• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

14,5 editie van Sjilvend Rock(t): Kort maar krachtig!

001srkop

Het kan verkeren. Zo sta je door corona een half jaar droog als het om concerten of festivals gaat en zo staan er binnen een tijdbestek van 8 dagen een concert en 2 festivals op het programma. Nou ja, 2 festivals is lichtelijk overdreven want het zijn er eigenlijk anderhalf, want wat de 15 editie van Sjilvend Rock(t) had moeten zijn is gedegradeerd tot 14,5. Geen 3 dagen van plezier en jolijt, maar slechts 1 dag. “Wie het kleine niet eerd is het grote niet weerd” is al eeuwenlang een spreuk die op waarheid berust en zo dachten ook de 250 bezoekers die allang blij waren dat er weer eens iets te doen was en zich ook dapper aan de – nu – geldende regels hielden. Deze aangepaste vorm, waarbij de bieren keurig geserveerd werden door vrijwilligers was een succes en deed eigenlijk weinig af aan de leuke sfeer die al jaren op dit nog altijd gratis toegankelijke festival heerst.


Voor deze editie ging men terug naar de roots en werd het oude, ronde podium uit de begin jaren ergens vandaan getoverd en uitgepakt, inclusief de geur die daar bij hoort.
001srAls eerste mogen Slim J & The Boogiemen de planken van het oude podium testen op houtrot. De band uit Nattenhoven viert haar 1 jarig jubileum en is ondanks hun korte bestaan goed op elkaar ingespeeld. Bij goede muzikanten gaat dat vanzelf. De driekoppige blues-rock band speelt een set bestaande uit traditionals als Red House, waarmee gestart wordt en Look Watcha Done (Magic Slim), waarmee afgesloten wordt. Daartussen in zitten ook enkele eigen werken als Slim’s Boogie die voor de traditionals niet onder doen. Deze instrumental nodigt uit tot dansen en normaler wijze zouden de voetjes ook wel van de vloer gaan, maar in corona tijd is alles anders. In een weiland wil dat sowieso niet erg lukken. Je merkt aan zowel band als aan publiek dat men echt weer aan live optredens toe is en de band komt dan ook niet weg zonder enkele toegiften. Tussen Denque Woman (Jimmie Vaughan) en Texas Flood (Stevie Ray Vaughan) zit met Onion Brew weer een eigen werk gestopt. Prima optreden, prima band, die we zeker nog wel op de grotere bluesfestivals terug gaan zien.
003srDoeMeDieMaar zou een Doe Maar cover band kunnen zijn, maar de naam is vermoedelijk ontstaan door keuzes die mensen maakten bij het zien van de setlist. Die bestaat voornamelijk uit Nederlandstalige hits, al is Never Be Clever van Herman Brood dan weer een uitzondering.
Gestart wordt met Nooduitgang, dat iets heavier klinkt als het origineel, maar dat vindt niemand erg! Een setlist met o.a. Blauw (The Scene), Ik kan het niet alleen (De Dijk), Smoorverliefd – daar hebben we Doe Maar toch nog, Stiekem gedanst (Toontje Lager), België (Het Goede Doel) en Iedereen is van de wereld (The Scene) biedt voor iedereen wat wils. Het is een feest der herkenning met deze meezingers en het is overbodig te zeggen dat de stemming er zeer goed in zit. Een uur is zo voorbij, maar een setlist Nederlandstalige hits zonder iets van Hazes is tegenwoordig blijkbaar ondenkbaar, dus wordt ook dit prima optreden afgesloten met Bloed, zweet en tranen.
004srDe organisatie heeft een verrassing in petto met het korte, maar krachtige optreden van ‘special guest’ Nina. De zangeres was met haar band Nina Sings Janis vorig jaar de meest spraakmakende act op het Schutterspark Tribute Festival. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Janis Joplin overleed en Nina trekt met haar nieuwe band The Joplins op 3 oktober naar Club Loco om haar met een concert te eren. Hiervan worden opnames gemaakt door Wonna.nl en Locomotion Radio, de mannen die vandaag voor het perfecte geluid zorg dragen. Op 4 oktober zal hiervan een stream worden uitgezonden via Https://clubloco.nl/kijk Vandaag beperkt Nina zich alleen met handgeklap tot haar vertolking van Mercedes Benz. Wow! Ondanks de hitte van boven de 30 graden voel je de koude rillingen langs de rug lopen.
002srGooie Genade, wat een veelzijdige coverband gaat er onder deze naam schuil. Door hun variatierijke repertoire is deze band moeilijk in een vakje te plaatsen Aan de ene kant heb je de feest band met Bier, Patat en Rock’n Roll (Mooi Wark), Viva Colonia en Bestel Mar (Rowwen Hèze). Aan de andere kant slaan ze je met Highway To Hell om de oren. Van een Queens medley zijn ze ook al niet vies en daarnaast kreeg de Southern rocker Sweet Home Alabama de titel Blief van mien beer aaf mee. Als ze hun set beëindigen met Du Hast (Rammstein) spelen zich vreemde taferelen in het publiek af en denkt menigeen: Gooie Genade!
005srAfsluiter Rectifire is vandaag de band die het rock gedeelte in de naam van het festival de meeste eer aan doet. Lange haren en gitaren, het is duidelijk hier komen de (hard) rockers aan hun trekken. Zij vliegen er in met Hammer To Fall (Queen). No nonsens, recht toe, recht aan rock doet het altijd goed en dat merk je ook aan het publiek als Gimme All Your Loving (ZZ Top) en Sure Know Something (Kiss) woord voor woord meegebruld worden. Saturday Night, Boys Are Back In Town, Whole Lot A Rosie, When The Lady Smiles, Sweet Child Of Mine, Jump en Living On A Prayer, er lijkt geen einde aan dit meebrul-festijn te komen. Rectifire toont zich een waardige afsluiter. Het publiek gaat uit z’n dak! Daarbij zal de combinatie warm weer en koud bier ook wel een rol spelen, maar men bewaard uit respect voor elkaar toch de benodigde afstand. Ook dit maakt dat de organisatie met trots op een geslaagd festival terug kan kijken.
De volgende editie van Sjilvend Rock(t) staat gepland in het weekend van 27 augustus 2021 en dan kan men – als corona het toe laat – weer ouderwets genieten van een Freaky Friday, een Smashing Saturday en wordt de Sunday weer een Funday!
© Harm Lutke

Een uitgebreide fotoreportage is geplaatst in de categorie Reportages/Pics.
For more pics click on Reportages/Pics in the menu.