• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Fantastische 35e editie van Bluesrock Festival Tegelen.

166BRT

Al 35 jaar lang staat de zaterdag van het eerste weekend van september omcirkelt op de kalender van menig bluesliefhebber. Om dit te vieren pakte de organisatie van het Bluesrock Fesival Tegelen (buro Pinkpop) eens goed uit, met op het affiche een viertal bands waar menigeen al apart een ticket voor zou kopen.


De parkeer plaats voor openlucht theater De Doolhof wordt voor een groot gedeelte in beslag genomen met campers en auto’s met caravans waaruit blijkt dat België en Duitsland ook vertegenwoordigd zijn.
018BRT 666In De Doolhof zelf is het ook al ongekend druk en dat is een fijne bijkomstigheid voor Stompin’ Grounds, de Limburgse band die als opener fungeert. Zij trakteren het publiek een klein uurtje lang met niet alledaagse muziek die je als blues met gypsy-swing invloeden kunt omschrijven. Dat klinkt bij tijden dermate aanstekelijk dat je de neiging hebt om je buurman/buurvrouw diep in de ogen te kijken om hem/haar tot een dansje te verleiden. Jesse Deledda (bas, vocals), Rick Stegeman (gitaar, backings) en Daan van de Ven (drums, backings) vormen een méér dan leuke opener die met eigen werken als Hunchback Blues een goede indruk achter laten.
039BRT 4a0De Canadese, maar in Nieuw Zeeland woonachtige Tami Neilson is met haar Nieuw Zeelandse begeleiders door Europa aan het touren om haar laatste cd ‘Sassafrass!’ onder de aandacht te brengen. Haar concert lijkt een beetje stroef op gang te komen en het is voor het publiek even aftasten onder welke categorie haar muziek te plaatsen is. Haar veel omvattende repertoire bestaat voornamelijk uit soul en rockabilly,…. met alles daar tussen in! Naarmate het concert vordert groeit ook de bewondering voor haar. Zo weet zij te ontroeren met Don’t Be Afraid, het laatste nummer dat haar overleden vader schreef. Van ‘Sassafrass!’ worden o.a. Bananas, Stay Outta Of My Business, Kitty Kat en het bluesy Smoking Gun gespeeld. Mochten er toch nog twijfels over de niet geringe zang kwaliteiten van Tami zijn, dan neemt ze die in één keer weg met haar kippenvel uitvoering van James Brown’s It’s A Man’sWorld. Met Tami Neilson is de eerste verrassing een feit!
049BRT 874Na Tami’s optreden is het alle hands aan dek voor de crew om de change-over tijdig af te ronden, want het recycling bedrijf dat zich Ben Miller Band noemt heeft een karrenvracht aan attributen meegenomen waar geluid uit komt. Ben’s microfoon is bijvoorbeeld verstopt in een telefoonhoorn (Stompin’ Grounds gebruikte bij hun optreden een zwarte variant), een wasteil, stok en draad doen dienst als bas (de washtub bass) en ook een achttal zelfgebouwde gitaren behoren tot hun uitrusting. (Voor het volledige assortiment van afgedankte spullen zie de foto reportage in de kolom Reportages/Pics). Glitter en glamour is aan Ben niet besteed, hij trekt gewoon de kleren uit de kast die lekker zitten. Vandaag is dat een werkbroek met kniestukken, waarbij een gebloemd shirt voor een beetje kleur zorgt. Het is echter niet alleen hun entourage dat er voor zorgt dat zij de meest spraakmakende band van het festival waren, dat is vooral hun muziek. Van het begin tot het einde wordt het publiek ingepakt door een onweerstaanbare mix van stampende blues, bluegrass en country waar de band zelf het etiket ‘Ozark stomp’ op geplakt heeft. Behalve blikvangster Rachel Ammons, die vol overgave en charme de viool hanteert wisselen Ben, Smilin’ Bob Lewis en Scott Leeper regelmatig van instrument, wat de muzikale kwaliteiten van dit bonte gezelschap nog maar eens onderstreept. Na hun show is de band helaas meteen weg, want er wacht ‘s avonds nog een show in Paradiso.
100BRT b56Niet zonder trots kondigt John Hendrix, die vandaag Jan Smeets als spreekstalmeester vervangt King King aan die met een luid applaus ontvangen worden. King King komt uit Glasgow, maar is kind aan huis op de Nederlandse podia. Ooit bekroond tot ‘De beste bluesband ter wereld’ doen Alan Nimmo en zijn mannen deze naam eer aan. Ze hebben hier ten lande veel fans en zij treden hen tegemoet met een prachtige set waarin ik Old Love, She Don’t Gimme No Lovin, Stranger To Love, Rush Hour en Waking Up meen te herkennen. Het is de derde keer dit jaar dat ik van hen mag genieten. Het verrassings-effect heeft daarbij plaats gemaakt voor een verwachtings-patroon en daarin stellen ze niet teleur, sterker nog dit was voor mij tot nu toe hun beste concert!
131BRT b64Zeer benieuwd is men naar het optreden van de Bintangs, Nederlands langst bestaande band die al vanaf 1961 (!) podia in binnen en buitenland onveilig maakt met een mix van rock, blues, ballads en rhythm & blues. De band heeft na al die jaren en verschillende leden-wisselingen bijna niets aan kracht ingeboet. ‘Old rockers never die’, zegt men wel eens, al is dit betrekkelijk, aangezien mede oprichter Arti Kraaijeveld dit jaar op 71 jarige leeftijd overleed. Hij wordt door zijn broer Frank geëerd met Agnes Grey. Zo ruig als de lichaams-begroeiing van Frank Kraaijeveld, zo ruig is ook hun show waarin nummers als Off The Hook, waarmee geopend wordt, Traveling In The USA, Mona Lisa, I’m On My Own Again, Little Red Rooster en natuurlijk Ridin’ On The L&N niet ontbreken.

