• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

De corona versie van het 6e Palooza festival was een succes!

001pal

Op een gedeeltelijk natte zaterdag, de dag des heren 28 augustus, vond op het terrein van v.v. Chevremont (Kerkrade) de 6e editie van het Palooza festival plaats. Veel over gehoord, maar nog niet eerder kunnen bezoeken omdat er altijd wel ergens anders ook een festival op dezelfde datum plaats vond. De grote festivals kunnen we ook dit jaar vergeten, maar nu de corona regels enigszins versoepeld zijn durft de organisatie van dit all-in festival – onbeperkt eten en drinken is bij de entree prijs inbegrepen – het toch aan om hun vaste publiek een dagje vermaak te bieden met food, drinks en vooral muziek.
Het affiche wordt bevolkt door plaatselijke en regionale bands, maar krijgt door toevoeging van het Belgische Loxley Lane ook een internationaal tintje.

pa01Gestart wordt met de Kerkraadse coverband The Decades. Deze band is pas sinds 2019 actief, maar bestaat uit ervaren muzikanten die hun sporen bij andere coverbands verdient hebben. Met andere woorden: deze ‘oude rotten” hoef je geen kunstjes meer te leren. Eigen bewerkingen van songs van o.a. Neil Young, Rolling Stones, Garry Moore, Cream, Herman Brood kun je hen dan ook wel toevertrouwen. Het is wel apart om Never Be Clever van Herman Brood door een zangeres (Monique Ackermans) vertolkt te horen. Zij en drummer Jan Heldendal lossen elkaar beurtelings af in de zang. Helaas wordt hun optreden door enkele regenbuien geteisterd , maar zorgen hun vertolkingen van o.a. Tush, Living In A Free World en Whisky In A Jar toch voor een goede sfeer onder de paraplu’s en tentzeiltjes.

pa02Als 2e band staat Loxley Lane uit het Belgische Maasmechelen geprogrammeerd. De band rond zangeres/gitariste Jessie Cloostermans – die naast L.L ook vlijtig aan een singer/songwriter carrière werkt – heeft goed weer meegenomen en tijdens hun optreden breekt zelfs de zon even door.
Het viertal, dat “vroeger” met enige regelmaat de grens over wipte, speelt een vrij harde set van eigen werken met muziek die door Jessie omschreven wordt als ‘eigentijdse rock’. Hun sound is sinds Raadpop (2018) enigszins veranderd door de toevoeging van keys en dat komt songs als Heartless, The Victim & The Villian en Wildfire zeker ten goede en zorgt voor een lekker vol geluid. De band heeft er zin in en vooral bassiste Stephanie van Stiphout leeft zich uit in haar spel. Wel een beetje lullig dat zij na hun show het goede weer mee naar huis nemen.

Het beloofd een ‘jasje uit – jasje aan’ dag te worden want de zoveelste bui hangt boven het terrein.
pa03Bij het concert van singer/songwriter Guido Staps zijn de schuilplaatsen aanvankelijk weer druk bevolkt en staan er slechts enkele dapperen voor het podium. Guido is in het zuiden geen onbekende en heeft inmiddels wel ieder podium en een groot aantal keukentafels beklommen. Zichzelf begeleidend op gitaar en mondharmonica weet hij met covers van o.a. U2, Bruce Springsteen, Pearl Jam, Snow Patrol en Coldplay steeds meer mensen naar voren te lokken. Als de regen over gaat in gemiezel is het zelfs druk voor het podium en worden songs als Have A Nice Day, One en With Or Without You hartstochtelijk meegezongen. Met zijn optreden kwam het festival gevoel steeds meer bovendrijven en werd het zelfs droog!

Het schijnt dat dit familie festival (diverse attributen zoals een springkussen zijn voor de kleinsten aanwezig) ieder jaar een goed doel sponsort via een verloting en dat is dit jaar de stichting G.O.C. Parkstad. Voordat JAMEsBOND zich op maakt voor hun optreden volgt eerst de eerste uitreiking van een aantal prijzen.

pa04JAMsBOND is een Zuid-Limburgs BONDgenootschap met een grote liefde voor JAM’s. Hun repertoire bestaat uit Rock, Pop, Blues, Reggae, maar dan op geheel eigen wijze vertolkt. Erg indrukwekkend is bijvoorbeeld hun versie van Blauw (The Scene) dat tot een gevoelige ballad werd omgetoverd. Get Up Stand Up wijkt ook van het origineel af, maar wordt door het publiek wel gewaardeerd. Ook van een Duitse Schlager is men niet vies en dat slaat goed aan, want tijdens hun aangepaste versie van Skandal Im Sperrbezirk (Spider Murphy Gang) zijn er niet alledaagse choreografische hoogstandjes te zien voor het podium. Een soort moshpitt, maar dan anders. De band die tot dan toe het meeste speelplezier uitstraalt sluit hun set af met L.A.Woman.

pa05Na de tweede trekking van de loterij staat het optreden van NoiZZ gepland, een allround feestband die ik eigenlijk als headliner had verwacht. Een band met een reputatie wanneer het om tent afbreken gaat. Met een aanstekelijk, uptempo repertoire van Top 40 hits, gouden oudjes, Pop, Rock, Rap, Dance, you name it, schiet het publiek al snel in de feestmodus en vind er zelfs een stage dive plaats. Dit is een typische “U vraagt, wij spelen” band die de kunst verstaat om minder bekende hits tot een tophit medley te smeden. Mocht je na hun optreden nog niet door het festivalgevoel overmand zijn, dan heeft de tweede prik toch iets van bijwerkingen.

pa06Als afsluiter stond de plaatselijke favoriet Resonate geprogrammeerd, die om hun jubileum te vieren in 2020 een heuse 10th Anniversary tour gepland had. Dat ging om bekende redenen niet door, maar ieder nadeel heeft zijn voordeel, want men gebruikte de vrij gekomen tijd om aan een compleet nieuwe live-set te sleutelen. Daarom was men op dit festival getuige van een primeur met covers van Rag’n Bone Man, maar ook van misschien iets minder tot de verbeelding sprekende bands als The Cold Stares en The Blue Stones. Erg verrassend allemaal, want een nummer als Running Up That Hill (Kate Bush) verwacht je niet direct tussen werken van bijvoorbeeld Foo Fighters en Pearl Jam. Het zorgt voor een interessante set waarbij hun vertolking van Creep (Radiohead) voor mij het hoogtepunt vormde.

Hoewel het festival net niet uitverkocht was, kan de organisatie terug kijken op een zeer geslaagd en prima verzorgd evenement, een evenement dat volgend jaar hopelijk weer onder normale omstandigheden kan plaats vinden!
© Harm Lutke

Een uitgebreide fotoreportage is geplaatst in de categorie Reportages/Pics.
For more pics click on Reportages/Pics in the menu.