bleek – zeer verrassend concert.


001 tygersDe avond werd geopend door de Franse Melodic Metal band King Crown, die onder de naam ÖBLIVÏON in het verleden al furore maakte. Voor zanger Jo Amore kent de Oefenbunker geen geheimen want hij was er in 2017 al eens te gast met zijn band Now Or Never, druk baasje dus deze kleine man die qua uiterlijk en energie iets van Ronnie James Dio weg heeft. Verder bestaat het gezelschap voor deze avond uit David Amore (Drums), Sebastien Chabot - (Bas, backings) en gitarist Ced Legger die dubbel betaald krijgt omdat hij het gitaarwerk van de zieke Bob Saliba ook nog moet verzorgen. Het gaat hem goed af en de band zet een sterke set neer met maar liefst 8 tracks van hun nieuwe album “Wake Up Call” (aanrader!) Goede band, goede show (een incidentje met een open gulp zorgt voor hilariteit bij zowel band als publiek) en goed in het gehoor liggende songs, wat wil je als concertbezoeker nog meer? De headliner dus!
002 tygersTygers Of Pan Tang maakt al sinds 1978 (!) de podia onveilig en deed dat in steeds wisselende samenstellingen. Ook voor deze tour die in het teken staat van de heruitgave van het in 2012 verschenen album “Ambush” en waarin de band ook hun EP “A New Heartbeat” hoopt te promoten heeft er weer een wisseling plaats gevonden en zien we met Francesco Marras (onder andere gitarist bij Bonfire) en Huw Holding op bas 2 nieuwe aanwinsten het podium bestijgen. Verder bestaat de band – die vanavond pas hun 2e concert sinds de corona pandemie speelt – uit Jacopo (Jack) Meille (vocals), Robb Weir (gitaar/backings en enige originele bandlid van het eerste uur) en drummer Craig Ellis.
Voor ondergetekende wordt het een avond vol verrassingen, want de interesse in New Wave Of British Heavy Metal (NWOBHM) werd pas op latere leeftijd ontwikkeld, sterker nog, de Tygers Of Pan Tang kon ik alleen maar van naam!
003 tygersEr wordt gestart met Fire Clown en daarbij beleef ik mijn eerste ’Aha-erlebnis’, want dit klinkt me bekend in de oren en dat zal deze avond niet de laatste keer zijn, want er dienen zich meer songs aan die herkenbaar zijn zonder te weten wat de titel is en van welke band ze waren. De Tygers houden er goed de vaart in en kunnen op veel participatie van het publiek rekenen. Dat publiek bestaat voor een groot deel uit muzikanten uit de Nederlandse rockscene die de kans om hun ‘idolen’ live aan het werk te zien niet lieten liggen. De setlist bevat maar liefst 18 songs die allen gepaard gaan met stevige riffs, geweldige, goed afgewerkte solo's, lekkere logge baslijnen, strak drumwerk en een stem die alle toonhoogten beheerst. Het geheel maakt dermate veel indruk op mij, dat ik al snel de draad kwijt ben wat titels betreft en alleen zeker weet dat er geëindigd wordt met een gerestylede cover van The Searchers Love Potion nr. 9.
Zoals gebruikelijk is bij goede concerten vloog ook op deze avond de tijd voorbij, een avond vol ‘ouderwetse’ Heavy Metal gebracht door een perfect samengestelde band die ik niet had willen missen!
© Harm Lutke
Meer foto’ en de setlist van dit fantastische concert zijn geplaatst in de rubriek Reportages/Pics.
More photos and the set list of this fantastic concert have been placed in the Reportages/Pics section.