• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

The Gulls schrijven historie bij Poppodium Volt!

001gulls kop

The Gulls, wie kent ze niet? Ik denk velen, waaronder ondergetekende zelf, daarom een korte introductie. We hebben het over een viertal snaken die hun Rock ‘n Roll droom najagen en overal optreden waar het maar mogelijk of niet mogelijk is. Denk daarbij aan parkeer garages, op straat, een weiland, op het strand, in het bos of op het dak van een leegstaand pand, het maakt niet uit, het speelplezier is verslavend. The Gulls zijn in hun 2 jarig bestaan constant ‘on the road’! Overal wordt de camper waar in geleefd wordt – maar die ook een gedeeltelijke opslagplaats van de instrumenten en compressor is – uitgeladen en ontstaat er spontaan een feestje. Het verhaal gaat dat er in hun thuisland een vaste schare fans in colonne achter hen aan reist.


001gullsZulke gemotiveerde jonge gasten als The Gulls roepen vergelijkingen op met DeWollf en hebben mijn sympathie. Ik ben dan ook erg nieuwsgierig hoe deze Britse Folk/Rock band met Nederlandse inbreng het er op 22-05-2022 op een heus podium van af brengt.
Will Fairhead (vocals/gitaar/mondharmonica/fluit), Eddy Ogle (gitaren/viool/backings) en Killian Aubertin (bas/backings) bivakkeren al enige tijd bij de ouders van de Nederlandse drummer Bob Kessels in Geleen. Daar bereidden zij zich voor op hun grootste optreden buiten Engeland tot nu toe bij Poppodium Volt te Sittard, alwaar opnames gemaakt worden voor hun live album.
De zaal is al goed gevuld als The Gulls op het podium verschijnen en er heerst al een gezellige sfeer onder de fans waarvan velen herkenbaar zijn aan hun T-shirts.
002gullsMijn nieuwsgierigheid naar wat ik mag verwachten wordt al snel bevredigd als de band The Jam beëindigd: dit wordt een toffe avond! Een blik op de setlist zegt mij dat er dan nog 9 songs te gaan zijn en dat het album door de lengte der songs minimaal een uur luisterplezier gaat opleveren.
Bij ieder nummer groeit mijn verbazing hoe veelzijdig dit viertal is. Freedom heeft een beetje funky inslag, maar over het algemeen zijn de meeste songs op rock invloeden gebaseerd, zoals het ruige Revolution. Daarnaast wordt op Black Rat lekker gegrooved, zou het goed in het gehoor liggende Highway Man zomaar uit een film van Quentin Tarantino weggeplukt kunnen zijn en komen we blues invloeden tegen op het prachtig uitgewerkte Mary Jane. Brown Eyed Friend klinkt zelfs een beetje spacy. De band blijft mij verrassen met goed uitgewerkte songs en hoogstaande instrumentaties – Eddy’s gitaarspel doet mij bij vlagen aan Joe Bonamassa denken – maar de grootste verrassing komt na Never Leave This Town. Het is lekker meedeinen op deze meeslepende song die als laatste op de setlist staat en afgaande aan het applaus een publiekslieveling is. De grote verrassing ligt hem hier in dat tijdens het applaus het blaadje met de setlist omgedraaid wordt en er nog 11 songs volgen. Blijkbaar gaan ze voor een dubbel album.

003gullsMet Will's Song (Will solo), In Your Light (met Eddy en Killian), de meezing folksong Love, Love, Love (met Bob op een cajon) en het ook al Folky Glass Eyed (met Eddy op viool) wordt het publiek op een fantastische akoestische set getrakteert.
Voor Lightning worden de gitaren weer ingeplugd waarna er weer ruig gerockt wordt op Time. Blues dat over gaat naar boogie en swing (met een korte bas en drum solo) zijn de kenmerken van Circle. Was het al een geslaagde avond, met Innocent Love wordt het helemaal een feestje waarna men heerlijk weg kan zwijmelen op het ruim 9 minuten durende Change dat gedragen wordt door een prachtige, gevoelige solo van Eddy.

004gullsNa 2 uur speeltijd volgen er nog 2 toegiften. Will heeft een bontje uit de kast getrokken en neemt een fluit ter hand voor de intro van Gypsy Dragon. Het klinkt niet helemaal zuiver, maar doet verder niks af aan deze met oriëntaalse invloeden doorspekte song die mijn buurman naar Chinees deed verlangen. Het ongeveer 12 minuten lange nummer krijgt nog meer een buitenlands tintje als ene Kishan het podium op komt met een Didgeridoo. Daarna levert de band nogmaals een top prestatie met een dromerige afsluiter die de toepasselijke titel The Last Time mee kreeg.

Een band die er 200% voor gaat, goed in het gehoor liggende songs met veel variatie, enthousiast publiek, prima geluid en verlichting, met deze ingrediënten moet er wel een fantastische Live CD/DVD uit de persen rollen?
Ik kan niet wachten tot het zover is!
© Harm Lutke

Meer foto’ en de setlist van dit fantastische concert zijn geplaatst in de rubriek Reportages/Pics.
More photos and the set list of this fantastic concert have been placed in the Reportages/Pics section.