• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

2e Halfvasten Pleinfeest overtreft de eerste editie.

055pf

Op zondag 31Maart vond in de nieuwe Limburgse gemeente Beekdaelen (voorheen Onderbanken, maar door de plaatselijke bevolking nog altijd Schinveld genoemd) de 2e editie van het Halfvasten Pleinfeest plaats. Na de zeer succesvolle eerste editie kon een vervolg niet uitblijven, al waren er wel enkele veranderingen nodig. Zo werd het podium verplaatst om meer bezoekers te kunnen herbergen, maar ook entree gevraagd. Dat was voor de ca. 1100 bezoekers geen probleem, waardoor de organisatie hen niet alleen een top programma kon bieden, maar ook een fraaiere entourage, beter licht en geluid en – niet onbelangrijk – gratis en vooral schone toiletten! Tevens ging er van de opbrengst een cheque van 500 euro naar het Reumafonds.


01pfNadat wethouder Essers de officiële opening verrichte was het de beurt aan het Zeemgilde (een gezelschap oud-prinsen uit Merkelbeek) om het publiek op te warmen. Dat deden ze zoals vaker in Limburg bij evenementen gebruikelijk is met het Limburgse volkslied, waarna nog enkele liedjes volgden. Daarna is het de beurt aan De Geliënde uit Hulsberg, al jarenlang vaste finalisten van het LVK (Limburgs Vastelaoves Leedjes Konkoer), dat zij in 2017 wisten te winnen met “Code Road-Gael-Greun”. Zij kunnen uit een groot arsenaal aan liedjes putten die iedereen bekend in de oren klinkt. Nieuwsgierig naar zoveel vrolijkheid verscheen zelfs het zonnetje aan de hemel.
001pfOok La Bamba hoeft geen introductie meer in het Limburgse feest circuit, zeker niet nadat zij in 2013 het LVK wonnen met ”Laef Limburg, laef”. Het hoeft niet gezegd te worden dat zij zonder dit nummer niet wegkomen. Door dit soort meezingbare nummers wordt de sfeer steeds beter.
Na een rustperiode van een paar weken zijn alle optredende artiesten goed bij stem, hetgeen in relaxte optredens resulteert. Dat is tijdens de Carnaval door de strakke schema’s met meerdere optredens per dag wel anders. Nu blijft men hangen om in het publiek naar de collega’s te kijken en met iedereen die dat wil op de foto te gaan.
003pfEén van hen is Big Benny, een geboren gezelschapsdier! De afsluiter van vorig jaar stond nu vroeger geprogrammeerd en amuseert zich prima in het gezelschap van bier en biertje. Tijdens zijn optreden geeft hij ‘gaas’ en verbaast Jan en alleman door met een soepelheid die je niet van hem verwacht van het podium te springen. Vervolgens zet hij zijn optreden in het publiek voort en zet daarbij een aan een rolstoel gekluisterde fan in het zonnetje. Als hij na het optreden van de plaatselijke favorieten Lammedam bedankt wordt dat hij bij hen in het voorprogramma wilde staan ligt hij in een deuk. Het is allemaal tekenend voor de goede sfeer die heerst onder de artiesten en het publiek.
002pfGulpen was vroeger vooral bekend door zijn forellen kwekerij, maar blijkt ook over een kweekvijver voor jong Carnavalstalent te beschikken. Het stadje dat nu vooral bekend is door de Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale vaardigde met Sjpringlaevend en Fiorenza twee toekomstige toppertjes af. De jeugd geeft een andere invulling aan Carnaval en zij laten hun liedjes vergezeld gaan met een opzwepende beat. Het past prima in het totaal plaatje van dit Pleinfeest dat door 3 generaties bezocht werd, oftewel: “Voor elk wat wils!”
004pfDon Kiesjot lijkt misschien een nieuwe ster aan het Carnavals firmament, maar bestaat uit gelouterde zangers/muzikanten die hun sporen in de betere Limburgse bands meer dan verdiend hebben. Zij zijn vandaag de eerste muzikanten die zich gedeeltelijk live begeleiden en oogsten veel succes met hun aanstekelijke show, al is het meezing gehalte door het nu nog niet zo bekende repertoire iets minder.
02pfDat is bij Spik en Span wel anders, 3x wisten zij het LVK te winnen met "Es vastelaovend Limburg bênne vêlt", "Kampioene van de nach" en met "Blieve", nummers die nu al tot evergreens verworden zijn. Hoewel het duo het hele jaar door overal roem oogst blijven zij ‘down to earth’. Zij onderhouden veel interactie met het publiek, helpen kinderen het podium op en waren voor hun optreden bereid om podiumtijd af te staan aan het jeugdige trio Puur , toen die zich onaangekondigd aan de artiesten ingang meldden.
03pfEen ander stemmingskanon is Erwin (Brepoels) die net als Big Benny al eens Ahoy liet vol lopen. Zijn repertoire is zeer divers, maar heeft op deze dag een hoog ‘sjoenkel’ gehalte. Daarmee weet hij het publiek direct voor zich te winnen. Professioneel showman als hij is heeft hij ook nog eens vuurwerk meegenomen en laat vlammen opstijgen waar menige rockband jaloers op is.
Als afsluiter werd Wir Sind Spitze vastgelegd. Daarvoor diende het podium omgebouwd te worden en kregen de Feest DJ’s Romano en Kevin, die naast het knoppen bedienen ook goed met hun stemmen overweg weten, iets meer speeltijd.
005pfWir Sind Spitze is een party band bij uitstek en vult in het zuiden de ene tent na de andere met hun Duits georiënteerde Stimmungs en Schlager Musik. Zij zijn dan ook een afsluiter die prima op zijn plaats is daar het Carnavalsseizoen nu definitief ten einde is en de feesttenten straks weer aan de horizon verschijnen.
Dat is ook het leuke aan dit Pleinfeest dat tot nu toe nog geen concurrentie heeft en daardoor uniek is. Je neemt afscheid van het ene en zegt hallo tegen het andere!
Limburg wordt niet voor niets de “Feestprovincie”genoemd, je zal er maar wonen!

© Harm Lutke

Een uitbundige reportage van 164 foto's is geplaatst in de categorie Reportages/Pics.

For more pics click on Reportages/Pics in the menu.