• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

15e editie Koppelpop

koppelpop17

Op 26-08-2017 was het feest in Susteren! Voor de 15e keer vond daar op het Raadhuisplein Koppelpop plaats en men had gelukkig de weergoden mee.
Deze jubileum editie was er een om in te lijsten! Speciaal voor de 15e aflevering had de organisatie – die alleen uit een enthousiaste groep vrijwilligers bestaat – een aantal bands die op dit festival furore hebben gemaakt terug laten komen. Een ‘Best Off’ editie werd het net niet, daarvoor was het budget niet toereikend en was men ook afhankelijk van de overvolle agenda’s van de bands. Een zeer aantrekkelijk programma met voor bijna elk wat wils lukte wel.


002kpklFestivals als Koppelpop zijn vaak een springplank voor beginnende bands die in enkele gevallen voor hun doorbraak staan. Dit zou van toepassing kunnen zijn voor The Last Baron, de zuid Limburgse band die de ‘eer’ heeft om te openen. In hun alternatieve poprock zijn o.a. invloeden van Foo Fighters te horen. Hun set bestaat uit een 7 tal eigen werken – één van de eisen die de organisatie stelt – die uit voornamelijk uptempo nummers bestaat. Toch zijn het de iets langzamere nummers als A Piece Of The Puzzle en Underneath Your Skin die er uit springen. Sinds enkele jaren speelt Koppelpop zich op 2 podia af en als The Last Baron hun korte set beëindigd heeft met het nieuwe nummer Welcome Visitors, draait het nog niet zo talrijke publiek – het is nog vroeg en er zijn nog 2 festivals in de buurt – zich meteen om richting hoofdpodium.
024kpklDaar krijgen ze van Cuda een flinke bak herrie over zich heen.
Het Sittardse viertal - waarvan de gitaristen zo uit de film Deliverance lijken weggelopen – heeft hun muzikale uitbarsting de naam Cow Punk meegegeven. Dat deden titels als Buckskin Joe en Cockadoodle al vermoeden. Cuda speelt de klinkers uit het plein en een snoeiharde punkversie van de klassieker Bad Moon Rising (CCR) is enkel nog aan de tekst te herkennen. Als verrassing – het oog wil ook wat – keren de 2 cheerleaders terug die bij aanvang van de show de gitaristen hun instrumenten omhingen. Gewapend met fel gele pom poms geven zij kleur aan Rodeoclown hetgeen voor velen als een hoogtepunt werd aangemerkt.
042kpklTerwijl de klinkers terug gelegd worden keert het publiek het hoofdpodium de rug toe om te genieten van de Vrienden van Susteren. Susteren is misschien wel het Volendam van het zuiden. Een groot deel van de bevolking is daar wel op de een of andere manier bij muziek betrokken. Dit vindt zijn oorsprong veelal in een van de vele fanfares die de provincie rijk is. De Vrienden zijn een gelegenheidsband die uit een aantal muzikanten bestaat die – als ze niet met hun eigen band onderweg zijn – regelmatig met elkaar jammen. Een tweetal hiervan zal later die dag ook nog in een andere band opduiken. Voor deze dag heeft men een aantal hits ingestudeerd die op geheel eigen wijze gecoverd worden. De plaatselijke favorieten trekken uiteraard meer publiek als de vorige bands en die kunnen genieten van nummers als Beat It, Saturday Night en Nutbush City Limits. Heel speciaal is hun knappe uitvoering van Somebody To Love. De Vrienden kunnen op veel bijval rekenen en besluiten hun set met With A Little Help From My Friends.
062kpklInmiddels is het hoofdpodium omgebouwd voor The Ten Bells. Als winnaars van ‘Nu of nooit’ maken zij een stormachtig jaar door. Hun Pinkpop avontuur krijgt vrijwel ieder weekend een verlenging op een of ander festival en nu is Koppel Pop aan de beurt. Het viertal is vroeg geprogrammeerd omdat ze ‘s avonds nog een andere gig hebben in Geleen.
Zij openen met Commence, waarna Too Close en Border volgen. Hun muziek leunt tegen garage en bluesrock aan maar heeft ook iets weg van het werk van de Arctic Monkeys. In Mr. 24/7 hebben ze knap een stukje van Kind Van De Duivel verwerkt. Talk Is Cheap, No Clue en Jump The Gun completeren de setlist. Hun muziek is misschien niet direct toegankelijk – je zult de nummers misschien vaker moeten horen – maar een goede live band is The Ten Bells wel!

080kpklVoor White Noise heeft Koppelpop geen geheimen meer want de 3 bandleden stonden in het verleden hier ook al eens op de planken al was dat onder de naam Summerglau. Dat was in 2012.
Hun space-rock wijkt niet veel af van hun vorige band, maar lijkt beter uitgewerkt. Ondanks dat deze band het beste in zalen en theaters beter tot zijn recht komt en daarbij ook voor de totaal beleving videobeelden op een groot scherm vertoond weten zij van begin tot eind te boeien. Nummers als Monster, Spacetime en Oxygen krijgen door toevoeging van een computer een ruimtelijk geluid dat een beetje aan werken van Brian Eno, Rush en David Bowie doet denken. De laatste wordt geëerd door een fantastische vertolking van Heroes.

