MonkeyJunk - Moon Turn Red

Stony Plain Records

monkeyjunkcover

Het hier ten lande vrijwel onbekende MonkeyJunk behoort in thuisland Canada tot de top van de blues/roots scene. Dit trio bestaat uit veel gevraagde sessie muzikanten met een indrukwekkende staat van dienst. Het voert te ver om de cv's van Steve Marriner - vocals, bariton-gitaar (de band speelt zonder bas), keyes en bluesharp, Tony D - lead gitaar en Matt Sobb - drums hier te beschrijven. Feit is dat ze in hun 7 jarige bestaan als MonkeyJunk al 20 Maple Blues Awards wonnen en in 2012 de prestigieuse Canadian JUNO Award mee naar huis mochten nemen.
"Moon Turn Red" is hun vierde album en staat vol met aanstekelijke Swamp Roots Rock, zoals de mannen uit Ottawa hun muziek noemen.
Ik heb het album al enige tijd in mijn bezit, maar dit trio is zo veelzijdig, dat het mij aan vergelijkingen met andere bands ontbrak. Niet dat vergelijkingen een verplichting zijn in een recensie, maar het maakt het voor de lezer wel een stuk gemakkelijker om een beeld van het gebodene te vormen.

"Moon Turn Red" start enthousiast met Light It Up, een mee-swing boogie dat me aan de eveneens Canadese Perpertrators doet denken. Naast een fraaie gitaarsolo al even vet harp werk.
Deze instrumenten pakken ook lekker uit op het daarop volgende, lekker rockende You.
Show Me Yours lijkt in de verte iets weg te hebben van het werk van ADHD-rocker Danko Jones, ook uit Canada, maar zou ook op de setlist van The Imperial Crowns niet mis staan.
Op Hot Hot Papa krijgen zij versterking van David Wilcox, ook alweer geen kleine jongen in de Canadese bluesrock scene. Hij schreef het nummer zelf en is een van de zeven gast muzikanten die op dt album te horen zijn.
Monkey Junk is een echte allround band die moeiteloos van de ene stijl overschakelt naar de andere. Love Attack is bijvoorbeeld gebouwd op reggae ritmes, zonder echt op reggae te lijken. Verder rocken de mannen lekker op Live Another Day (persoonlijke favoriet), Lucky One en Traveling Light.
Bij Learn How To Love kan de verlichting gedimd worden om een romantiche sfeer te creeren voor deze bluesy ballad, waar de stem van Kelly Prescott een groot aandeel in heeft. Ook voor het prachitige Meet Me At Midnight mag het licht gedimd blijven.

Resumerend kan ik zeggen dat "Moon Turn Red" door zijn grote diversiteit voor elk wat wils biedt.

De prijzenkast van MonkeyJunk mag wel gestut worden want het moet nogal gek gaan als er geen nieuwe prijzen meer bij komen!

MonkeyJunk01