• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Ilse DeLange pakt de Limburg-zaal in.

Ilse kop

Ilse DeLange reeg met The Common Linnets de afgelopen jaren het ene succes met het andere aan elkaar, maar het verlangen om met haar eigen band weer te gaan toeren werd steeds groter.
Een kleine club tour werd uit de hoge hoed getoverd en voerde haar op zaterdagavond 13 oktober naar het Parkstad Limburg Theater in Heerlen. Voor ruim 1300 bezoekers voltrok zich in de Limburg-zaal een feest der herkenning.


006IlseDat is geen wonder want Ilse brak 20 jaar geleden door met haar album “World Of Hurt”, waarna nog vele albums en hits volgden.
Daaruit had ze een prachtige setlist samengesteld, die naast haar hits ook uit gloednieuw werk van haar onlangs verschenen album “Ilse DeLange” bestond.
Zij opende gelijk met OK, Right With You en Half The Love, alle drie nieuw, maar zeer passend in het werk dat men van haar gewend is. Het is natuurlijk even wennen aan de nieuwe songs en aftasten hoe het publiek hier op reageert, maar dat zat wel goed en als daarna in een blokje van 4 hits volgen als World Of Hurt, Flying Blind, I’d Be Yours en Livin’ On Love zit de stemming er goed in. De laatste kreeg een ander arrangement en start met een lekker zwaar aangezette slide-gitaar intro.
Na alle lol en jolijt op het podium – je voelt dat de band er zin in heeft – is het even tijd voor een rustmoment met de prachtige ballad Sun & Shadow, een song die opgedragen wordt aan hen die de rots in de branding vormen tijdens moeilijke tijden. Met Lay Your Weapons Down horen we een vernieuwde Ilse die met dit radio vriendelijke lied de weg van pop muziek lijkt ingeslagen, bij vlagen hoog en breekbaar gezongen. The Great Escape daarentegen klinkt weer vertrouwd, ook al heeft men hier weer aan het arrangement gesleuteld.
055IlseIn het daarop volgende intermezzo kondigt Ilse op de haar bekende wijze aan dat ze ook enkele liedjes die ze allang niet meer gespeeld heeft in de setlist geplaatst heeft en volgt een akoestische versie van Untouchable. Dit is Ilse op haar best. Met deze woorden zou je haar fantastische begeleiders bijna te kort doen, dat is geenszins de bedoeling. Bij het samenstellen van haar band kwamen natuurlijk haar partner Bart Vergoossen (drums) en gitarist Arnold van Dongen in aanmerking, maar ook bassist Aram Kersbergen die al enkel jaren van haar band deel uitmaakte en Ronald Kool (keys), die elkaar nog kennen uit de tijd dat ze bij Kane speelden. Met Martijn van Agt (o.a. Anouk) haalde zij ook weer een gitarist van formaat binnen. 027Ilse e6bZeer verrassend is de toevoeging van singer/songwriter Yori Swart, die niet alleen aardig gitaar en keyboard speelt maar vooral over een paar aangenaam soepele stembanden blijkt te beschikken. Zij krijgt de kans om zich te profileren in Sweet Summer Rain en maakt daarbij zoveel indruk dat het gek moet gaan als zij het niet héél ver zal schoppen. Haar stem kleurt prachtig met die van Ilse op het daarop volgende When You Put It Like That.
De gitaren en banjo worden weer ingeplugd voor Heartbeat en het met hand clapping gepaard gaande Runaway.
Around Again is Ilse nieuwe stijl, het nummer komt een beetje zweverig over en je merkt aan het publiek dat ze dit moeilijk een plaatsje kunnen geven. Na dit drietal nieuwe songs klinken nummers als Next Time, So Incredible en Miracle toch vertrouwder in de oren en keert de meezing sfeer weer terug.
In het feeërieke schijnsel van honderden smartphones is Miracle tevens het (on)officiële einde van de met 19 nummers volgepropte setlist die goed was voor ruim anderhalf uur zuivere speeltijd, maar zonder toegift(en) komen Ilse en haar fantastische band niet weg.
Na enkele minuten keert Ilse alleen op het podium terug en geeft The Common Linnets fans een cadeautje met haar akoestische versie van Calm After The Storm. Prachtig uitgelicht en met de sobere begeleiding krijg je het gevoel alsof na de storm de stroom is uitgevallen.
De band keert terug bij het nieuwe Violet & Blue, een prachtige ballad waarbij Ilse’s stem weer enkele keren de hoogte in gaat en de grens van breekbaarheid bereikt.
031Ilse 8c1Met I’m Not So Tough komt er een einde aan een fantastische muzikale avond die iets meer als 2 uur duurde en waarbij dit nummer zeker tot één van de hoogtepunten bestempeld mag worden. Vooral de gitaarliefhebbers kwamen bij I’m Not So Tough aan hun trekken door de geweldige solo van Martijn van Agt die weer eens liet horen waarom hij tot de elite der Nederlands gitaristen behoort.
© Harm Lutke

Een uitbundige fotoreportage is geplaatst in de categorie Reportages/Pics.

For more pics click on Reportages/Pics in the menu.