• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Kärbholz schrijft (waarschijnlijk) geschiedenis in de Nieuwe Nor.

Krb kop

Op de zondagavond van 28 April was Duits de voertaal in de Nieuwe Nor te Heerlen waar Mustasch en Kärbholz hun ‘Herz &Verstand’ tour afsloten. De Nieuwe Nor was voor de Oosterburen en andere bezoekers niet moeilijk te vinden, want de voor de ingang geparkeerde vuurrode Nightliner gaf duidelijk aan waar het feestje gevierd werd. En, ..een feestje werd het!

Torben Höffgen (vocalen), Adrian Kühn (gitaar), Stefan Wirths (bas) en Hennig Münch (drums) zijn de helden, de trots van Ruppichteroth. Het ongeveer 11000 inwoners tellende dorpje ligt een half uurtje rijden van Bonn verwijderd en wordt jaarlijks door duizenden pelgrims uit alle windstreken overspoelt als daar het slotconcert van Kärbholz plaats vindt. Net als bij Rowwen Hèze is dit uit de hand gelopen en is dit ‘Home coming’ evenement uitgegroeid tot een meerdaags festival.
001KrbDe goed gevulde zaal was dan ook voor 95% gevuld met fans uit het Oostelijke buurland, waarvan enkelen een reis van 4 uur achter de rug hadden om hun helden te aanschouwen. De Nederlands enclave bestond uit personeel, fotografen en fans van Mustasch. Het komt natuurlijk een beetje vreemd over als een gerenommeerde en hier in Nederland zeker niet onbekende band als Mustasch als voorprogramma dient voor een viertal dat hier nog nooit een voet over de grens gezet heeft. Je zou het eigenlijk net anders om verwachten. Aan de andere kant zegt dat wederom iets over de populariteit die Kärbholz in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland ten deel valt.

002KrbHet eerste gejuich weerklinkt stipt om 20.00 uur als naast Mustasch ook Kärbholz het podium beklimt om hun Zweedse vrienden aan te kondigen.
45 minuten mogen Ralf Gyllenhammar (zang/gitaar), Stam Johansson (bas), David Johannesson (leadgitaar) en Robban Bäck (drums) zich uitleven en doen dat vol overgave. In de ruim 2 weken durende tour door Duitsland en Oostenrijk (slechts 1 rustdag), waarbij de bus als hotel diende, heeft het viertal uit Gothenburg zich enigszins in de Duitse taal bekwaamd, hetgeen tot soms hilarische aankondigingen leid. Helaas speelde de band zonder setlist zodat ik alleen zeker weet dat hun nieuwe single Blood In, Blood Out voorbij kwam. Voor de rest gok ik op Lawbreaker, Liberta en de ballad Thank You For The Demon. Drie kwartier vlogen voorbij en hadden wat mij betreft wel verdubbeld mogen worden, maar er staat ook nog 2 uur Duitstalige Vollgas-rock te wachten.
004KrbAlweer stipt op tijd begint Kärbholz aan hun set, waarbij bijna alle nummers die op ‘Herz & Verstand’ staan voorbij komen. Het album is op het moment van schrijven naar de derde plaats van de album charts gezakt en ik denk dat er niemand in de zaal was die het album nog niet in z’n bezit had. (Klik voor de recensie op CD-Recensies op deze site)

Vanaf begin tot het einde van de 2 uur durende show worden alle 'Lieder' meegebruld/gezongen, ontstaat er af en toe een moshpitt en heerst er een sfeer die voor ‘Hollandse’ begrippen te vergelijken is met - pak em beet- de Toppers in de Arena. Gelukkig is Kärbholz niet afhankelijk van over de top show-elementen, bij hen komt de muziek uit het hart en wordt met passie en overgave vertolk. Het enige show-element – al is dat misschien niet het juiste woord – is een op een gitaar geplakte rubberen, ...eh, fallus, die vrolijk op en neer zwiept op het gitaarspel van Adrian.
Kärbholz kun je voor ‘Nederlandse begrippen omschrijven als een kruisbestuiving tussen Rowwen Hèze (zonder trekzak en trompet), Normaal (ook zij komen van het platte land) en de Heideroosjes (hun punk-attitude) . Allen zingen in hun moers taal en zijn stuk voor stuk bands die voor een flinke drankomzet garant staan. Alleen vliegt het bier bij een concert van Kärbholz niet door de lucht, maar verdwijnt in de kelen van band en fans.
005KrbDrank lijkt sowieso als een rode draad door de show te lopen. Niet alleen handelen sommige teksten (Alle Systeme Auf Vollgas) over het genot en het belang van de vochtigheidsgraad van het lichaam, maar het wordt ook in praktijk gebracht doordat men constant bevoorraad wordt. De ene keer gebeurd dat door fans die vanaf het balkon aan een touwtje flessen bier laten zakken, een andere keer door Mustasch naar oud ritueel Zweeds gebruik. Het droeg allemaal bij aan een zeer sfeervolle avond waarvan men ook zonder drank kon genieten!
Was ik al onder de indruk van hun cd, live voldoet Kärbholz aan alle verwachtingen.

Hoewel ik het gevoel heb dat de verovering van Nederland slechts tot het grensgebied beperkt zal blijven, hoop ik ‘die Jungs’ nog vaker te mogen ontmoetten. Als dan deze gedenkwaardige avond ter sprake zal komen zal ik met trots kunnen zeggen: “Ich war damals dabei!”.

© Harm Lutke

Een uitgebreide fotoreportage is geplaatst in de categorie Reportages/Pics.

For more pics click on Reportages/Pics in the menu.