Delise – Bladzijde 1

DWVV Records

delise 325

De vaste bezoekers van deze site weten dat Nederlandstalige muziek niet echt aan mij besteed is. Dit komt voort uit de traumatische ervaringen die ik in het verleden op deed zoals onlangs weer op oudejaars-avond (verplicht tv kijken) toen er in een show weer veelvuldig “waar zijn die handjes” geroepen werd en de kroeg meermalen als onderwerp diende. Dat dit laatste de natuurlijke biotoop van de meeste ‘zangers’ was viel duidelijk aan hun atletische lichamen af te leiden.
Dat het ook anders kan bewijst Delise met haar eerste cd “Bladzijde 1”, in meerdere maten een zeer toepasselijke titel. Voor mij in ieder geval om als eerste recensie van het nieuwe jaar te dienen.
Ik dien echter een beetje voorzichtigheid in acht te nemen bij mijn bewoordingen daar Delise in haar dagelijks leven als jurist haar boterham verdient. Maar als ik zeg dat dit een prachtig debuut is, zit ik wel safe dunkt me. Er valt ook geen kritiek op te leveren, of het zou op de korte speelduur moeten zijn. “Bladzijde 1” duurt slechts 22 minuten en bevat maar 7 tracks.
Zoals het een goed boek betaamd wordt je op de eerste bladzijde lekker en nieuwsgierig gemaakt naar wat er nog gaat volgen. Op deze cd is dat ook zo en kreeg het eerste nummer dan ook de toepasselijke titel Bladzijde 1 mee. Naast dat dit een leuk pop liedje is valt vooral haar heldere stem op, een stem die heerlijk zuiver de teksten tot je door laat dringen.
Dat doe je goed, Mis je mij? en Dit jaar bevatten alles wat een catchy popsong nodigt heeft en luisteren lekker weg.
In het bijgesloten persbericht kwam in het lijstje van popartiesten waar zij door beïnvloed werd de naam van KT Tunstall voor, dat klonk al een beetje op Bladzijde 1 door, maar hoor je nog duidelijker in Klein zusje. Lekker nummer dat zich als een oorwurm in je hoorschelp nestelt.

Op Wat je doet is er plaats ingeruimd voor een rapper en verschijnt Maddoc (Matthijs Hemink) op het toneel, leuke combinatie
Het album kenmerkt zich door vooral vrolijke, sprankelende refreinen, maar bij Schuil bij mij ligt dat iets anders en komt vooral de gevoelige singer/songwriter naar boven. Haar bijna breekbare stem en de subtiele begeleiding van o.a. piano en cello maken dat met dit laatste nummer ook het hoogtepunt van deze cd bereikt wordt.

Delise is een aanwinst voor het Nederlandstalige repertoire, iemand die het gelukkig niet nodig heeft om “waar zijn die handjes” te roepen!
Zo kan het dus ook, ben benieuwd naar Bladzijde 2!

© Harm Lutke

Delise 625