• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Blueminded en Generate schitteren in het Cultuurhuis Heerlen

028prog

In het Cultuurhuis Heerlen vond op 09-02-2019 onder de naam Work in Prog een (prog) Rocknight plaats met Generate en Blueminded.
prog 01Blueminded is het geesteskind van gitarist/songwriter Jörgen Koenen dat als band helaas een kortstondig leven leidde. Na het uitbrengen van hun eerste cd “Seize The Day” (2016) viel de band door gebrek aan optredens en persoonlijke strubbelingen der bandleden uit elkaar, maar bleef men onderling wel contact houden. Dat gaf Jörgen de tijd om nieuwe songs te schrijven voor “When Lights Fade” dat hij met bevriende muzikanten in 2018 niet als band maar als een project opnam. “When Lights Fade” – een prachtig album vol variatie (zie recensies van beide cd’s elders op deze site) – overtrof het succes van “Seize The Day” en inspireerde de muzikanten om de songs ook live te presenteren. Daarom was het publiek dat voornamelijk uit familie, vrienden en collega muzikanten bestond deze avond getuige van een primeur, een uniek concert dat hopelijk vele vervolgen zal krijgen.


prog 02Als support act had men Generate weten te strikken, niet de metalband uit de USA, maar de dichtstbijzijnde band met dezelfde naam uit Born die Symfonic Pop Rock produceert.
Generate heeft veel draagvlakken met Blueminded, bijna hetzelfde genre, alles eigen werk en ook dat gemis aan populariteit. Na het concert van deze avond vragen velen zich af hoe dit laatste kan, want als je door de muziek gegrepen wordt en daardoor na een uur speeltijd het gevoel hebt dat het concert pas een half uur bezig is, ja, dan doe je toch wel iets goed! Generate bestaat dan ook uit een vijftal ervaren muzikanten die door de jaren heen hun sporen wel verdiend hebben. Dat merk je aan alles. Loek van der Pluym (bas) en Damian Jans (drums/zang) leggen een strak ritme neer waarop het voor Hans Gelissen (keys) en Pasqual Neutelings (gitaren) een genot moet zijn om te soleren als Lou Willé zijn stembanden even tot rust laat komen. Hun eigen werken zoals Show Dancer – waar mee gestart wordt - en de ballad Cold World zitten prima in elkaar, evenals het bijna 10 minuten durende Out Of The Black Light. Dit nummer waarvoor toetsenist Hans Gelissen twee A4-tjes tekst aanleverde werd nooit eerder live gespeeld. Behalve deze primeur werd er als aardigheidje met The Wall ook nog een covertje tussen door gegooid. Goede band, prima concert!
prog 03Na een korte ombouw pauze betreed Jörgen Koenen met zijn vrienden waarmee hij “When Lights Fade” opnam het podium. Naast Rob Rompen (vocals), Michiel Hartholt (keys), Richard Ritterbeeks (bas) en John Eijkenboom (drums) maakt ook Jörgens broertje Björn Koenen (gitaar) deel uit van dit gezelschap. Er heerst een beetje spanning onder het zestal, want voor deze avond had men slechts 3x gerepeteerd. Die spanning is snel verdwenen zodra gestart wordt met Coming Back Again, een toepasselijke titel nadat Jörgen in 2016 de stekker uit de band trok. Met Can’t Beat The Time, Seize The Day, Native Ground, Walk On Water, Dead Man Walking, Run Into My Arms en Don’t Telll Me bevat de setlist voor de ene helft nummers van "Seize The Day" en speelt men met Coming Back Again, Have It All, Let Me Go, Love Is Motion, Move On en Call On Me een zestal tracks van het album “When Lights Fade”. Diegenen die er niet bij konden zijn, maar wél beide albums in huis hebben weten dat ze een zeer gevarieerd concert hebben gemist, waarbij de live uitvoeringen niet onderdeden voor hetgeen op cd uitgebracht is. Ach misschien krijgen zij daar nog wel eens een kans toe, want gezien de reacties van het publiek en ook de speelvreugde van de ‘band’ zal het wel niet bij 1 concert blijven!!!

© Harm Lutke

Een uitgebreide fotoreportage is geplaatst in de categorie Reportages/Pics.

For more pics click on Reportages/Pics in the menu.