Blunt – Northern Skies

Marista

Blunt 325

Altijd - of eigenlijk meestal – leuk als je onverwachts in de brievenbus een enveloppe met een cd aantreft. Een spannend moment is het openen daarvan. Draait het uit op een verrassing of toch weer (helaas) in een teleurstelling?
Dit keer had ik geluk want de nieuwe EP van Blunt is zeker een verrassing te noemen. Deze Belgische Pop/Folk band springt met enige regelmaat de grens over en hun naam kom je hier dan ook vaker op de affiches tegen, maar door het grote aanbod van concerten en festivals heb ik dit vijftal nog niet eerder gezien-gehoord.
Met “Northern Skies” weten zij mij meteen te overtuigen om bij een volgende gelegenheid tijd vrij te maken om een optreden bij te wonen, daar hadden zij slechts 4 tracks voor nodig.
Op deze EP laten zij een soort Folk horen waarin je niet dood gevioleerd wordt door de snelle bewegingen met de strijkstok , maar hoor je tracks die aangenaam weg luisteren door de pakkende melodieën, de fijne stem van Pieter Nuyttens, speels maar ook soms stevig gitaarwerk van Jurgen Demeyere, strakke begeleiding door Stijn Deldaele (bas) en Gino Verstraete (drums) en net genoeg viool door Yannick Swennen zonder dat dit irritatie op wekt.
De 4 tracks klinken fris en zijn prima in balans, een resultaat dat je ook wel mag verwachten als je al 18 jaar aan de weg timmert. Het lijkt mij een hele klus geweest te zijn om de keuze te maken voor een single. Dat is uiteindelijk Storm Tide geworden, maar dat had evengoed Northern Skies, The Plan of Anything For You kunnen zijn want de een doet niet voor de ander onder.
Hoewel Blunt Blunt is komt er toch een voorzichtige vergelijking met een band als Crowded House bij mij naar boven. Awel, je kunt het slechter treffen!

© Harm Lutke

Blunt 625