• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Floor Jansen SCHITTERT in hoofdletters tijdens haar theatertour!

001Floor

Waartoe deelname aan een matig bekeken tv show al niet kan leiden ondervond Floor Jansen vorig jaar toen zij ‘Beste Zangers’ door haar aanwezigheid meer glans gaf. Ondanks haar 20 jarige carrière had voorheen ca. 95 % van onze bevolking nog nooit van haar gehoord, maar na de eerste aflevering schoten de kijkcijfers de lucht in. Vooral haar samenwerking met Henk Poort leverde kippenvel momenten op en leidde zoals wel te verwachten viel tot een theatertour, waarbij die in Heerlen binnen een mum van tijd uitverkocht was. Een extra matinee voorstelling volgde met hetzelfde resultaat!


002Floor klIn de foyer van het Parkstad Limburg Theater heerst ver voor aanvang al een aangename sfeer. Het merendeel van het publiek bestaat waarschijnlijk uit vaste kijkers van het tv programma maar ook uit fans van Floor, die benieuwd zijn hoe zij het er in een theater met ander repertoire vanaf brengt. Beide groepen zullen niet teleurgesteld zijn, want vanaf het begin tot het einde was het genieten geblazen van een zeer gevarieerde zinnenprikkelende show.
Begeleid door de harde kern van de Marcel Fisser Band wordt geopend met Ever Dream, maar dient het eerste wow moment zich aan met het Vilja lied, waar zij ook bij de ‘Beste Zangers’ indruk mee maakte. 001Floor klMet de hoge noten heeft Floor totaal geen moeite ook al heeft zij al een matinee achter de rug! Storm In A Glass laat een andere Floor horen, het hardrocknummer met een poppy inslag is afkomstig van haar CD "Northward" dat ze samen met Jørn Viggo Lofstad opnam. Ook Bridle Passion dat in de tweede set geplaatst is komt van dit album en hierbij laat Marcel Fisser in de akoestische begeleiding wederom horen wat voor een uitmuntend gitarist hij is. Het daarop volgende Nemo (Nightwish) kreeg een theater bewerking mee en werd bewust klein gehouden. Floor maakt niet alleen met haar zang indruk maar praat ook op een aangename manier met een vleugje humor de nummers aan elkaar. Verschillende muziekstijlen als opera, Spaanstalig, rock, metal en zelfs Nederlandstalig kwamen voorbij met werken uit haar After Forever, Revamp en Nightwish periode en natuurlijk haar ‘Beste Zangers’ avontuur. Uit die laatste categorie volgt haar kippenvel bewerking van Samantha Steenwijk’s Mama. Minstens zo aandoenlijk is het daarop volgende I Don't Know A Thing About Love, een door haar zus in het Engels vertaalde versie van Ruben Annink’s Van De Liefde Weet Ik Niks.
003Floor klOp het jazzy Slow, Love, Slow (Nightwish) wiegt het publiek lekker mee maar bij Sweet Curse – een ballad van Revamp – gaat het er toch al iets ruiger aan toe en krijgt het publiek een duet voorgeschoteld als Henk Poort voor de eerste keer zijn opwachting maakt. Met Face Your Demons gaat Floor nog iets verder terug in de tijd en gaan bij haar fans de eerste vingers de lucht in op deze After Forever song.
Met een fantastische vertolking van Winner (Tim Akkerman) wordt de eerste set – in het theater heet dat akte volgens Henk Poort – afgesloten.
De tweede set, sorry, akte begint met een waarschuwing dat deze nog meer emotionele momenten kan bevatten, maar bij de merchandise stand zouden ‘Beste Jankers’ tissues verkrijgbaar zijn.
Bij het intens klein gezongen Shallow is het al raak en worden de eerste zakdoekjes uit de tasjes getoverd. Bij het daarop volgende Strong houd Floor – haar ouders en zus zitten deze avond in het publiek – het zelf niet droog en bewijst Henk Poort zijn meerwaarde door haar een tissue aan te reiken. Gauw over naar Elan (Nightwish), iets minder bombastisch als op festivals, maar zeer mooi. Vanaf het balkon is duidelijk te zien dat Elan dermate goed in de smaak valt bij het ‘theater publiek’ dat ook bij sommigen van hen de vingers de lucht in gaan. Wel vaak de verkeerde, maar het is een begin!
004Floor klHet is duidelijk dat Floor deze avond een brug slaat tussen ‘theater publiek’ en ‘metal-heads’ want beide kampen genieten met volle teugen van Energize Me (After Forever) en het Spaanstalige Qué Se Siente (cover van Rolf Sanchez) om maar 2 uitersten te noemen. Daarna is het weer emotie troef met bloedmooie vertolkingen van Bridle Passion en Our Decades In The Sun (Nightwish). Henk Poort treed vervolgens uit zijn comfort zone met zijn vertolking van The Sound Of Silence, maar dan wel in de ruige versie van Disturbed. De show nadert helaas zijn einde en na Wolf And Dog (Revamp) wordt (bijna) iedereen uit de stoel gerukt voor het hoogtepunt: Phantom Of The Opera. Live leverde dat nog grotere kippenvel-bulten op als voor de televisie! Het is het einde van een in alle opzichten meer dan geslaagde avond. Een fascinerende show met prima geluid en bijzonder goed uitgelicht waarbij Floor’s silhouet zelfs op de muren verscheen, al zal dit veel bezoekers in de zaal ontgaan zijn.
Is Floor Jansen een terechte winnares van de Popprijs 2019?
Stomme vraag!!!!!
© Harm Lutke
Een woord van dank aan Theo Solberg voor het ter beschikking stellen van zijn foto’s (eerste 3 nummers) die te bewonderen zijn in de categorie Reportages/Pics (zie menubalk)
For more pics click on Reportages/Pics in the menu.