086kpklDe Eindhovense band Call It Off mag gerust dé verrassing van de dag genoemd worden. Hun aanstekelijke muziek die veel weg heeft van Green Day ligt lekker in het gehoor, maar hun amusante podium presentatie mag er ook zijn. Op hun setlist staan o.a. Abandoned – waarmee voortvarend geopend wordt – Death Or Glory en Burning Bridges. De band heeft er zin in en probeert het publiek dat een beetje schuchter de show op gepaste afstand bekijkt (ter hoogte van het drank buffet) naar voren te krijgen. Als dat niet wil lukken gaan een gitarist en de bassist tijdens Idiots zelf maar het publiek in en hebben veel plezier met hun eigen mosh pit.
Later, tijdens I Don’t Wanna, lukt het de gitarist wel om crowdsurfend een rondje plein te doen. Met Do It All komt er een einde aan hun energieke show. Als er al een ‘Best Off’ lijst zou bestaan, dat zit Call It Off bij de eerste 10.

123kpklKoppelpop als springplank naar een groter publiek is zeker van toepassing op de volgende act. Olga en Johannes Taal, beter bekend als het alternatieve dance rock duo Trip To Dover, waren 2 jaar geleden voor velen totaal onbekend, maar wel dé verrassing van het festival. Inmiddels hebben zij met “Fade Into Gold” een vette CD uit (zie recensie elders op deze site) en touren door een groot deel van Europa. Naast de goed in het gehoor liggende muziek is het ook de down to earth podium presentatie die de sympathie voor dit duo doet groeien. Zij nemen dan ook zonder morren genoegen met het kleine podium. Er is veel interactie met het publiek en het is niet verwonderlijk dat na afloop van het concert hun cd – waar ze vanavond o.a. Boy, Fade Into Gold, Only On The Other Side en I’ll Be Juliët van speelden – samen met andere merchandise als warme broodjes werden verkocht.

 147kpklBij het optreden van Blo Ya Top treedt langzaam maar zeker de duisternis in. Ook zij zijn op herhaling. Is dat niet vervelend, weer dezelfde band te zien? Nee!
Blo Ya Top zit nog steeds in een groeiproces. Hun concert van 2 jaar geleden maakte indruk, maar staat in de schaduw met hetgeen dat ze vandaag presteren. Hun instelling is nu eenmaal: “Why waltz if you can Rock’n’Roll?” Het powertrio speelt retestrak en hun sound lijkt veel vetter geworden te zijn. Met Heels Of Fortune en Monster Movie Music beginnen zij hun set gelijk met 2 gloednieuwe nummers, die waarschijnlijk wel op hun nieuwe CD een plaatsje zullen vinden. Mocht dat niet lukken, dan maken Tornado Sally en Catch Me If You Can een grote kans. Natuurlijk ontbreken knallers als The Great Repple Depple In The Sky en Demolition Crush niet in hun sterke set en als eerste band lukt het hen om het publiek vooraan te krijgen.

150kpklDe Chaos Club is niet zo groot en bestaat slechts uit 2 leden. Daarvan staat 1 achter een keyboard en zit de ander achter de drums. In 2014 waren zij met hun electro één van de smaakmakers van de 13e editie. Het ene jaar is echter het andere niet. Stonden zij toen nog op het hoofdpodium, nu was de trailer stage hun werkterrein. Bij een electro act is een goed lichtshow net zo belangrijk als de muziek en daar ontbrak het op het kleinere podium helaas aan. Tussen de geprogrammeerde rockbands vormden zij sowieso een vreemde eend in de bijt waardoor hun optreden slechts bij enkelen in de smaak viel. Op een ander festival en voor een specifieker publiek zouden zij beter uit de verf gekomen zijn. Nu zochten velen al een plaatsje voor het hoofdpodium om goed zicht op de afsluiter te hebben.
181kpklVoor de afsluiting van deze jubileum editie had men een uitsmijter van formaat in huis gehaald. Met de Bazzookas weet je als organisatie dat je een veld of in dit geval plein in beweging kunt krijgen,...en zo geschiede! De Ska-punkers zorgden voor een spetterende finale met nummers al Stapelbed en Jij Stinkt. Met de energie die van het podium af spatte kon je een heel bos kerstbomen verlichten. De trompettist en zijn collega op trombone maken op de schouders van fans een rondje plein en fans worden op het podium uitgenodigd. Kortom: Het is Feest!

De 16e editie gaat het moeilijk krijgen om hier overheen te gaan. Dat de organisatie hiervoor haar best gaat doen staat buiten kijf. Het is voor hen te hopen dat het weer dan weer net zo goed zal zijn en dat er nu eens geen andere evenementen in de buurt zijn want een volle bak is hen gegund!

Een uitgebreide foto reportage is geplaatst in de categorie Reportages/Pics

For more pics click on Reportages/Pics in the menu