• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Maxxwell en Rage in De Oefenbunker

rage
Op de vroege zondagavond van 06-12-2015 lieten Maxxwel en vooral Rage De Oefenbunker in Landgraaf schudden. Het mag bijzonder genoemd worden dat een band als Rage, die in de de superliga der grote festivals een vaste waarde is, niet te beroerd is om in het veel kleinere club circuit de fans tegemoet te komen. Het is tekenend voor de band dat zij zich niet te groot voelen maar dat speelvreugde bij hen voorop staat, zoals op deze avond bleek.

rage01De Zwitserse formatie Maxxwell heeft de eer om mee te toeren en te openen. Zij starten hun set precies op tijd, het blijven toch Zwitsers.
Openen is een kolfje naar hun hand want in hun thuisland openen zij regelmatig voor de Zwitserse elite Gotthard, Krokus en Shakra. Na hetgeen zij vanavond laten horen zal dat openen niet lang meer nodig zijn. In 2011 speelden zij in de helaas ter ziele gegane Rocktemple in Kerkrade vóór Shakra, maar zijn sinds die tijd enorm gegroeid. De invloed van hun nieuwe zanger Gilberto 'Gilbi' Meléndez is duidelijk merkbaar, hetgeen ook op hun nieuwe cd "Tabula Rasa' te horen is. Hiervan worden Partykings, waarmee ze er meteen invliegen, Fuck It!, Nothing Changes, Man Of Steel (top nummer!), Trails Of Hate en de afsluiter Cause I'm Lovin' It gespeeld. Maxxwell was een prima opener die - daar waren velen het over eens - nog wel eens terug mocht komen voor een full-show.

rage06De legendarische Duitse metal formatie Rage is bezig aan hun 'Black In Mind 20th Anniversary Tour' 2015. In hun 30 jarige bestaan heeft de band diverse bezettingen gekend en ook nu stelt de als enige uit de oer-bezetting overgebleven oprichter en zanger/bassist Peter 'Peavy' Wagner weer nieuwe bandleden voor. In de in België wonende Venuzelaanse gitarist Marcos Rodriquez vond hij een supertalentvolle vervanger voor Victor Smolski. Achter de drums neemt tegenwoordig de Griekse zanger van Tri State Corner (daar komt ie) Vassilios Maniatopoulos plaats die – gelukkig - ook naar de naam 'Lucky' luistert. Hij stond eerder dit jaar met zijn band ook al eens in De Oefenbunker.Dat stond de bassist van Tri State Corner Marcus Berger dus ook. Hij is voor deze tour als gastgitarist aan de band toegevoegd voor een voller geluid daar er ook enkele songs van het album "Linua Mortis" op de setlist staan. Met deze cd was Rage de eerste metal band ever die een album met een symfonie orkest (van Praag) opnam. In feite is de Black In Mind tour een nostalgisch reisje terug in de nineties.


rage03Onder luid applaus start Rage met Black in Mind waarna The Crawling Chaos volgt. Beide nummers worden door de fans in de bijna volle Oefenbunker meteen meegebruld. Peavy kampt met een keelontsteking, maar laat zich niet kennen en wordt voor de vocalen - waar nodig - door Marcos en Lucky ondersteunt.
Alive But Dead, Sent By The Devil, Shadow Out Of Time, Nameless Time, Until I Die en Price Of War staan ook op de setlist en brengen enkele fans in extase wat zich in vreemde choreografische uitspattingen uit.

rage04Bij de (enigste) ballad All This Time speelt Marcus zowel elektrische als akoestische gitaar, waarna hij het podium verlaat en de band met Over And Over naar het album "Thirthteen" over schakelt. Met het toepasselijke Back in Time wordt er ook een bezoekje aan het album "Ghost"gebracht en volgen End Of All Days, No Regrets, dat voor een groot gedeelte door het publiek gezongen wordt en een van Peavy's persoonlijke favorieten: Love And Fear.


Met Down eindigt de set en het optreden dat veel indruk op mij maakte. Ik heb zelden een optreden in De Oefenbunker gezien waarbij vrijwel iedere song van begin tot einde meegebruld werd. Een zeldzame sfeer die je alleen bij live muziek ziet als een band er voor 200% voor gaat.

rage05Maar het kan nog gekker!
Natuurlijk komt het trio zonder toegift niet weg. Een hele lange versie van Higher Than The Sky verandert in een soort karaoke show als er een stukje Sweet Home Alabama in verwerkt wordt en Peavy Marcos aan de microfoon laat met Holy Diver (DIO) en Lucky met Sweet Dreams (are made of this).
Hiermee kwam er een eind aan het muzikale gedeelte van een prachtige avond die voor de vele fans ook nog eens met een meet and greet eindigde als de band vrijwel direct na de show de zaal inkomt en alle tijd voor de fans neemt.
Yep, zo kan het dus ook!

Een foto reportage is zoals gebruikelijk te vinden in de categorie Reportages/Pics.

For more pics click on Reportages/Pics in the menu.