• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

6e BEN ZEN Session: Live-stream Band Over.

001bo

Op een zonnige vrijdagavond zette ondergetekende koers naar het Sunplein te Landgraaf om daar getuige te zijn van een gedenkwaardige BEN ZEN Blues Session met de bluesrock band Band Over. Een sessie waar ik al lang naar uitgekeken heb, want deze Limburgse band zit in de lift en maakt een positieve ontwikkeling door die o.a. leidde tot het goed ontvangen album “Butt Delivered”.


Math Gerards – zang, Dylan Gerards – zang, keyboard, de gitaristen Ralph Hoeberechs en Ed Knarren, John ‘De Baskabouter’ Hegt – bas, trompet, backing vocals en Marc Limpens – drums zijn er helemaal klaar voor om zich aan een groot publiek te presenteren. Dan vormt een professionele live stream - zeker in deze krankzinnige tijd – een fraai visite kaartje.
001 BoNa 8 maanden rust trapt de band – net als op het album – enthousiast af met See That My Grave Is Kept Clean. De toon is gezet, dit wordt een lekker avondje! Vader en dochter lossen elkaar af in de lead zang, hetgeen een goede beslissing is daar Math uitgerekend vandaag stemproblemen heeft die zich gelukkig naarmate het concert vordert oplossen. Helaas halverwege het door Dylan gezongen I Gave Up Everything gaat het mis als de techniek het laat afweten. Naderhand blijkt dat Facebook om onduidelijke redenen de link naar de stream verwijderd heeft.

001BooEen nieuwe link wordt aangemaakt en na ca. 20 minuten knalt de band nog gemotiveerder uit de startblokken. De stemproblemen bij Math zijn voorbij bij de Regenblues, een eigen werk in het Maastrichts dialect gezongen. De slowblues is de tweede van een achttal songs die van het album afkomstig zijn en live niet onder doen voor het studio werk.
True Lies van Kenny Wayne Shepherd ondergaat een metamorfose, niet in de laatste plaats doordat het door Dylan gezongen wordt, maar het krijgt ook een fraaie gitaar solo mee van Ralph. Wat is het fijn als je 2 solo gitaristen in je band hebt want op het met country invloeden gebaseerde The Breeze is het Ed die een staaltje van zijn kunnen toont. Na dit duet met haar vader gaat Dylan solo verder met Saw My Mama Cryin’ (Walter Trout) en geeft de lekker groovende ritme sectie beide gitaristen de kans te soleren. Drinking Song is weer van eigen hand en de shuffle is gebaseerd op de met drank doorspekte avonturen van ‘John De Baskabouter’, die zich van ieder commentaar onthoudt.

001BooooDe band is los en het speelplezier bij de band lijkt bij iedere song toe te nemen zoals vooral tijdens I Got All You Need blijkt. Dit eigen werk gaat vooraf aan hun versie van Blues For The Lost And Found. Dit nummer van Julian Sas is één van de weinige covers die tijdens de concerten het publiek bekend in de oren zal klinken, hetgeen een bewuste keuze van de band is want aan de zoveelste cover van bijvoorbeeld Hey Joe valt geen eer te behalen. Hulde!
Okay,…. het daar op volgende All Your Love van Gary Moore is natuurlijk niet te versmaden.
.Sinds Dylan – die ook als singer/songwriter en in andere projecten actief is – de band versterkt heeft, worden er ook wel eens uitstapjes naar niet blues gerelateerde muziek ondernomen. 001BoooooEen voorbeeld hier van is het door haar geschreven en door de band gearrangeerde Oh Lord, het onbetwiste hoogtepunt van de cd en deze avond dat bij mij richting kippenvel marcheert. Ingeleid door John op trompet met Harmon mute (prachtige naam voor een geluiddemper), met gevoel en vol overgave gezongen door Dylan en voorzien van een zowel gevoelige als snerpende gitaar solo van Ralph heeft dit nummer alles in zich om als single uitgebracht te worden!
Math keert terug achter de microfoon voor Close The Door, een eigen werk met funky inslag, een dominerend basloopje en wederom dubbele gitaarsolo’s.

Zoals gezegd maakt deze band een positieve ontwikkeling door en het ziet er naar uit dat het niet lang meer zal duren dat covers als Stoop Down – waarmee afgesloten wordt – van de setlist verdwijnen en plaats maken voor eigen werk.
.Ondanks de technische strubbelingen en hier en daar een klein uitglijertje (ga er maar aan staan na 8 maanden niet gespeeld te hebben), was het voor mij als ‘publiek’ genieten deze avond en dat zal bij het bekijken van deze stream – die door de samenwerking van Ap Art Events, De Muziek Trein en EAVideoProducties voortreffelijk in beeld werd gebracht – niet anders zijn!
© Harm Lutke
Meer foto’s zijn geplaatst in de categorie Reportages/pics (Menu balk) en de stream is op onderstaande link terug te zien en begint na ca. 10 minuten:

https://www.facebook.com/egidackermans/videos/3967340496677542/?__cft__[0]=AZVyH_ctDLhEZuXJzgooaR7k99ymMDKWzmjH_J5qkyLtgMoAmFgyXpTzFYeqq_UlckeB7e_w666Lxc2cf7j08JB2vKronSZoTND4Prd3PfGI7AQGjGm8Y1KwwdcK4dcnBytFDa-MCSoMYsg6-4kDlfTsTF1t5jZN0wxOJrqfI4787I6Wm5gh54lClFlx5D1N0kw&__tn__=R]-R