U.D.O. - Navy Metal Night

AFM Records

navy-metal-night

De Duitse metal-formatie U.D.O. bracht onlangs een live DVD/dubbel-cd uit van het concert dat zij samen met het Marinemusikkorps Nordsee op 20 februari gaven in de Stadthalle van Tuttlingen. Met "Navy Metal Night" kwam hiermee een lang gekoesterde wens van frontman Udo Dirkschneider (62) uit. Voor het Marinemusikkorps betekende dit concert waarschijnlijk het hoogtepunt uit hun 50 jarige bestaan, maar het was tevens hun afscheidsconcert, want dit orkest is inmiddels weg bezuinigd.
Ruim 1000 uitzinnige fans zagen dat de “Navy Metal Night” met sonar geluiden uit de film “Das Boot” werd ingeluid, waarna het orkest de titeltrack van deze legendarische film vertolkte.

Daarna nemen Udo Dirkschneider en kompanen: Andrey Smirnov en Kasperi Heikkinen-gitaren, Fitty Wienhold- bas en Francesco Jovin- drums het commando over. De man die de militaire camouflage broek als mode statement op het podium introduceerde, heeft deze outfit speciaal voor deze avond verruilt en we zien hem (en band) voor het eerst met hemd en stropdas. De vingerloze handschoenen met stuts zijn echter gebleven!
Zij starten met Future Land. Meteen valt het magistrale geluid van de begeleiding op. Het volle imponerende geluid van zo'n groot orkest en koor is door een keyboard niet te evenaren. Speciaal voor deze avond werden de arrangementen van U.D.O.'s repertoire herschreven. Zo zorgen de klanken van een xylofoon op dit nummer voor een heel andere sfeer als op “Faceless World”, het album uit 1990 waar dit nummer van af komt.
Al even magistraal is de toevoeging van het koor op Indendence Day waardoor een echte hymne ontstaat.

Van de rauwe, krijsende stem van Herr Dirkschneider hou je of niet. Er zijn mensen die van het geluid van een botte schaafmachine op eikenhout knettergek worden maar zijn gezang aanbidden! Veel verschil is er niet, maar het totaal plaatje van U.D.O., orkest en koor is perfect, zoals op de DVD te zien is.
Na Animal Instinct mag het orkest met In The Hall Of The Mountain King laten horen wat ze in huis heeft en dat is niet gering zoals al eerder bleek. De voorkeur van de metal en rock-fans gaat natuurlijk toch naar U.D.O. uit die met Heart Of Gold en Man And Machine zijn set voort zet.

Als je in Duitsland een feestje/jubileum in de metal-scene te vieren hebt kun je daar niet om Doro heen. De enorm populaire metal-queen zingt samen met Udo D. de ballad Dancing With An Angel. Na Faceless trekt de band zich even terug waarbij het orkest weer enkele 'minutes of fame' gegund wordt met Ride.
Met Days Of Hope And Glory gaan ze weer vol aan de bak, waarna we de “ German Tank" in een andere hoedanigheid leren kennen op het swingende Cut Me Out. Ook Trainride in Russia verdient op zijn minst het predikaat opmerkelijk.
Het concert is een reis door het rijke oeuvre van Herr Dirkschneider, (zie track-list) waarbij nummers uit zijn Accept-periode weg gelaten zijn en eindigt met Animal House.

Met “Navy Metal Night” haalt de metal-fan een klassiek stukje vakwerk in huis dat ook voor hen die niet zo met U.D.O. begaan zijn goed in de oren zal klinken.
Jammer is wel, dat de DVD waarop het concert prachtig in beeld gebracht is geen extra's bevat, maar dat is dan ook het enige minpuntje.

Tracks:
Disc 1
1. Intro (Das Boot)
2. Das Boot
3. Future Land
4. Independence Day
5. Animal Instinct
6. The Hall of the Mountain King
7. Heart of Gold
8. Man and Machine
9. Dancing With an Angel
10. Faceless World
Disc 2
1. Ride
2. Days of Hope and Glory
3. Cut Me Out
4. Trainride in Russia
5. Stillness of Time
6. King of Mean
7. Book of Faith
8. Animal House

udo-navy-metal-night