• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Eerste Southern Roots festival blijk meteen succesvol.

026roots fest

Het is druk in de stad en dat uit zich in lang zoeken naar een lege parkeerplaats. In Heerlen is de Jazz-maand van start gegaan en dat zorgt voor reuring in de oude mijnwerkersstad. In vrijwel ieder café, zaal of gewoon op straat klinkt muziek. Dit heeft ook zijn weerslag op de eerste editie van het SouthernRoots Festival dat op 04-11-’18 in de Nieuwe Nor plaats vond.

001roots fest 7f6Daar arriveerde ondergetekende pas aan het einde van de set van de Vlaamse singer-songwriter Eli Goffa, net op het moment dat hij aan het publiek vroeg of zij het nog ‘plezant’ vonden. Daar kon ik op dat moment geen antwoord opgeven, maar 4 songs later wel! Wat blijft er toch veel talent onder de radar verscholen. In België wel bekend, maar hier heeft men nog nauwelijks van Eli - die deze middag samen met Benjamin Jacobs achter de keys een duo vormde – gehoord. Daar zal spoedig verandering in komen en daar had ik niet een hele show voor nodig om dat te constateren. De sympathieke Belg – die veel humor in zijn aankondigingen stopte – mocht ondanks het strakke schema – meteen al met Old Folks een toegift geven. Urbanus en Philippe Geubels hebben er een concurrent bij, maar wel ene die prachtige songs schrijft en krachtig vertolkt! De eerste verrassing was een feit.
Na het concert van Eli verplaatst het publiek zich naar het café,….of naar het ca. 100 meter verderop gelegen Savelberg klooster. Het Southern Roots Festival speelt zich namelijk op 3 podia af, waarbij de concerten in het café en het klooster gelijktijdig plaats vinden. Dat betekent keuzes maken en om aan iedereen aandacht te besteden resulteert dit in korte verslagen en reportages.
012roots fest d02Eerst wordt het café bezocht waar Austin Leaves aan hun set van 45 minuten is begonnen. De band rond zangeres Martina Lucic timmert al enige tijd in vnl. Zuid Limburg aan de weg en begint door hun uitgekiende mix van country, folk, pop en rock een steeds groter publiek aan zich te binden.
Na hun optreden op ParkCity Live werd er met het winnen van de publieksprijs tijdens Nu of Nooit wederom een grote stap gezet. Ook vanavond is het genieten geblazen van hun onbevangenheid en uitstraling als zij nummers vertolken als Whiskey Song, Like I Always Should Have Done, Space Ship en Wash It Off. Wetende dat ik hen nog wel vaker zal tegenkomen verlaat ik na Wild Side het café omdat in de kloosterzaal iemand staat die niet vaak in Nederland te bezichtigen is.
013roots fest c71Ik heb het over Gold Star, de Oostenrijkse singer-songwriter, die eigenlijk Marlon Rabenreither heet en uit Los Angeles afkomstig is. Stond je door de geringe drukte bij Austin Leaves niet op de tenen van een ander, bij binnenkomst in het klooster diende je wel op je eigen tenen te lopen wilde je niet storend overkomen op het aanwezige publiek. De akoestiek in deze zaal is dermate goed dat zelfs de klik van de camera duidelijk te horen is. Op de vloer staat een slungelachtige jongeman die zich voor zijn begeleiding bedient van gitaar en mondharmonica. Een vergelijking met Bob Dylan gaat op en geld ook voor zijn muziek. Het publiek hangt aan zijn lippen en durft – zo lijkt het – amper te applaudisseren.
023roots fest 5ddIn de zaal van de Nieuwe Nor maken wereldreizigster Becca Mancari en haar band hun opwachting. Alle invloeden die Becca heeft opgedaan in landen als Zimbabwe, India en diverse staten van Amerika vind je in haar muziek terug. Daarbij zit een flinke portie spiritualiteit, waarvoor haar gitariste regelmatig naar de grond duikt om via allerlei knoppen bepaalde geluidseffecten te creëren. Geluiden die je niet echt bij roots muziek zult verwachten. Een vrolijke inslag hebben haar liedjes allerminst met teksten die over eenzaamheid gaan en over de problemen die haar weg kruisten in de tijd dat ze uit de kast kwam. Titels als Tear Us Apart, Long Way Down en Bad Feeling zeggen daarbij genoeg. Hoewel het knap is wat ze doet kan slechts een gedeelte van het publiek hiervoor warm lopen.
