Jarrod Dickenson – Under A Texas Sky

Continental Sound City

Jarrod 325

Jarrod Dickenson en band waren enkele maanden geleden voor mij een openbaring op de eerste Southern Rootsnight in Heerlen. Ik ben dan ook blij dat ik nu een cd in mijn bezit heb van deze Texaan waar ik net als van zoveel anderen nooit gehoord had.
Americana liefhebbers zullen hierover misschien verbaasd zijn, want in die kringen is hij een rijzende ster.
Under A Texas Sky” is Jarrod Dickenson’s eerbetoon aan Roy Orbinson, Esther Phillips, Willie Nelson & Ray Charles, Doug Sahm en Guy Clark, wiens portretten het hoesje sieren. U begrijpt het al, er is hier sprake van een EP vol covers. Het is niet dat de met puntsnor en baard gesierde storyteller dit perse nodig heeft om zich te manifesteren, want onder de cowboy hoed gaat een brein schuil dat verantwoordelijk is voor eigen werken die er toe doen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij een eigen draai aan de vijf nummers tellende EP gaf. Uptown is misschien wel het bekendste en was een hit voor Roy Orbinson in 1959. Dat de blazers vervangen zijn door een hammond geeft het nummer een heel ander karakter, maar in combinatie met Jarrod’s warme stem gaat de soul niet verloren. De soul is ook volop aanwezig op Try Me van Ester Phillips dat ook weer een Jarrod’s eigen geluid mee krijgt. Bij Seven Spanish Angels (Willie Nelson & Ray Charles) treden de backing vocals die door zijn vrouw Claire, Seth Walker en het Ierse damestrio The Ward Sisters verzorgt worden iets meer naar voren. Ik vermelde het al aan het begin van deze recensie hoezeer ik onder de indruk van deze troubadour/storyteller was en dat blijkt ook nu weer want Jarrod heeft echt het gevoel en beschikt over de kwaliteiten om een nummer als I’m Glad For Your Sake (Doug Sahm) nog fraaier te laten klinken. Hoogtepunt is echter de afsluiter Dublin Blues van Guy Clarck, een nummer dat het dichtste bij hem staat en waar dus ook niet veel aan aangepast is.
Net als Joe Cocker weet Jarrod covers een eigen geluid te geven en zet daarmee vele anderen die daarin een poging wagen op achterstand!
© Harm Lutke

Jarrod 625