• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

“Blues op het plein” is een doorslaand succes.

001reuvkop

Na de overkill aan concerten en festivals voor de corona tijd ben je na pakweg een half jaar blij met ieder optreden dat op je weg komt. Het is dan ook geen wonder dat de 175 beschikbare kaartjes voor “Blues op het plein” te Reuver (26-09-2020) in no time van eigenaar wisselden. Dat lag uiteraard ook aan de line up die met de Joost de Lange Band, The Muddy Waters Tribute Band en Phil Bee garant stond voor blues/rock van de bovenste plank.


De organisatie – onder leiding van Lou Giesen - was niet over één nacht ijs gegaan om dit 1 dagfestival geheel volgens de corona voorschriften te laten slagen. Het plein voor zalencentrum “De Schakel” was geheel overdekt! Verder stonden er geen harde banken aan de tafels, maar comfortabele terras stoelen met kussens en bij de statafels stonden krukken, alles keurig verdeeld op 1,5 meter afstand van elkaar. Daarnaast zorgden enkele obers voor het natje en een snack en was er volop handgel ter ontsmetting aanwezig.


001reuvJoost de Lange stond al meerdere keren op Blues/Rock “Oppe Ruiver” en mag ook nu weer openen. Wat er in deze rare tijd ook niet veranderd is is het ‘Limburgs kwartiertje’ en daar hebben ze in België ook weet van. Als Joost later als de planning het bierkrat hoge podium betreed doet hij dat zonder zijn vaste Belgische begeleiders, daar die beiden in quarantaine zitten. Maar geen nood, bij de zuiderburen rent enorm veel muzikaal talent rond en zo wist hij met Dirk Michielse (bas) en Jean Claude ‘Van Weatherman’ (drums) twee waardige vervangers te vangen. Helaas had dit wel invloed op de setlist en moesten tracks van zijn goed ontvangen album “Lonesome Wolf” plaats maken voor ‘traditionals’. Ik zeg bewust ‘traditionals’ want in de handen van de gitaarbeul is er geen sprake meer van covers. Er wordt voortvarend gestart met Dust My Broom, waarna met All Along The Watchtower de eerste Hendrix song volgt. Met Little Wing, Red House en de latere toegift Voodo Chile is Jimi het meest in de setlist vertegenwoordigd. Een eervolle tweede plaats is weggelegd voor Stevie Ray Vaughn met Pride and Joy, Tell Me en The House is Rockin gevolgd door Rory Gallagher met Bad Penny en In Your Town. Joost soleert er duchtig op los zonder dat het “Zo kan ie wel weer” gevoel ontstaat, maar laat ook zijn begeleiders hun kunnen tonen. Vooral de slab solo van Dirk Michielse op zijn vijfsnarige bas maakt indruk en daarbij doet hij niet onder voor Mark King of Larry Graham. In de ruim anderhalf uur speeltijd komt er naast o.a. Hoochie Coochie Man en Going Down met The River toch nog een eigen werk voorbij. Met: “F*ck corona, maar wij hebben een mooie dag!” neemt hij afscheid van het publiek.
002reuvEen mooie dag wordt het zeker want na de gebruikelijke ombouwwerkzaamheden staan de leden van The Muddy Waters Tribute Band te popelen om na 7 maanden eindelijk weer eens met elkaar op te treden. Vorig jaar brachten zij als Robbert Fossen & The Electric Men een album uit ter gelegenheid van het 65 jarig bestaan van Hoochie Coochie Man en plakten daar meteen een toer aan vast. Die krijgt vandaag een vervolg en het moge duidelijk zijn dat alle tracks op de setlist van maar liefst 21 songs terug te vinden zijn. Na een korte intro kondigt mondharmonica speler Thomas Toussaint Robbert Fossen aan die eigenlijk geen introductie meer nodig heeft. Zij starten met de slow blues They Called Him Muddy Waters. Robbert is een beetje schor van stem, maar dat geeft zijn zang net dat tikkeltje extra rauwheid mee. De volgorde van de setlist is als het boodschappenbriefje van mijn schoonmoeder en springt van hot naar haar. In Forty Days and Forty Nights laat youngster Lothar Wijnvoord zich voor het eerst horen via een heerlijke gitaarsolo. Mannish Boy zit vanzelfsprekend ook in het pakket net zoals Mojo Working dat met een synchrone gitaarsolo van Robert en Lothar naar één van de hoogtepunten van deze show leidt. Op de ritmesectie – Dirk Wagenveld op bas en Lars Hoogland op drums – na mogen ook Thomas en pianist Ivan Schilder naar hartenlust soleren. Bij Ivan gaat dat van gekriebel op de toetsen over naar verantwoorde molestatie van het instrument. De show is een aaneenschakeling van hoogtepunten, met blues zoals blues bedoelt is, maar persoonlijk hoogtepunt is Electric Man met wederom een geweldige gitaar solo van Lothar die ook door de bandleden op gepaste afstand bewonderd wordt. Na de toegift Can’t Get No Grindin’ volgt weer een noodzakelijke ombouw zodat ‘headliner’ Phil Bee goed uit de voeten kan.
003reuvDoor het grote aanbod van concerten en festivals voor de corona crisis ben ik Phil Bee en band een beetje uit het oog verloren en verheug ik me op een hernieuwde kennismaking. Ook deze zanger heeft geen introductie meer nodig, want sinds zijn deelname aan “We Want More” zit zijn carrière duidelijk in de lift. Zijn deelname aan deze tv-show leverde hem in ieder geval een single met André Hazes de 2e op. De samenstelling van zijn band deze (inmiddels) avond is met Guy Smeets (gitaar), Niels van der Steenhoven (gitaar), Pascal Lanslots (toetsen), Arie Verhaar (drums) en Carlo van Belleghem (bas) een winning team! Helaas moest ik halverwege de show afhaken. Door het Limburgs kwartiertje en toegiften – die ik ook niet wilde missen – was het tijdschema aardig uitgelopen en dat bracht een andere gemaakte afspraak in gevaar. Na te hebben genoten van Down the Line, Your Love en een fraaie uitvoering van Born On the Bayou volgt Down Don’t Bother Me. Ook Phil’s stem is in de jaren gerijpt en marcheert nu richting het stemgeluid van Joe Cocker, hetgeen heel goed op deze song van Derek Trucks te horen valt. Het is jammer om nu al te vertrekken want de band is warmgedraaid en vooral Guy Smeets – die op Down Don’t Bother Me ook de backings verzorgd – is goed op dreef met indrukwekkend solo werk.
Buiten gekomen blijkt dat het overkappen van het plein geen onnodige luxe was want het was inmiddels gaan regenen. Daarom nogmaals complimenten voor de organisatie van dit zeer geslaagde festival, maar ook voor het publiek dat zich keurig aan de voorschriften hield. Als dit overal zo zou zijn is de corona crisis met deze aangepaste evenementen gemakkelijk te overbruggen!
© Harm Lutke

Een uitgebreide fotoreportage van dit unieke festival is geplaatst in de categorie Reportages/Pics.
For more pics click on Reportages/Pics in the menu.