• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Live-stream Gordon Smith & Robin Zalm.

gordonkop

Nu we toch al een jaar lang door corona geteisterd worden, is het bekijken van live-streams – als alternatief voor een concert – bijna dagelijkse kost geworden. Het voordeel van streams is dat je hierdoor vaak kennis maakt met artiesten waar je nog nooit van gehoord hebt,...en daar zitten soms hele goede tussen! Helaas laat de kwaliteit van de stream vaak te wensen over.


Nieuw op streaming gebied is de samenwerking tussen Ap-Art Events, De Muziek Trein en EA Video Producties, die onder de noemer “BEN ZEN SESSIONS” al 2 prima live-streams van Guido Staps en Susan Bal & Reece Lippy opleverde. Deze streams werden niet alleen geprezen vanwege het goede geluid, maar ook vanwege de mooie beelden die o.a. met een losse camera (zonder statief) werden opgenomen.
gordonkl001Vanuit de sfeervolle Ben Zen studio te Heerlen maakte op 26 maart singer songwriter/gitarist Gordon Smith zijn opwachting. Gordon is geen kleine jongen, begin jaren '70 speelde hij in de band Flaming Youth met niemand minder dan drummer/zanger Phil Collins! Zijn flitsende gitaarspel leverde hem in die tijd de bijnaam “Flash” op, een naam waarmee hij heden tendage soms nog mee aangesproken wordt. Na zijn rebelse jaren werkte hij o.a. samen met Stevie Wonder en John Walker (Walker Brothers) en was ook nog ‘standby’ gitarist bij Paul McCartney's Wings. De sympathieke, bescheiden Schot – die zijn grote liefde in Limburg vond en daar reeds vele jaren verblijft – loopt echter niet met zijn muzikale loopbaan te koop. Dat siert de mens!

gordonkl002Gordon – die 2 weken geleden zijn enkel brak en met een soort Robo Cop-achtig schoeisel op een stoel plaats neemt – staat er vanavond niet alleen voor, want hij wordt op percussie begeleid door de voormalige drummer van Volumia!: Robin Zalm. Het ‘ons kent ons gevoel’ is duidelijk aanwezig als dit gelegenheids-duo zonder enige vorm van repetitie (de soundcheck niet meegerekend) van start gaat met een fraaie bewerking van Summertime Blues. Een lekkere binnenkomer, maar daar gaat zijn bewerking van Cornbread, Peas and Black Molasses (Sonny Terry & Brownie McGee) dik over heen.
Voor deze avond heeft Gordon een setlist samen gesteld die deels uit bewerkingen van covers bestaat, maar ook natuurlijk eigen werken bevat. De eerste is Midnight Serenade, een sterke song die ik graag eens in een elektrische uitvoering zou willen horen. Met het daarop volgende The Road treed er bij mij een gevoel van herkenning op, want dit nummer heb ik al eens een paar keer door andere bands vertolkt gehoord. Het is hetzelfde gevoel dat ik ooit eens bij Todd Rundgren had toen ik dacht dat ie allerlei covers speelde en naderhand bleek dat dit allemaal eigen werk was maar door anderen een hit werd.
gordonkl003Als songs akoestisch al goed uit de verf komen hoe goed zal een song als het ingetogen Slippin’ Back dan wel niet klinken in een orkestrale versie? We zijn blijkbaar op het moment aan gekomen van het betere luisterwerk, want ook bij de bewerking van Fleedwood Mack’s Song Bird is het genieten en komt het geluid van je eigen ademhaling storend over.
Robin Zalm had bij de vorige songs zijn Cajon verlaten en keert met een drankje terug voor het sfeervolle Something Gone. Ook Gordon wordt op een drankje getrakteerd hetgeen de huiselijke sfeer van dit huiskamer concert nog eens benadrukt.
Op de setlist staat Day Tripper, maar dat wordt vervangen door een bewerking van Teach Your Children. De tijd vliegt om en we komen met All In The Game al bijna bij het einde van dit heerlijk relaxte concert.
All In The Game is net als het eerder gespeelde Slippin’ Back afkomstig van Gordon’s solo album “Flash”. Met het instrumentale Albatros eindigt dit heerlijke mini concert definitief en kunnen de muzikanten en het productie team wederom terug kijken op een zeer geslaagde live-stream.
Een volgende stream staat alweer gepland voor 9 april met Judith & Friends, echter vanaf een andere locatie. Ik kijk er al naar uit!
© Harm Lutke


Meer foto’s zijn geplaatst in een kleine reportage, die je vind door op Reportages/Pics te klikken
De live-stream kun je terug kijken via deze link: https://www.facebook.com/100063697383019/videos/145902907434257