De Beste Singer-Songwriters in 't Nederlands

Marista records

debeste

“De Beste Singer-Songwriters in 't Nederlands” is zoals je uit de titel kunt opmaken een verzamelalbum met Nederlandstalige liedjes.
,,In dit genre spelen de teksten een veel grotere rol dan in welk ander genre dan ook. Daarbij worden gevoelige onderwerpen niet geschuwd en wordt er recht uit het hart geschreven. Om de luisteraar bij de strot te grijpen is dichten en zingen in je moerstaal bijna een voorwaarde. Alleen dan raak je het publiek in het hart."
Met dit stukje tekst uit de bijgeleverde pers informatie wordt het mij wel gemakkelijk gemaakt om dit verzamelalbum te beschrijven, want hier is weinig aan toe te voegen.

Vijftien tracks, of laat ik me maar aanpassen en het nummers noemen, telt deze cd. Dat betekend ook vijftien totaal verschillende songs, (sorry: liedjes) ieder in een kenmerkende stijl. Van uitbundig en vrolijk tot ingetogen, met groot orkest of subtiele begeleiding. Variatie ten over! Vooral de rustige liedjes nodigen je uit om – lekker terug gezakt in een luie stoel - je even terug te trekken uit de jachtige samenleving.
Als oudere jongere kan ik me nog de tijd herinneren dat er bijna iedere maand een elpee uitkwam in de serie “Alle 13 Goed!”. Nou, die 1 voor de 3 kon je toen vaak weglaten. Dat is bij “De Beste Singer-Songwriters in 't Nederlands” gelukkig niet het geval.
Marista biedt hiermee 15 voor mij – op enkele na – totaal onbekende singer-songwriters een treetje op de trap naar succes. Een fraai overzicht en ook een ontdekking van het vele talent dat in Nederland rond rent. En...., er zijn er nog meer, want dit is slechts een keuze die door deze platenmaatschappij gemaakt is.

Niet echt bekend met dit genre waren er een tiental draaibeurten nodig om een aantal van deze singer-songwriters op juiste waarde te schatten.

Zonder dat het om een wedstrijd gaat zou je deze cd als het ware met een wielerronde kunnen vergelijken.

De wielerfan zal het in deze ronde met de renners moeten doen die de ploegleiding heeft opgesteld. Meteen al in de eerste ronde maken zich enkele renners uit het peloton los. Op het eerste gezicht lijken zij de beste te zijn. Hun voorsprong is echter niet groot genoeg en ronde na ronde voegen zich steeds meer renners bij de kopgroep. Na 10 ronden is het peloton weer bijna compleet en zie ik als jurylid alleen nog de iets minder getalenteerde renners voor de bezemwagen uit zwalken. Daar zij toch nog voor het sluiten van de tijdslimiet over de streep komen, zetten zij toch voor hun doen een goede prestatie neer.

Hiermee wil ik zeggen – zonder namen te noemen - dat de smaak van de luisteraar uiteindelijk de winnaar en de volgorde van binnenkomst van deze “renners” bepaald.
Voor mij en - dat weet ik zeker - ook voor veel lezers van dit artikel is deze collectie een verrassend aangename luister trip.

Tracklist:

01 Meneer van DalenEngeland
02 Vic WillemsStraten
03 Louise Hensen & Saskia Schalekamp Dit wordt mijn jaar
04 Roel C. VerburgHallo aardling, breng me naar uw leider
05 Kurt EftingBloemen na de eindstreep
06 Jan van der SmitGelukkig zijn
07 Wim de MeesterDe verkeerde beslissing
08 Alex van Holstein & Martine de KokDe winter
09 Paul Logister In alles zit een liedje
10 Jan-Anne van der WelAls alles opnieuw begint
11 Reinder van der Woude Verpozing & vertier
12 Jesje De Schepper Henri
13 Jan CoppensDoe wat je kan
14 BarbeleHeimwee
15 FokkoTot je van me houdt