039roots fest 1b6Ver voor aanvang van het concert van Violet’s Tale had een gedeelte van het publiek zich al in het café verzameld waar een gemoedelijke sfeer hing. Dat kan er natuurlijk mee te maken hebben dat de band rond zangeres Edith Spies Wawrowska een thuiswedstrijd speelt, maar naar mijn mening vooral doordat ‘Good Ol' Country Music’ het bijna overal goed doet. Je behoort het dan wel goed te brengen, maar dat is deze band wel toevertrouwd. Zij beginnen hun set met Cards & Stones, gevolgd door Gone With The Wind, Keep On Jivin’ en Country Heroes. Up tempo en ballads wisselen elkaar af en het is prachtig te horen hoe fijn de stemmen van Edith en Jeroen Rabeling bij elkaar passen.
Helaas kan ik ook deze set niet afkijken want in de kloosterzaal staat mij opnieuw een verrassing te wachten en dat verzacht de omstandigheden.
033roots fest b6dVan de zingende, swingende country gaan we naar de ‘storytelling’ variant met Jarrod Dickenson.
Jarrod is geen kleine jongen, want na het uitbrengen van zijn alom geprezen cd “The Lonesome Traveler’’ ging de geboortige Texaan in Europa op tour met o.a. Bonnie Raitt, Don McLean en The Waterboys. Ook in Heerlen weet hij samen met zijn vrouw Wardy en David Ford te overtuigen en met minimale begeleiding het publiek voor zich te winnen. Een verhaal vertellen met een warme soulvolle stem en daardoor de aandacht van de luisteraar niet laten verslappen is niet voor velen weggelegd, maar Jarrod is daar een grootmeester in!
047roots fest 32eHet kon wel eens druk worden bij Tim Knol, dus haast ik me van het klooster naar de ‘grote’ zaal. Tim was duidelijk één van de publiekstrekkers en terecht dat zijn hoofd het affiche sierde. Bij hem komen we aan bij het iets ruigere gedeelte van het festival, maar zijn aankondigingen gaan ook gepaard met een dosis humor. Hoewel hij het bij zoveel eigen werken niet nodig heeft bevat de setlist een Neil Young cover. Ook geeft hij zijn ongezouten mening over een programma als ‘The Voice Kids, waarbij de term kindermishandeling valt, hetgeen hem wel inspireerde om er een song over te schrijven. Ook kreeg Heerlen met Far From Me Now een primeur en konden de gitaar liefhebbers genieten van een minutenlang durende gierende gitaarsolo. Yep, Tim voldeed met zijn op blues gebaseerde muziekstijl volledig aan de verwachtingen!
058roots fest 975Wat geen verrassing was was het optreden van B.J. Baartmans en Mike Roelofs. Er zullen in Nederland weinigen zijn die niet iets van deze alleskunners in het cd rek hebben staan, al is dat vaak zonder het te weten. Beiden zijn naast hun solo projecten veel gevraagde muzikanten. Als ik het goed geteld heb had B.J. alleen al 13 verschillende solo cd’s meegenomen, die in een koffertje zaten dat als merchandise naast hem op de vloer stond. Ook bij hen kon je tijdens hun spel een speld horen vallen. Uiteraard werden er liedjes – B.J. zingt in het Nederlands – van zijn laatste cd “Verzamelaar” gespeeld waaronder Rondemiss. Hierin beschrijft B.J. precies de sfeer van de wielerronde van Boxmeer, een dag na de Tour (de France). Prachtig!
070roots fest 1f4In het café is het optreden van Barn & Belle (Jesse Deledda – vocals, gitaren, banjo en Lea Lomans - vocals, wasbord, percussie) al in volle gang en vind ik de stemming die ik miste na het verlaten van Violet’s Tale weer terug. Lekker in het gehoor liggende close-harmony en een repertoire waarin Country, Folk, Americana, Ragtime en Swing elkaar afwisselen is hun handelsmerk, probeer daar maar eens op stil te blijven staan. Zij zijn als duo nog geen jaar bij elkaar maar wisten al enkele prijzen in de wacht te slepen waardoor ze o.a. het Mama's Pride Festival mochten openen. Dit zal zeker niet het laatste wapenfeit zijn van dit duo dat hun set afsluit tussen het publiek.
093roots fest 80aAls afsluiter had de organisatie American Aquarium weten vast te leggen en werd dit nu al geslaagde festival afgesloten met een portie Southern Rock uit de A-klasse. Lekker rauw vertolkt passeren nummers als The World Is On Fire (de opener die meteen de toon zette), Tough Folks, het trage Man I’m Supposed To Be, Jacksonville dat het in het begin ook al niet van het tempo moet hebben en o.a. Wolves en Hurricane de revue. De eerste kennismaking met deze band uit North Carolina is een goede, net zoals de eerste editie van dit festival dat zeker navolging verdient!!!!!

© Harm Lutke

Een uitgebreide fotoreportage is geplaatst in de categorie Reportages/Pics.

For more pics click on Reportages/Pics in the menu.