• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

The Joplins: Janis Joplin 50 years memorial livestream

001joplins kop

Vandaag, 4 oktober 2020 is het precies 50 jaar geleden dan Janis Joplin op 27-jarige leeftijd overleed. Haar stem was uniek en haar hele persoonlijkheid maakte haar tot een icoon die voor velen een inspiratiebron vormde. Velen hebben geprobeerd haar te imiteren en dat leidde zelfs tot een musical waarin Dana Fuchs de hoofdrol had. Niet de minste dus. Dana’s uithalen bezorgen menigeen kippenvel. Dat mag ook gezegd worden van Nina Kuijer, wiens stem wel héél dicht in de buurt van Janis komt. In het zuiden des lands is zij vooral bekend als zangeres bij Gazoline, maar sinds enige tijd maakt zij vooral furore met Nina sings Janis. Die naam werd inmiddels veranderd in The Joplins en deze acht koppige band toog op 3 oktober naar “Club Loco” om een eerbetoon aan Janis te brengen door middel van een livestream.


Club Loco” ontstond door een krachtenbundeling van Completevents , Loco Drive-in, Showtime Stage Support en Wonna.nl, allen experts op het gebied van events, techniek & live muziek. Ook zij konden niet of nauwelijks aan de slag vanwege de maatregelen die gelden tijdens de Corona-crisis, maar vonden met deze samenwerking waarschijnlijk een gat in de markt. Daarbij ging men niet over een nacht eis want de professionaliteit spat er van af, zoals in deze livestream te zien is!
01joplinsEen livestream die sterk verschilt van hetgeen we tot nu toe gewend zijn, het is meer een programma geworden dat door ieder willekeurig tv station uitgezonden had kunnen worden. Presentator Mark Tielemans neemt je mee in het leven van Janis en vertelt wetenswaardigheden die bij de fans uiteraard wel bekend zullen zijn, maar bij de doorsnee muziekliefhebber toch een andere kijk op het leven van dit icoon uit de ‘Flower Power’ generatie geeft. Daar voegen Nina en haar band een muzikale ode aan toe. Nina heeft met Bas Welling – gitaar, Maurice Mans – hammond en piano, Robert-Jan Kuijer – basgitaar, Stijn Vullings – drums en een blazers sectie bestaande uit Lenny Omloo – trompet en trombone, William Sassen – tenor en bariton sax en Loek Huijnen – trombone en akoestisch gitaar 7 topmuzikanten om haar heen verzameld die met hun geluid zelfs Janis zouden bekoren. Het eerste kippenvelmoment dient zich al aan zodra Nina haar strot open trekt bij Cry Baby. Wow!

03joplinsBij een livestream is het natuurlijk de bedoeling dat je ook kijkt, anders zou je ook niet zien dat de band veel aandacht aan de aankleding van het podium besteedde met bloemen, bloemen en eh, bloemen. Ook de podium kledij roept herinneringen op aan de Flower Power tijd, maar waar het om gaat is dat als je je ogen sluit je Janis denkt te horen. Heerlijk! Ook Peace of my Heart dat vooral door het orgel en gitaarspel van Maurice en Bas gedragen wordt is een hoogtepunt in de setlist die verder ook haar versie van To Love Somebody (Bee Gees) en het iets minder bekende As Good As You've Been To This World bevat. Vooral bij de laatste levert de blazerssectie puik werk! Mercedes Benz is het volgende kippenvelletje, temeer omdat Nina zich hier in haar uppie doorheen slaat. De band keert terug voor de afsluiter en aller grootste hit van Janice: Me and Bobby McGee, dat door Loek Huijnen op de akoestische gitaar wordt ingeleid. Na de afsluitende woorden van Mark toast de band met Janis lievelings- drankje Southern Comfort op het leven, maar ook op een zeer geslaagde livestream.
Het zal nog wel even duren voordat we deze super live band live kunnen zien en met z’n allen weer concertzalen kunnen bevolken of los kunnen gaan op festivals, maar als alle livesteams er zo professioneel uit zouden zien als deze wervelende ‘Janis Joplin 50 years memorial livestream’ hebben we in ieder geval op saaie televisie klots avonden een redelijk alternatief in handen. Overtuig u zelf door op https://clubloco.wonna.nl/kijk-mee/ te klikken.
© Harm Lutke
Een uitgebreide fotoreportage is geplaatst in de categorie Reportages/Pics.
For more pics click on Reportages/Pics in the menu.