• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

5e Ben Zen Session: Live-stream Alexander Broussard

001alex kop


Voor de vijfde Ben Zen Session zette uw verslaggever weer koers naar Heerlen, om precies te zijn naar de knusse studio aan de Benzenraderweg.
Trots als een aap met twee l….., ehm,…. Enorm trots was de organisatie van de Ben Zen Sessions dat zij voor de vijfde aflevering niemand minder als Alexander Broussard wisten te strikken.

001alexAls er iemand de afgelopen maanden furore gemaakt heeft dan is dat wel deze sympathieke toetsenist, bassist, zanger en entertainer uit Koog aan de Zaan, die onlangs (met zijn band) te zien was in We WantMore. Als vaste begeleider van Najib Amhali heeft hij vrijwel ieder theater van binnen en buiten gezien, maar hij oogstte ook succes met zijn band “003”, waarmee hij een dubbel live album uit bracht plus vijf singles. Nederlands en Duitstalige liedjes stonden op het menu van dit viertal, maar ondanks dat ze daar succesvol mee waren wilden zij ook wel eens iets anders.
Als groot fan van Billy Joel ging Alexander vijf jaar geleden de uitdaging aan om een ode aan dit fenomeen te brengen. Dat bleek een zeer goede keuze te zijn, want Alexander weet zich als geen ander in te leven in de muziek van Billy Joel. “The Billy Joel Experience” was geboren.

002alexVoor zijn optreden in Heerlen werden diverse aanpassingen verricht in de knusse huiskamer die als studio dienst doet, want je hebt natuurlijk niet iedere dag een vleugel(tje) in de kamer staan.
De ‘pianoman’ start zijn 60 minuten durende show met The Pianoman dat vanaf de eerste tonen reeds imponeert. Alexander, die in September nog 2x naar het Zuiden afzakt voor een show in Landgraaf en Sittard beperkt zich deze avond tot enkele hits en vult zijn set verder op met enkele minder bekende pareltjes die je in de verte wel bekend voorkomen zonder te weten dat ze van Billy Joel zijn. Vienna is er zo eentje, het is de B-kant van Just The Way You Are, dat helaas niet gespeeld wordt. Voor deze stream konden ook verzoekjes worden ingediend en She’s Always A Woman is de eerste die uitgevoerd wordt.


003alexWaar je mee omgaat wordt je mee besmet, en de jarenlange samenwerking met Najib maakte van Alex (voor vrienden) ook een entertainer. Niet alleen geeft hij tussen de songs door uitleg over de totstandkoming, maar reageert hij ook op hetgeen hij voor zich ziet gebeuren. Daarbij is het aanwezige vijfkoppige “publiek” (camera/geluidsman, organisatoren en uw verslaggever regelmatig het ‘slachtoffer’. Dat is alleen maar sfeer verhogend want je ziet en hoort aan de ene kant een gepassioneerde muzikant en aan de andere kant een entertainer met gevoel voor humor. Deze combinatie tilt het totaal plaatje van zijn show naar een nog hoger niveau.
Na een fraaie vertolking van Allentown volgt met She’s Got A Way het allereerste nummer dat Billy als solist ooit opnam en afkomstig is van zijn – hoe kan het anders – allereerste album "Cold Spring Harbor". Het mooie aan tributes is dat je nu ook bekend raakt met minder bekende werken van de artiest. Daar is dit nummer dat in de piano versie richting kippenvel marcheert ook weer een voorbeeld van, geweldig!!
Voor dat My Life ingezet wordt volgt er een amusante anekdote over hun (Alexander en band) deelname aan We Want More, dat hun 2x 2 minuten tv opleverde.


004alexHet volgende verzoekje is Leningrad dat vol overgave vertolkt wordt en waardoor met de minuut de bewondering voor zowel Alexander als Billy Joel groeit. Het is niet alleen de stembeheersing van Alex die indruk maakt maar ook het fenomenale pianospel dat vooral op TheBallad Of Billy The Kid te horen is.
De intro van Goodnight Saigon heeft geen overvliegende helikopter-geluiden als herkenning nodig want de eerste aanslagen op de toetsen zijn al voldoende om de ’zaal’ stil te krijgen. Leuk is dat Alex de echo geluiden bij ‘so dark as night’ zelf veroorzaakt.
The Night Is Still Young valt ook weer bij uw verslaggever in de categorie :”Dit heb ik wel eens gehoord, maar heb geen flauw idee van wie het is”. Dat raadsel is dan bij deze ook weer opgelost.
Na een beetje reclame voor zijn eerder vermelde shows in September wordt er afgesloten met de heerlijke ballad Honesty.
Als je al door een aantal minder bekende songs getroffen wordt, wat voor gevoel moet dat dan wel niet geven als een groot aantal hits voorbij komen. Ik kijk in ieder geval al uit naar het concert in het Theater Landgraaf op 17 September met als optie het concert op 25 September in het Forum te Sittard. Voorlopig moet ik het doen met deze door Ap Art Events en De Muziek Trein georganiseerde Ben Zen Session, dat weer prima in beeld gebracht werd door EA Video Producties.
Deze live stream is terug te zien op de facebook pagina’s van Ap Part Events en De Muziek Trein.
Tot slot wil ik benadrukken dat de sfeer van het bijwonen van een concert anders over kan komen dan de beelden in de huiskamer.
© Harm Lutke

Meer foto’s van deze geweldige avond zijn geplaatst in de categorie Reportages/Pics (menubalk)