Colin Linden - Rich In Love

Stony Plain Records

LindenRichInLove

Mag ik u even voorstellen aan Colin Linden?
Ha, denkt u dan, dat is toch die Canadese singer/songwriter en winnaar van 8 Juno Awards!, die multi-instrumentalist en producer, die “side-man” op gitaar bij Bob Dylan, Robert Plant, Emmylou Harris, Alison Krauss en Lyle Lovett om maar een paar namen te noemen, die op albums te horen is van o.a. Greg Allman, Dianne Krall en T-Bone Burnett, één van de drie leden van het enorm populaire roots trio Blackie and the Rodeo Kings en die op de soundtracks te horen is van o.a. The Hunger Games, Inside Llewyn Davis en de hit serie Nashville?

Yep, die Colin Linden bedoel ik.

Deze bezige bij heeft na 6 jaar weer eens tijd gevonden om nieuw werk uit te brengen, wat op zich niet zo moeilijk is voor een begenadigd songwriter die door zijn vele connecties ook nog eens kan kiezen uit top muzikanten. Het ontbrak hem alleen maar aan tijd.
Deze man is muziek en lijkt nieuwe songs gewoon uit zijn mouw te schudden. Uit de stapel songs die hij tussendoor in die zes jaar schreef plukte hij er een twaalftal uit voor zijn nieuwe album "Rich In Love".
Het hadden er ook meer kunnen zijn want de cd duurt 51 minuten, wat op zich al lovenswaardig is in een tijd dat je het meestal maar met cd's van een half uurtje moet doen.

Op "Rich In Love" gaat Colin voor een groot deel terug naar zijn eerste liefde: de blues! Mooiste voorbeeld hier van is The Hurt, waarop niemand minder als Charlie Musselwhite zijn wangen bol blaast op de harmonica en dat op de titeltrack nog eens dunnetjes over doet. Charlie is niet de enige gast op deze voortreffelijke cd die uit een mix van blues en Americana in al zijn vormen bestaat.
Amy Helm versterkt de vocalen en Reese Wynans en Tim Lauer zijn met orgel/piano ook op een aantal tracks te horen.
De begeleiding is verder in handen van The Rotting Matadors, bestaande uit John Dymond op bas en Gary Graig op drums. Voor al het snaren gedoe, zoals akoestische/elektrische gitaar, mandoline en ukelele neemt Colin zelf de verantwoording op zich en dat doet hij in iedere denkbare stijl.

Dat begint meteen al met een fraaie ukelele intro op Knob & Tube, waarmee de cd opent.
Voor I Need Water wordt de elektrische gitaar uit de koffer gehaald terwijl op het ingetogen Delia Come For Me vooral het akoestiche-gitaar spel het nummer draagt.
Ook het fingerpickin' beheerst Colin tot in de puntjes zoals te horen is op Everybody Ought To Be Loved, terwijl al even voortreffelijk slide-spel het meeslepende Rich In Love domineert met heerlijke begeleiding van Charlie Musselwhite en Amy Helm.
Date With The Stars kon zo uit een ouderwetse jukebox komen. Een onmiskenbare schuifelplaat, sfeervol neergezet met een waterig twangy gitaargeluid uit de zestiger jaren. Dat twangy geluid kom je later ook tegen op het van een country-feel voorziene Luck Of A Fool. Qua gitaar solo het hoogtepunt!
In No More Cheap Wine zweert hij de goedkope drank af maar gebruikt de lege fles wel voor soepel slide-spel.In I Made A Promise en Paybacks Are Hell komt de singer/ songwriter in hem naar voren met minimale begeleiding, op de laatste is de akoestische gitaar alleen al voldoende.
Aan variatie dus geen gebrek.

Na een minimum aan draaibeurten kan ik concluderen dat Colin Linden met “Rich In Love” weer een puik stukje vakwerk aflevert, maar daar had u als kenner natuurlijk niet aan getwijfeld.

colinlinden