• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Special: Live stream Jay Nowicki – Sunday Smokes N Chicken

001Perp kop 

Momenteel wordt je op Internet en Facebook pagina's bedolven onder de live-streams en hoef je je als muziekliefhebber niet te vervelen. Net als op een festival krijg je echter ook een overkill en wordt je ook kritisch, dus ga je op zoek naar een stream die zich van de anderen onderscheidt. Toen ik het net afstruinde voor bruikbare live streams (een mens moet toch wat in deze rare tijd) kwam ik via via terecht bij Jay Nowicki van de Canadese band The Perpetrators. Voor mij een stukje prettige nostalgie, want ik was erbij toen hij met zijn band in 2013 het podium van het Bluesrock Festival Tegelen onveilig maakte. Het was toen moeilijk stilstaan op hun aanstekelijke muziek, die een mix is van bluesrock met een hoog rock ‘n roll gehalte.


001perpJay, zo blijkt, heeft sinds enkele weken een zondagochtend show die de naam ‘Sunday Smokes N Chicken’ mee kreeg. De ‘show’ van deze recensie vond plaats op 19 april.
We krijgen een blik in zijn ‘living room’ waarbij op de achtergrond zijn zoontje Walter (3 jaar) met koptelefoon op aan tafel zit te spelen. Na enkele vinger oefeningen en een kop koffie start hij met Spend More Money, afkomstig van hun cd “Stick ‘Em Up”. Zoals bij veel streams kunnen de fans verzoekjes indienen en een daarvan is One Year Ago, met stevige rock ‘n roll aanslagen en een solo die een beetje stroef aan doet. Bij dit nummer worden zijn band leden (John Scoles / Ryan Menard – bas, vocals en Ken McMahon – drums, vocals) toch wel gemist. Er volgt een instrumentaaltje (titel niet bekend) en dat wordt er met Josco een uitstapje naar country gemaakt. Jay is naast gitarist/zanger vooral een entertainer en je kunt hem met zijn mimiek bij dit nummer – dat traditioneel eindigt met een ferme Yihaa – zo in een heikneuter band plaatsen.
002perpVoor Give Me Back My Wig (Hounddog Taylor) gord hij een andere gitaar – een Zim-Gar – om, hetgeen hem commentaar van zoonlief oplevert want het geluid staat te hard. Het is leuk om zijn reacties op de achtergrond te zien. We blijven nog even bij de blues met Call Me. Jay levert een indrukwekkende slide solo, maar het zoontje denkt daar anders over en drukt de koptelefoon vaster tegen zijn oren. Een fraaie uitvoering van The Sun Is Shining, Although It’s Rainig In My Heart (Elmore James) volgt. Six Pack is meerdere keren aangevraagd en hiervoor wordt de Telecaster weer ter hand genomen. Tussen de nummers door praat Jay met de fans en geeft antwoord op vragen zoals over de Zim-Gar, die hij van Ronnie Maze kreeg als dank voor zijn medewerking aan een album. De naam schijnt afgeleid te zijn van een song van John Spencers Blues Explosion.
003perpWalter wordt luidruchtiger tot plezier van de paps die tijdens de intro van Stay Strong een boertje laat ontglippen. Van het live album “Live at the High & Lonesome Club” komt Of The Hook, waarschijnlijk de favoriet van Walter, die van de stoel afglijd en de paps gezelschap houdt. Daar straalt de trots vanaf als de kleine man ook een gitaar pakt en op geheel eigen wijze een bijdrage aan dit nummer levert. Prachtig!
De set wordt beëindigd met Smokes ‘N Chicken, een lied met inhoud en gebaseerd op een onprettige ervaring in Jay’s leven. Maar liefst 2 keer werd hij overvallen en keek hij in de loop van een pistool. Beide keren wist hij de overvaller af te wimpelen door te zeggen dat zijn geld was opgegaan aan sigaretten en gebraden kippetje. Op Bluesrock Tegelen leek hij dit moment opnieuw te beleven en ook nu merk je weer dat dit hem zijn leven lang zal bijblijven want hij schreeuwt de frustraties van zich af. Ondanks de ellende die de overvallen hebben veroorzaakt is dit een fantastisch nummer en eigenlijk ook wel het hoogtepunt van dit optreden vanuit zijn living room!

© Harm Lutke