• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Procol Harum zorgt voor kippenvel!

PH kop


Procol Harum was 50 jaar geleden één van de grondleggers van de progressieve rock dat nu ingeburgerd is maar in die tijd als muziek voor intellectuelen gezien werd. Met hits als A Whiter Shade of Pale, Homburg en A Salty Dog werd hun muziek ook toegankelijk voor een breder publiek. Het zijn deze songs die je als oudere jongere meteen te binnen schieten als Procol Harum genoemd word en die er ongetwijfeld ook voor zorgden dat hun concert in het Parkstad Theater Heerlen op woensdagavond 6 september nagenoeg uitverkocht was.

PH kl01Na al die jaren en diverse samenstellingen heeft de band niks aan kracht ingeboet en staat hun muziek ook nu nog als een huis. Van de originele bezetting is alleen Gary Brooker nog over en daar wordt hij regelmatig op aangesproken. Daarop heeft hij steevast zijn antwoord klaar als hij zegt dat de laatste wissel – toen drummer Geoff Dunn er bij kwam – alweer 11 jaar geleden is en het huidige Procol Harum niet onder doet voor de oerbezetting. Naast Gary Brooker (piano/zang) en drummer Geoff Dunn bestaat Procol Harum uit Josh Phillips (orgel/keyboard), Geoff Whithorn (gitaar) en Matt Pegg op bas.
50 jaar Procol Harum dient gevierd te worden en dat doet het vijftal met het uitbrengen van de CD “Novum” en een jubileum tour. Uiteraard dient “Novum” gepromoot te worden en dat is Gary wel toevertrouwd. Op amusante wijze, met typische Engelse humor praat hij de nummers aan elkaar en weet het onderwerp steeds weer terug te brengen naar “Novum”. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de eerste set geopend wordt met de opener van “Novum” I Told On You. PH kl02Wie vanavond “A trip down Memory lane” verwacht zal er snel achter komen dat er regelmatig een afslag naar Procol Harum anno nu gemaakt wordt. Met Pandora’s Box begint het feest der herkenning doch dat duurt maar eventjes als daarna Man With A Mission volgt. Het rockende Can’t Say That dat daarna volgt wordt door fantastisch gitaarspel van Geoff Whithorn gedragen. De bijzonder mooie ballad Sunday Morning zal zonder twijfel er aan bijgedragen hebben dat “Novum”na de show als een warm broodje verkocht werd, want dit was voor velen het hoogtepunt van de eerste set. In deze set gaan de ‘Procols’ – de naam die Gary regelmatig gebruikt – nog even terug in de tijd met een prachtige vertolking van Grand Hotel.
PHkl03De verwachtingen voor de 2e set zijn hoog gespannen, want de echte hits zijn tot nu toe nog uitgebleven.
Ook deze set kent veel variatie en met Last Change Hotel wordt er zelfs een uitstapje naar Country gemaakt. Ook Neighbour gaat die richting uit maar heeft ook veel weg van het werk van Sailor. Met o.a. Image Of The Beast zijn de nieuwe songs in de meerderheid, maar met A Salty Dog en Conquistador komen er toch nog 2 ‘Gouwe Ouwe’ voorbij. De laatste is tevens de afsluiter en de band bedankt het publiek en verlaat het podium. Het applaus houdt aan en de zaallichten blijven uit, dus zit er nog wel wat aan te komen. De eerste toegift is The Only One, wederom een prachtige ballad en daarna breekt het moment aan waarvoor iedereen lijkt te zijn gekomen. De eerste tonen van A Whiter Shade Of Pale bezorgen menigeen kippenvel en de band na afloop een staande ovatie.
Procol Harum is in topvorm en zou in deze samenstelling nog tientallen jaren kunnen meegaan. Gary Brooker is nog steeds zeer goed bij stem zoals hij deze avond bewees, maar ook een bikkel die vlak voor de tour zijn hand brak, maar met behulp van een brace gewoon zijn piano – die ooit zwart was maar nu de zelfde kleur heeft als de haren van zijn baas – vol energie blijft bespelen.
The show must go on!

U zult geen fotoreportage bij deze recensie aantreffen daar er van het management niet gefotografeerd mocht worden. Graag wil ik dan ook de personen bedanken die mij enkele telefoon foto’s gestuurd hebben zodat het artikel er toch nog een beetje gekleurd uit ziet!