• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Blues uit Portugal in De Reünie met Charlie & The Bluescats en Guilande.

043Guilande

Portugal is nu net niet meteen het land waar je aan denkt als je aan vertegenwoordigers van de blues denkt, zij hebben daar met Fado hun eigen muziek. Toch zijn er enkele overeenkomsten met Fado al is dat niet direct hoorbaar. Iemand die Fado met blues weet te vermengen en daarmee een brug slaat naar een andere benadering van de drie akkoorden is Carlos Pereira, gitarist en frontman van zijn band Charlie & The Bluescats. Zij gaven op zaterdagavond 09-03-2019 een demonstratie van hun kunnen in De Reünie te Geleen en hadden als gast zangeres Guilande meegenomen.

Blijkbaar heeft de carnaval voor een flinke aanslag in de beurzen der vaste bezoekers gezorgd want de publieke belangstelling viel tegen. Dientengevolge werd er voor dit concert naar het café uitgeweken.
Carlos Pereira (Charlie) laat zich begeleiden door Lenny ‘Lucky’ Falcon achter de drums, toetsenist Marc Klaassen en bassist Werner Cornand.
001GuilandeZij starten hun 1 uur durende eerste set voortvarend met Low Down Dirty Blues, gevolgd door een bewerking van Taj Mahal’s Corina Corina. Naast de lekker rockende blues waar ook het jazzy Lucky Star in voorkomt bestaat de helft van de set uit slow blues waarvan Two To One de eerste is. Hier in etaleert ’Charlie’ zijn niet geringe kwaliteiten vooral in de solo’s. Intensieve solo’s die iets afwijken van hetgeen je normaal gewend bent door toevoegingen van Fado-invloeden en dat is een absolute meerwaarde! Dat klinkt spannend en hij weet dan ook de aandacht vast te houden. Hij is sowieso geobsedeerd met zijn vak bezig hetgeen zich uit door regelmatig zijn gitaren te stemmen, dit tot ‘gespeelde’ ontstentenis van zijn drummer die er de vaart probeert in te houden en die ‘goedkope’ gitaartjes vervloekt. Een uur lang Fado-blues wordt afgesloten met Smartphone Blues.
002GuilandeNa een kwartiertje pauze waarin het nicotinegehalte in de longen bijgewerkt wordt, keert de band in het gezelschap van de eveneens Portugese zangeres Guilande Orlanda terug. Heerste er al een gezellige sfeer, nu begint het feest pas echt!
Aangekondigd als “The Queen Of Spades” zingt de veelzijdige zangeres zich warm in Looser waarna Mighty Eagle volgt. In haar stem hoor je soms Tina Turner terug en het maakt haar ook niet uit of ze nu jazz, rock, Gospel of blues zingt, ze past zich aan iedere song aan. Heel apart is haar versie van Sittin’ On The Dock Of The Bay waarin je niet om de Fado invloeden heen kunt.
Bij de café concerten betreed je de biotoop van de stamgasten. Zij komen niet perse voor de muziek en zijn helaas niet altijd geruisloos. 003GuilandeZij worden echter vakkundig de mond gesnoerd met het zeer gevoelige jazzy Love Nature’s Way, één van de hoogtepunten van deze avond. Daarna mag er meegezongen worden op het Stones kwartiertje met Jumping Jack Flash, Tumbling Dice en vooral You Can’t Always Get What You Want. Een ander hoogtepunt volgt hierna met het meeslepende The Flying Slave. Dit is een song die haar op het lijf geschreven is, een song die haar in trance brengt en niemand onberoerd laat. Tijdens de fluisterende passages kun je een speld horen vallen, geweldig!
Na anderhalf uur speeltijd komt het vijftal niet zonder een toegift weg en wordt de avond rockend beëindigd met het ruige Queen Of Spades.
Wederom heb ik een top avond in De Reünie mogen beleven met een uitstekende band en sublieme zangeres waarvan ik nog nooit gehoord had, maar na deze avond niet vergeten zal.
Ik hoop dat er nog veel van deze avonden zullen volgen, maar dan met meer publiek want dat gun ik de uitbater van dit podium die een neusje voor goede acts schijnt te hebben wel!
© Harm Lutke

Een uitgebreide fotoreportage is geplaatst in de categorie Reportages/Pics.

For more pics click on Reportages/Pics in the menu.