Joe Matera - Now And Then

RVP records

joematera

Op doorreis van een festival(letje) naar de Midsummer Bluesnight maakte ik vorig jaar een tussenstop in Sittard, waar ik het genoegen had om Joe Matera aan het werk te zien tijdens een instore concert bij de Music Machine. Joe Matera is een Australische singer/songwriter, maar ook en vóóral rockgitarist die hier ten lande nog onder de radar opereert. Ondanks dat hij al een aantal albums op zijn naam staan, is hij ook een veelgevraagde sessie-gitarist die o.a. samenwerkte met Steve Harley (Cockney Rebel). Hij staat dan ook hoog aangeschreven bij collega snarenplukkers getuige de vele, uitverkochte, workshops die de sympathieke Aussie tijdens deze Europese tour gaf.
Het instore concert werd door het mooie weer naar buiten verplaatst, met als nadeel dat o.a. voorbij scheurende brommers het optreden geen goed deden. Door tijdgebrek heb ik deze gig niet helemaal kunnen afkijken en dus ook geen cd 'tje kunnen scoren. Des te blijer was ik dus toen ik het album “Now And Then'' in mijn brievenbus aantrof.

Joe tekende vorig jaar een platencontract met het Nederlandse platenlabel RVP records, dat nu met “Now And Then” een collectie van de beste nummers van al zijn voorgaande albums uitbrengt. Een gouden kans om beter met deze snaren virtuoos kennis te maken.
Joe's specialiteit zijn instrumentale nummers die variëren van juweeltjes tot nummers die prettig in het gehoor liggen, in ieder geval zijn ze altijd het luisteren waard.
Maar op “Now And Then” hoor je hem ook zingen en dat vormt een mooie afwisseling.

Joe heeft een doorsnee stem waardoor een ruig nummer als Movin' On ondanks de gierende gitaarsolo's de power mist om het als een rauwe rocksong te kwalificeren. Zijn stem komt beter tot zijn recht bij melodieuze songs als Louder Than Words, waar mee afgetrapt wordt, Shining Star, Days Gone By, Fallen Angel en Feel Your Love, dat als single zal worden uitgebracht. Stuk voor stuk brave, maar prachtige composities, gedragen door uitmuntend gitaarspel. Want dat laatste en het componeren blijft toch Joe's sterkste kant!

Van de zes instrumentale nummers op dit album springt het semi-akoestische Brick My Brick er boven uit, al zijn Slide, Cruise Control, Slave To The Fingers, Terra Firma en Guilty Pleasures ook niet te versmaden.

Kortom: “Now And Then” is een meer dan prettige kennismaking met een hier in Nederland alleen nog maar bij de happy few bekendstaande gitarist die niet alleen de liefhebbers van gitaarmuziek zal weten te boeien.

Vanaf 1 februari zal dit album in de Benelux te koop zijn. Aanrader!

JoMatera