• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

1e Rock & Metal Matinee in De Reunie Geleen

155Metalmat

De Noorse Avant-garde metal band Madder Mortem deed op zondag 09-12-2018 als onderdeel van hun Europese tour De Reunie in Geleen aan. Zoals het wel vaker het geval is bij deze concertzaal wordt er een programma om heen gebouwd en dan kijkt men niet op een bandje meer of minder. Met Lesoir, Distormed, ¡PENDEJO! en Metaprism in het voorprogramma resulteerde dat in de eerste aflevering van de “Rock & Metal Matinee”.

011Metalmat

De Maastrichtse band Lesoir opent deze middag en speelt hun laatste concert van dit jaar. Als warming up dienst doen is niet altijd gemakkelijk en als je dan ook nog eens sferische Artrock speelt, die niet echt aan metal gerelateerd is krijg je de indruk dat zij verkeerd geprogrammeerd zijn. Nummers als Latitude, She’s Lost en In The Game zijn voor de metalhead dermate gecompliceerd, dat zij enige tijd nodig hebben om in te dalen. Het doet aan hun professionele en muzikale kwaliteiten niks af, hier speelt smaak een rol: De één houd nu eenmaal van de moeder en de ander van de dochter.

027Metalmat

Het nog jonge, Nederlandse Distormed tapt uit een ander vaatje en hun muziek komt meer in de richting van de verwachtingen die je bij een Rock & Metal Matinee hebt. In hun korte bestaan is de band rond zangeres J.C. Wardenaar nú al een verrijking in het genre met catchy songs en een goede live-performance. Een nieuwe ster aan het rock firmament die alleen maar sterker zal stralen naarmate de jaren vorderen!

052Metalmat

¡PENDEJO! heeft er zin in vandaag, maar op andere dagen ook wel heb ik de indruk. “Wij zijn ¡PENDEJO! en maken ‘takkenherrie’!,, schalt er uit de boxen. Daar is geen woord van gelogen! Het zijn trouwens de enige verstaanbare woorden, want de band zingt (nou ja zingt) in het Spaans. De Amsterdamse band bewijst dat koper met gitaar en drumgeweld goed samen kan gaan, hetgeen niet alleen een aparte sound oplevert maar ook fraaie show-elementen. Muziek met ‘cojones’!

083Metalmat

Het Engelse Metaprism gaf al eens eerder een concert in De Reunie, toen met de Nederlandse band X-Tinxion in het voorprogramma. Dit keer komen zij zonder hun zanger/grunter Joey Draper en neemt X-Tinxion zangeres Monica Janssen de mannelijke vocalen/growls voor haar rekening. Een kolfje naar haar hand, sterker nog: Een gouden combinatie dat om een vervolg vraagt! Tussen haar en zangeres Theresa Smith heerst een chemie en beiden willen niet voor elkaar onder doen. Dit resulteert in een concert met een WOW-effect en is tot dan het hoogtepunt van dit mini-festival.

146Metalmat

Uit het Noorse Nord Odal komt Madder Mortem, een buitenbeentje binnen de metal scene sinds 1997. Hier in Nederland nauwelijks bekend, maar naar het schijnt heeft deze band met zangeres Agnete M. Kirkevaag als stralend middelpunt al zeven alom geprezen albums uitgebracht. Natuurlijk worden van het laatste album “Marrow” enkele nummers gespeeld, maar de meeste indruk maakt de band met een ouder, bluesy nummer (titel helaas onbekend) dat gepaard gaat met een (zo lijkt het) minuten lange uithaal van de sympathieke zangeres. Een kippenvelmoment dat niet alleen enkele met de band meegereisde fans konden waarderen. Avant-garde metal, niet alleen een mooi woord, ook mooie (stevige) muziek!

Het is te hopen – daar heb ik wel vertrouwen in – dat deze eerste editie van de Rock & Metal Matinee een vervolg gaat krijgen en dat de publieke belangstelling zal toenemen. Zij die er niet bij waren hebben wat gemist!

© Harm Lutke

Een uitgebreide fotoreportage is geplaatst in de categorie Reportages/Pics.

For more pics click on Reportages/Pics in the menu.