• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Bij Doe Maar is er (bijna) NIX veranderd.

Doe Maar kop

Op weg naar de Rodahal in Kerkrade gaan mijn gedachten terug naar mijn eerste kennismaking met Doe Maar. Dat was in 1982 op Pinkpop, dat zich toen nog in Geleen afspeelde. Mink DeVille en ZZ Top waren voor mij de trekpleisters en Doe Maar, sorry, nooit van gehoord! Zij hadden de – twijfelachtige – eer om te openen en daar stond je dan als volwassen man tussen voornamelijk gillende tienermeisjes. Maar wat bleek, die rare snuiters met zweet en haarbandjes waren dé verrassing van de dag en waren zó goed dat ze een jaar later het – toen nog eendaagse – festival (met Gary Moore en Simple Minds op het affiche) mochten afsluiten. Zo snel kan het met je carrière gaan!


Doe Maar 01Nu, 36 jaar later, hadden een groot aantal van deze tieners op 17-11-2018 bezit genomen van de Rodahal en vormden de gangmaaksters van de grootste, uh, noem het maar een ‘karaoke-show’ die ik ooit meegemaakt heb. Een karaoke-show zonder teksten, want die had men niet nodig, die zaten in het geheugen geramd.
Als iets later als gepland Ernst Jansz, Henny Vrienten, Jan Hendriks en René van Collem samen met een blazers-sectie het podium betreden gebeurd dat onder luid applaus van het grotendeels vrouwelijke publiek.
De haarbandjes zijn verdwenen (evenals een groot deel van de toen weelderige haardossen waarvan het restant nu een andere kleur had) maar wat gebleven is is de vitaliteit van de band die met de ‘Er verandert NIX-clubtour’ hun 40 jarige jubileum viert.
Doe Maar 02Dit weekend was de band afgezakt naar het zuiden voor concerten in het Klokgebouw, Eindhoven en deze avond dus de Rodahal, die met 2600 fans net niet uitverkocht was.
Het toepasselijke Alles Doet Het Nog is de eerste van (als ik goed geteld heb) 27 nummers die in een 2 uur durende show op het enthousiaste publiek afgevuurd worden. In het eerste uur volgen o.a. Okee, Er Veranderd NIX, Radeloos, Nachtzuster, Rumasaja, Macho en 1 Nacht Alleen.
De stemming zit er vanaf het begin goed in en de band geniet net zoveel van het publiek als andersom. Vanaf het balkon, en dus ook vanaf het podium, kijk je neer op een kolkende massa van dansende en vooral zingende fans van alle leeftijden. De setlist bevat ook enkele instrumentale nummers waarin de mannen van de blazers sectie, dat ook als achtergrond koortje dienst doet, de kansen krijgen om te soleren. Doe Maar 03Op het podium staat een aantal beeldschermen uitgestald waarop beelden uit video clips en foto’s uit de glorie jaren te zien zijn en ook de verlichting is bij sommige nummers aangepast met rose en mintgroen, hetgeen allemaal bijdraagt aan de gezellige sfeer die deze avond heerst.
De show is perfect opgebouwd en voert in het laatste half uur naar een climax als Is Dit Alles gespeeld wordt. Natuurlijk was dit niet alles, want er is nog Tijd Genoeg om de grote hits als Sinds 1 Dag Of 2 (het eerste couplet laat de band aan de zaal over), Doris Day en De Bom te spelen. Daarna volgen in de toegiften nog het instrumentale Winnetoe, Belle Helène en Smoorverliefd. Normaal is dan de show afgelopen, maar men bleef roepen om Nederwiet, aan welk verzoek bij uitzondering dan ook voldaan werd. Hiermee kwam definitief een einde aan een avond pure nostalgie en keert het publiek tevreden en grotendeels met schorre kelen huiswaarts.

© Harm Lutke

Een uitgebreide fotoreportage is geplaatst in de categorie Reportages/Pics.

For more pics click on Reportages/Pics in the menu.