• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Een Blue Monday met Ground Nero!

001Ground Nero

Ground Nero is een wave band die zich een mix van 80er jaren post punk, coldwave, darkwave en gothicwave heeft aan gemeten en daar redelijk veel succes mee boekt. Na eerder 2 EP’s (‘Beyond’ en ‘Scales’) te hebben uitgebracht zag vorig jaar hun eerste album “Divergence” het daglicht, dat door de pers goed ontvangen werd. Ter promotie hiervan deed het Belgische trio op ‘Blue Monday’ (20 januari) De Reünie Geleen aan en zorgde voor een gedegen show in het café.


001Ground Nero klBlue Monday zou de meest depressieve dag van het jaar zijn, maar is in feite ontstaan uit een marketingstunt van een reisbureau die zijn klanten – die na de feestelijke decembermaand in een diep gat vielen – een reis probeerde aan te smeren. De naam ‘Feestmaand’ was het afgelopen jaar dan weer een niet gewaardeerd verzinsel van een Duitse supermarkt.
Het schijnt dat het er op neer komt dat het lichaam tijdens de donkere dagen niet genoeg geluksstofjes als dopamine aanmaakt. Ach, het zal wel. Geluksstofjes maakt de muziekliefhebber zelf wel aan bij het bezoeken van een concert en als dat goed was kun je daar een week op teren. Veel – vnl. Vlaamse – bezoekers van De Reünie zullen met een kofferbak vol geluksstofjes door de dichte mist naar huis gekeerd zijn want hun band Ground Nero spaarde zich niet.
Voor ondergetekende was het de eerste kennismaking met de muziek van Peter Philtjens – bas, Guido Wampers – vocals, Nomad – gitaar en een laptop vol beats en elektronische arrangementen. Het klonk donker, maar viel helemaal niet tegen! Een ontmoeting die naar meer smaakt!
002Ground Nero klUitgaande van de setlist (waar van afgeweken werd) kwam ik er via intensief speurwerk achter dat gestart werd met Ball And Chain, waarna met Litany, Jabez, Divergence, Heaven Sent, Alacrity, Today No Day en They Knew nog 7 andere nummers van het nieuwe album gespeeld werden. De rest van de setlist werd aangevuld met Run From Your Relatives en Dark Descent van de EP ‘Beyond’ en werden Karoshi, Parasites en Plethoria van de EP ‘Scales’ geplukt.
Uiteraard ging de meeste aandacht uit naar de zanger die als een waar podiumbeest de fotografen bediende met allerlei poses die je bij deze toch wel duistere muziek mag verwachten.
Helaas werd deze avond waarin darkwave in een nieuw jasje gestoken werd – de voering was wel nog uit de eighties – op tijd gestart en niet zoals (bijna) gebruikelijk een uur later dan het affiche aangeeft. Hierdoor was ik slechts getuige van het einde van de set van Psychic, de nog jonge support band die het publiek mocht opwarmen met niet alleen covers, maar ook met enkele eigen werken. Jammer, maar hen zullen we dit jaar vast nog wel ergens tegen komen en anders misschien volgend jaar als Geleen Calling weer een Blue Monday organiseert!
© Harm Lutke

Meer foto’s zijn geplaatst in de categorie Reportages/Pics.
For more pics click on Reportages/Pics in the menu.