• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Nat, maar toch geslaagd Klonekonkoer

kk045

Onder barre weersomstandigheden vond op 09-02-2016 in Kerkrade alweer de 10e editie van het 'Jroeës Kirchröatsj Klonekonkoer' plaats. U heeft het al gemerkt, dit verslag kan woorden, namen en begrippen bevatten, die bij lezers van boven de grote riolen niet helemaal begrepen kunnen worden. Ik zal daarom mijn uiterste best om u van een zo goed mogelijke vertaling en uitleg te voorzien over dit verslag van het Grote Kerkraadse Klonekonkoer.

Het Carnaval in Limburg is aan een metamorfose bezig en wordt steeds meer op straat gevierd.
Daar wordt ook de jeugd meer bij betrokken doordat er een pakkende beat aan de liedjes wordt toegevoegd en er ieder jaar meer evenementen bij komen, die je het beste met een festival kunt vergelijken.

Carnaval, of zoals ze in Limburg zeggen:Vastelaovend, is ook al lang geen driedaags festijn meer, maar een cultuurfeest dat al op de elfde van de elfde begint en door allerlei activiteiten in de provincie naar het hoogtepunt toegroeit met de optochten.
Daarvan werden er dit jaar velen door de aangekondigde stormen afgelast en naar een andere datum verplaatst. Jammer, maar hierdoor wordt de Carnaval wel weer met enkele weken verlengd.
kk023De sfeer zal er niet minder om zijn want de echte carnavalist laat zich niet zo maar uit het veld slaan.
Dat werd op het Kloneonkoer weer duidelijk bewezen. Kou, wind en vooral regen trotserend trok dit unieke 'festival' ook dit jaar weer veel Kerkradenaren en streekgenoten naar de markt om een keur van artiesten toe te juichen, mee te zingen en te hossen.
Liedjes over paarden in de gangen, beworstse borstjes en bloemengordijnen zul je in hun repertoire niet tegen komen.
Het door TV Limburg i.s.m. de Kirchröatsjer Vasteloavends Verain (Kerkraadse Carnavals Vereniging) georganiseerde Klonekonkoer onderscheidt zich van soortgelijke evenementen o.a. door zijn levendige, kleurrijke decor.
kk048aIn Kerkrade heeft iedere wijk wel een Klone (clowns) groep (daarbij moet je echter niet aan Bassie's of Pipo's denken) die op deze dag achter de artiesten over het podium dansen of in polonaise lopen. Daar zijn ook groepen bij die zelf zingen zoals De Sjtechneelsjer (de punaises) en Jod Jek (goed gek).
Niet alleen vertoont het Kerkraadse Carnaval veel overeenkomsten met het Duitse Carnaval zoals dat in steden als Keulen, Mainz en Düsseldorf gevierd wordt, maar ook het dialect is bijna hetzelfde als dat van Keulen. Daarom is het uit Hoensbroek komende vijftal Kölsch Platt een vaste waarde geworden. Hun stemmige liedjes worden dan ook woord voor woord meegezongen.

Naast Kölsch Platt zijn bekende namen uit het genre als o.a. Beppie Kraft, La Bamba, De Toddezek, De Herringbiesere, Domm & Dööl, Spik & Span, Dieter Koblenz en Jack Vinders de publiekstrekkers. Voor hen is het met soms 5 optredens per dag - door de hele provincie - een aanslag op hun conditie en stembanden en dat laat bij sommigen toch al sporen na.
Sommige treden met ander repertoire het hele jaar door op, anderen schudden na enkele dagen het tijdelijke sterrendom weer van zich af. Bij hen kan je dan weer terecht voor een APK keuring of ze staan weer voor de klas, brengen de post rond of knijpen de uiers van hun koeien leeg.

kk072Het meest opvallende duo is Domm & Dööl, en dat niet alleen om dat ze ieder jaar in een andere, zeer opvallende hoedanigheid veschijnen. Komend uit het Duitstalige gedeelte van België is hun dialect nauwelijks te verstaan, maar zij zetten wel altijd de markt op z'n kop met hun aanstekelijke muziek en danspasjes die door het publiek worden overgenomen.
Plaatselijk favoriet is Jack Vinders, die meerder keren het publiek mag vermaken. Dat is geen probleem voor de veelzijdige zanger/entertainer die vooral met zijn alter ego Clara Soerbier veel succes oogst en humor in zijn act verwerkt.
De waardige afsluiter is dit jaar het duo Spik & Span die voor de tweede keer op rij het LVK wisten te winnen. Aan dit Carnavals 'songfestival' doen jaarlijks meer als 200 artiesten uit heel Limburg mee. Met het opzwepende "Kampioene van de nach" lieten zij al deze deelnemers ver achter zich. Een regel uit het refrein verwoordt precies het carnavals gevoel van de Limburger en deze wil ik u niet onthouden:
‘t Ganse landj ligk al te sjlaope, mer hiej in Limburg is nog aope',
en dat betekent vrij vertaald:
Heel het land ligt al te slapen, maar hier in Limburg is alles nog open.

En zo is het maar net!

Een uitbundige reportage van 115 foto's is geplaatst in de categorie: Reportages/Pics.