• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

“Oude wijn behoeft geen krans”, de Golden Earring in de Rodahal.

045earring

Voor de derde keer in vier jaar tijd nam de Golden Earring weer bezit van het speciaal voor deze gelegenheid aangepaste podium in de Rodahal te Kerkrade. Nederlands langst bestaande band (samen met de Bintangs) is nog steeds immens populair gezien de opkomst van ruim 2000 man publiek, dat inmiddels uit drie generaties bestaat. Wel valt op dat de fans van het eerste uur de zaal pas betreden als het eveneens in Den Haag residerende Luminize hun set van 45 minuten bijna beëindigd heeft.


earring 01Dat is een beetje sneu voor deze oorspronkelijk uit Kroatië afkomstige all girl band met Matilda (gitaar), Marcella (vocals/gitaar), Tea (bas) en Irena achter de drums, maar zij zijn er trots op dat ze het publiek voor de “Earring” mogen opwarmen. Dat doen ze met verve! Hun repertoire bestaat uit aanstekelijke pop-rock songs en veel songs zijn afkomstig van hun CD “All Or Nothing”. Daarin hoor je invloeden van P!nk, Gwen Stefani en Kelly Clarckson terug. Voor velen is dit een aangename eerste kennismaking, maar de band zakte al vaker naar het zuiden af en maakte al furore op Koppelpop, Sjwaampop en Bospop. Geen van deze optredens kan echter tippen aan wat zij deze avond presteerden en het is een kwestie van (hopelijk niet al te lange) tijd wanneer hun doorbraak plaats vindt!
earring 02Na een half uur lange ombouwpauze en de aankondiging door Jan Smeets komen Barry, Rinus, George en Caesar samen met Bertus Borgers onder luid applaus het podium podium op en starten voortvarend met I Do Rock ‘n Roll.
Mocht er door verschillende tv optredens twijfels ontstaan zijn over de kwaliteit van Barry’s stem, dan heeft dat waarschijnlijk aan de opnames gelegen, want in dit nummer klinkt hij als vanouds en dat zal de hele avond ook zo blijven!
earring 03De band oogt vitaal en is nog steeds even gretig als in hun begin jaren. Nadat er ook weer in Identical vol gas gegeven wordt volgt met een korte versie van Another 45 Miles een rustiger moment in de show die anderhalf uur zou duren. De setlist bestaat voor een kwart uit relatief nieuw (niet zo bekend) werk maar het zijn toch vooral de hits als Long Blond Animal, Twilight Zone, Quiet Eyes, Going To The Run, When The Lady Smiles en natuurlijk Radar Love die voor het feest der herkenning zorgen. Een prachtige setlist waar ook het publiek bij betrokken was, want het blijkt dat men op Instagram verzoekjes kon indienen. Het publiek geniet en dat uit zich door meezingen en pogingen tot dansen.
earring 05Radar Love - dat zoals gebruikelijk gepaard gaat met een bas en drum solo - is de afsluiter van de officiële set, maar natuurlijk volgen er nog toegiften.
Na de laatste tonen van The Devil Made Me Do It gaat het publiek tevreden naar huis.
Zij waren getuige geweest van een schitterend optreden van een band die niet van wijken weet en ondanks dat de leden de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben nog steeds vlamt als de fakkel van een Nafta kraker. Dit vuur is nog lang niet gedoofd en het moet gek gaan als zij volgend jaar niet voor de vierde keer de Rodahal laten vol lopen.

© Harm Lutke

Een uitgebreide fotoreportage is geplaatst in de categorie Reportages/Pics.

For more pics click on Reportages/Pics in the menu.