• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

1e editie Halfvasten Pleinfeest Beekdaelen.

pleinfeest kop

“Je kunt de carnaval wel uit Limburg halen, maar de Limburger niet uit het carnaval!”
Voor dit jaarlijkse artikel over carnaval richt ondergetekende zich in de eerst volgende regels even tot de lezers buiten de provincie, want aan Limburgers hoef je niet uit te leggen wat carnaval met je doet.
Aan 3 dolle dagen heeft de echte carnavalist niet genoeg, vandaar dat het ‘seizoen’ al op 11-11 met een groot pleinfeest in Maastricht geopend wordt met de ‘Elfde van de elfde’. Op carnavals dinsdag eindigt het carnaval abrupt om 24:00 uur als het feest officieel begraven wordt tijdens de Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale. Nou,…. echt dood is het feest niet, want de waakvlam blijft branden en er zijn genoeg alternatieven om niet meteen in een groot gat te vallen.

pleinfeest 03De ‘pekskes’ kunnen wel de reiniging en daarna de kast in, maar de dag na carnaval zijn alle cafés gewoon open voor het traditionele haringhappen, volgen er kastelein-bals, zijn er de feeërieke ‘Lempkesoptochten’ en zijn er zelfs rond halfvasten nog grote optochten te bewonderen.
Het carnaval maakt dus duidelijk een ontwikkeling door en wordt steeds meer op straat gevierd. Daarbij schieten de pleinfeesten als paddenstoelen uit de grond en heeft iedere stad, dorp of gehucht wel een podium te bieden aan het ook in aantal toenemende artiesten.
pleinfeest 02Nieuw is hierbij een pleinfeest dat tijdens halfvasten (10 maart) gehouden wordt en daarvoor is de – ook – nieuwe fusiegemeente Beekdaelen (bestaande uit de gemeentes Nuth, Schinnen en Onderbanken) ‘the place to be’.
De 750 beschikbare polsbandjes waren in een mum van tijd uitgegeven, hetgeen de organisatie deed besluiten om het festival terrein op de markt in Schinveld anders in te delen zodat er uiteindelijk 1200 bezoekers terecht konden. Die zagen 7 uur lang een keur aan artiesten aan zich voorbij trekken. Afgetrapt werd met het Limburgse volkslied door het Zeem Gilde, een groep oud-prinsen uit Merkelbeek.
pleinfeest 04De artiesten, jong en oud, kwamen uit alle windstreken van de provincie en allen met een eigen repertoire. Naast de gevestigde orde werd er ook een podium geboden aan opkomende talenten uit de regio als Mariska Senden, Rempetemp, Nul Komma Nieks en Twieë Gewaejde.
Het programma bood muziek voor elk wat wils. De jeugd ging natuurlijk uit hun dak op de dreunende beats van de Shakin DJ’s, de dames kwamen aan hun trekken bij de Valkenburgse Nick en Simon: Andy & Roy en de heren en schlager-liefhebbers vergaapten zich aan de charmante Marleen Rutten. pleinfeest 01Met het uit Kelmis (Duitstalig België) afkomstige duo Domm & Dööl kreeg het evenement zelfs een internationaal karakter. Ieder jaar dossen zij zich anders uit in prachtige kostuums. Waren ze vorig jaar robots, dit jaar zijn ze superhelden. Met hun mee-brulbare muziek zetten zij al jaren iedere zaal, tent of plein op z’n kop. Opmerkelijk is ook de kolder-rap van Demi Sec, het Limburgse antwoord op de Toppers, je merkt amper het verschil!
pleinfeest 05Publiektrekkers waren uiteraard de finalisten van het LVK (Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer) met de jeugdige Kelly van de Lump, Marleen Rutten, Pascal Sutherland (zijn dochtertje was finaliste bij het kinder LVK en trad ook op), Kartoesj (die vlijtig klaptoesjen uitdeelden) en de winnaars (voor de 3e keer) Spik & Span. De laatsten wonnen dit jaar met de semi-ballade Blieve! Hun teksten zijn net als het Limburgse landschap niet plat, maar handelen over het carnavalsgevoel in het algemeen. Enkele zinnen uit het refrein geven perfect weer hoe moeilijk het is om afscheid te nemen van carnaval:
“Ouch al zeen os glazer laeg en ouch al mot ich noe op waeg, ich wil blieve, ich wil blieve
en ouch al wurt hiej de confetti door de boetedeur gevaeg, ich wil blieve, laot mich blieve”.
pleinfeest 06Big Benny was de officiële afsluiter. Hij is al 40 jaar een graag geziene gast in alle feesttenten, maar stond ook al eens in de Ahoy. Onder het motto “Heb je een tap gehuurd, dan is Big Benny in de buurt!” brengt hij in zijn liedjes voornamelijk een ode aan het gerstenat, hetgeen op veel bijval van zijn ‘hobby’ broeders kan rekenen. Na Benny ging feest nog even door met Feest DJ Romano die de laatste bezoekers uit wuifde.
De eerste editie van het Halfvasten Pleinfeest was zéér geslaagd en hopelijk het begin van een traditie!
© Harm Lutke

Een uitgbundige fotoreportage is geplaatst in de categorie Reportages/Pics.

For more pics click on Reportages/Pics in the menu.