• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Bigwood Leonard overtuigende winnaar 4e B.R.U.L. contest

BRUL-kop

De 4e editie van de B.R.U.L contest, een band wedstrijd onder Limburgse blues en rootsbands, waarbij de winnaar als opener van de 21e Southern Bluesnight dienst mag doen, had dit jaar minder inschrijvingen als de voorgaande edities. Naar de reden is het gissen maar kan misschien gezocht worden in de lawine van optredens die elk jaar direct na het festival seizoen in het clubcircuit plaatsvinden. Live muziek wordt in de cafés (gelukkig) steeds populairder!
Ook het schrappen van de jamsessie tijdens de Bluesnight kan een oorzaak zijn. Deze sessie was niet alleen voor het publiek één van de hoogtepunten, maar vooral voor de contest winnaar interessant. Als beginnende band krijg je niet vaak de kans om bijvoorbeeld met Eric Bibb – één van de trekpleisters van de komende editie – het podium te delen. Dat staat toch wel mooi op je cv!


Uit de inschrijvingen kwamen met BandOver, Red Pepper Blues Explosion, Bigwood Leonard, Martinus en Johnny B & The Good Guys 5 finalisten naar voren die op 5 november de strijd aan gingen in De Oefenbunker te Landgraaf.
BRULDSC09153klLaatst genoemde band moest helaas afzeggen en daarom mocht spreekstalmeester Paul Versteegen hun vervanger Bluez Train aan kondigen, die door loting deze avond het spits mocht afbijten.
Blues uit de Peel staat op het programma en het vijftal opent hun 25 minuten speeltijd met hun versie van Diggin’A Hole. Daarna volgen Hate To See You Go en One Of These Days. De band heeft geen eigen nummers, wat wel jammer is, maar hun speelwijze hoort zich lekker, maar gladjes aan. Dat is vooral een minpuntje bij Wang Dang Doodle dat bekend staat om zijn rauwheid van zowel stem, gitaar en mondharmonica. Wel weer heel mooi is de gelijktijdige solo van harmonica en gitaar in Born In Chicago. De band levert een prima optreden af, fungeert als ijkpunt voor de jury en zorgt dan al voor een goede sfeer in de tamelijk goed gevulde zaal.
BRULDSC09168xsklDie goede sfeer blijft de hele avond hangen en maakt het voor BandOver een stuk gemakkelijker om te starten met Riding With The King. De 6 koppige band met zangeres Dylan Gerards als stralend middelpunt (zij zou qua leeftijd de dochter van ieder ander bandlid kunnen zijn) heeft zich versterkt met harmonicaspeler Robin Smeets en dat pakt bijzonder goed uit. Ook hun repertoire bestaat uit covers maar dat mag de pret niet drukken want zij serveren wel een breed repertoire waarbij het contrast in de stemmen tussen Math Gerards (lekker rauw) en Dylan goed benut wordt. Op hun setlist o.a. het eerder genoemde Riding With The King – waarbij Robin door zijn harmonica microfoon meezingt – Matchbox en True Lies. De band eindigt met het opzwepende Rock Me Right en krijgt daarmee enkele voetjes van de vloer.
BRULDSC04300aklVan een heel andere orde is Bigwood Leonard. Vorig jaar ook al van de partij en toen hoog geëindigd. Door het hoge niveau lagen de bands qua punten toen heel dicht bij elkaar. Het viertal dat vooral festivals onveilig maakt, heeft van hun vorige deelname veel geleerd en kosten nog moeite gespaard om het podium te versieren met een olifant zonder staart – die als mascotte dienst doet - en een zwarte raaf zonder functie. Hun repertoire bestaat uit louter eigen werk en valt in de categorie Blues Rock, Alternative Rock. Bij dit jonge viertal is Bernd "Hurley Burned" Vanherle de uitslover van dienst. De zanger/harmonica speler komt slechts tot stilstand als hij een slok drinken neemt en dat ook nog wel eens met de zaal wil delen. De set die al voortvarend begon met Doctor Blues eindigt met Blood, dat overgaat op Smoke. Daarmee kwam een einde aan de meest energieke show van de avond.

BRULDSC09288klDe Red Pepper Blues Explosion is in het Limburgse bluescircuit geen onbekende en groeit bij ieder optreden. Waren het in het begin louter covers die de voetjes van de vloer kregen, tegenwoordig staan er ook eigen werken op de setlist zoals Declaration Of Love waarmee geopend wordt. Voor hen staat het speelplezier voorop en dat stralen zij ook uit. Geheel ontspannen en de zaal bij hun bewerkingen van o.a. Shadow Play en Born To Be Wild betrekkend, geniet het viertal van iedere minuut speeltijd. De sfeer die bij Bigwood Leonard toch een beetje naar verbazing was overgeslagen is weer helemaal terug en bereikt een hoogtepunt met Keep On Rockin’In The Free World, dat door velen luidkeels meegezongen wordt.

BRULDSC04342klMartinus verontschuldigt zich bij aanvang van hun optreden bij de blues fans dat hun muziek meer in de categorie rootsmuziek valt. Daar is niks mis mee tenslotte staat B.R.U.L. niet voor niets voor Blues en Roots Uit Limburg. De band stond in 2015 al eens op de Southern Bluesnight als buskers en dat werd door het toenmalige publiek erg gewaardeerd. Hun Folk/Americana, waarbij in de opener Move On ook van een pedalsteelguitar gebruikt gemaakt wordt, ligt goed in het gehoor, maar kan helaas niet het voltallige publiek bekoren. Dat is jammer want er wordt zeer goed gemusiceerd en hun benadering van rootsmuziek is van een hoogstaand niveau in dit genre. Deze jonge band is zeer goed op elkaar ingespeeld en bestaat misschien wel uit de meest beleerde muzikanten van deze avond. De gitaristen en zangers lijken soms in een trance te verkeren om het perfecte geluid te creëren dat bij nummers als Social Worker, Drugs en Bridge hoort. Zij sluiten een zeer goed concert, dat dan wel geen blues bevatte af met True Love.

Opvallend aan deze 4e editie van de B.R.U.L.contest was de gemoedelijke sfeer in de zaal, zowel bij publiek als bij de deelnemende bands onderling. Er heerste totaal geen spanning die je normaal bij een wedstrijd tegenkomt, iedereen was er een avondje uit en had respect voor elkaar!
Toen de jury, bestaande uit Jolien Linssen (L1 TV), Fons Daamen (Moulin Blues) en Harm Lutke (Gezien-gehoord) na een half uur overleg naar beneden kwam en Jolien Bigwood Leonard als winnaar mocht uitroepen, werden zij door iedereen spontaan en oprecht gefeliciteerd.
Bigwood Leonard zou misschien wel eens dé grote verassing van de 21e editie van de Southern Bluesnight kunnen worden. Net als bij cabaretiers zou ik in ieder geval niet vooraan gaan zitten!
U bent gewaarschuwd!

Een reportage van 85 foto's is geplaatst in de categorie Reportages/Pics.

For more pics click on Reportages/Pics.