• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

4e Ben-Zen Session: Live-stream Judith & Friends

001ju kop

Op vrijdagavond 9 April vonden er wederom opnames plaats voor een Ben-Zen Session.
Dit keer stonden Judith & Friends op het affiche en zorgde het aantal bandleden er voor dat de ruimte van de vertrouwde studio aan de Benzenraderweg te Heerlen te klein bleek om aan alle corona regels te voldoen. Er werd uitgeweken naar de (tijdelijk) omgebouwde Yoga studio van EA Video Producties in buurtgemeente Landgraaf. Dat bleek geen overbodige luxe te zijn.


003juZangeres Judith Schaafstra en haar ‘Friends’: Mike Bruring - gitaar, Ton Bakker-Leegstra – bas en Reggy Huijer - percussie en drums houden niet van half werk - je maakt tenslotte niet iedere dag een live-stream – dus hadden zij met Janine van Zandvoort – altviool, Mufadji Ali – gitaar en Anthony Schmeitz - zang nog enkele extra vrienden uitgenodigd.
Het repertoire van deze veelzijdige band uit Heerlen en omstreken bevat Jazz, blues, soul, pop en rock invloeden, vertolkt in de taal die het beste bij de song past. Nederlands, Engels of een Frans Chanson, alles komt in deze set voorbij!
Na de aankondiging door Appie Weyers (mister Ap Art Events himzelf) wordt er ietwat onwennig gestart met een eigen interpretatie van Purple Rain. Helemaal niet slecht, maar je merkt toch aan de band dat het vreemd aan voelt om in plaats voor een volle zaal nu maar voor vijf man ‘personeel’ te spelen.
013juAls nummer 2 staat Mistakes op de setlist en hierbij komt de band iets relaxter over. Tevens maken we hierbij kennis met het op de song aangepaste vioolspel van Janine dat deze cover van Lake Street Dive van nog meer sfeer voorziet. Het daar op volgende I Shall Be Released (Bob Dylan) wordt met een heerlijk soul sausje overgoten en ligt lekker in het gehoor.
Tijdens een kort praatje worden een aantal liefdesliedjes aangekondigd waarna het akoestische There’s No Greater Love (Amy Winehouse) heerlijk hees en zwoel ingezet wordt.
030juJudith blijkt een zangeres te zijn waar eigenlijk geen stempel op te plakken valt want zij laat zich wederom van een andere kant zien met hun versie van La Vie En Rose, dat met veel inlevingsgevoel en tempo wisselingen gebracht wordt. Ook het gevoelige IF (Breath) marcheert richting kippenvel en de bewondering voor deze zangeres en Friends neemt met ieder nummer toe. Amy Winehouse wordt voor een tweede keer geëerd met dit keer hun vertolking van Love Is A Loosing Game.
Op de voortreffelijke uitvoering van Turn Me On mag Mike los gaan op zijn elektrische gitaar en tilt daarmee dit nummer van Norah Jones naar een hoogtepunt.
Een country ballad zonder snik en steelguitar kan in een jazzy uitvoering ook fijn klinken zoals de band bewijst met You Look So Good In Love (George Strait).
Na My Girl van The Temptations neemt Janine weer plaats op haar stoel en volgt er weer een verbindend praatje waarin de bandleden worden voorgesteld. Ook wordt er een gezinsuitbreiding aangekondigd, want gitarist Mufadji Ali wordt definitief aan de gelederen toegevoegd. Dat komt de sound in het algeheel ten goede en geeft Mike meer ruimte om te soleren.
Na tien bewerkte covers is het nu tijd voor eigen werk. Het Meer is het enige eigen nummer dat deze avond voorbij komt. Dat hadden er meer kunnen zijn, want de band heeft inmiddels 19 liedjes geschreven, waarvan een aantal ter zijner tijd op cd zullen verschijnen. Sinds de corona uitbraak heeft men echter slechts twee keer kunnen repeteren waardoor men vanavond met covers op safe speelt. Wel jammer, want Het Meer laat meer dan een goede indruk achter en maakt nieuwsgierig naar meer!
026juWe blijven even Nederlandstalig bezig, want gast zanger Anthony Schmeitz wordt aangekondigd die vanavond zijn debuut maakt. Niet alleen bij de band, het is voor hem de eerste keer dat hij ‘publiekelijk’ optreedt. Zijn versie van Paul de Leeuw’s Ik heb je lief mag er zijn, maar wordt overtroffen door Vivre. In dit duet met Judith neemt hij de Nederlandse tekst van Ramses Shaffy voor zijn rekening terwijl Judith de versie van Liesbeth List in het Frans zingt. De geweldige gitaar solo van Mike en het prachtige vioolspel van Janine maken dit nummer helemaal af. Prachtig! Samen met Het Meer is dit het hoogtepunt van de avond!
Nadat Anthony en Janine met een bloemetje en applaus bedankt werden voor hun bijdragen gaat het verder met een nummer dat Judith op het lijf geschreven lijkt: Give You Blue (Alan Stone)
Ook in Start It Up kan ze haar ei kwijt maar dan in een ruige variant. De bluesrocker van Robin Ford die als ‘toegift’ dienst doet is een uitsmijter vanjewelste!
Hiermee kwam er een einde aan een fantastische avond, waarin ik niet alleen kennis maakte met een veelbelovende band vol ambities, maar ook songs hoorde van artiesten waar ik als niet radioluisteraar nog nooit van gehoord had.
Wel is het jammer dat van de beschikbare 90 minuten er slechts 70 werden ingevuld, maar het waren wel 70 minuten die indruk maakten!
Ook wil ik benadrukken dat dit verslag over de show gaat waarbij ik aanwezig was en dit een andere beleving is als het bekijken van een stream.
De samenwerking tussen Ap Art Events, De Muziek Trein en EA Video Producties heeft ook dit keer weer tot een prima registratie geleid die terug te zien is door op de volgende link te klikken: https://fb.watch/4MjJOjXDhC/
© Harm Lutke


Meer foto’s zijn geplaatst in een reportage, die je vind door op Reportages/Pics te klikken