159BRT d2bTijdens de show van Laurence Jones valt de duisternis in. De 27 jarige Britse gitaar tovenaar wordt wel eens de kroonprins van de Britse blues genoemd en gezien zijn goed gevulde prijzenkast zou dat best wel eens kunnen. Op zijn nieuwe album "The Truth" hoort men hoe hij zich ontwikkeld heeft en nu de weg van cross-over blues bewandeld, een weg die al eerder ingeslagen werd door zijn helden John Mayer, Eric Clapton en Jimi Hendrix. Van laatst genoemde staat tussen veel nieuw werk zoals What Would You Do, All Along The Watchtower op de setlist. Schitterend! Laurence is niet vies van show elementen, zo laat hij vlak voor zijn optreden nog enkele boxen voor het podium stapelen die als trap dienen voor zijn rondje publiek. Jammer is wel dat dit aan velen voorbij gaat doordat de verlichting hier niet op aangepast is. Met zijn bewerking van Fortunated Son komt er een einde aan een dik uur ingetogen en scheurend gitaarwerk van wereldklasse.
165BRT 990Met Walter Trout had men een lang gedroomde headliner vast gelegd en het is geen geheim dat het overgrote gedeelte van het publiek speciaal voor hem kwam. Na een lever transplantatie en de naweeën daarvan is de Trout terug en hoe! Hij heeft anderhalf uur speeltijd waarin hij met Say Goodbye To The Blues een eerbetoon aan Aretha Franklin brengt, over zijn moeilijke revalidatie verteld, een over enthousiaste fan de mond snoert en zich over de rookmachine ergert. Maar vooral laat hij horen waarom hij het kloppende hart van de hedendaagse bluesrock genoemd wordt, zoals met het aangrijpende Allmost Gone. In de tweede helft van de show wordt er gejamd en roept Walter zijn zoon Jon het podium op. Hij heeft dezelfde genen als zijn vader en tilt ook een been op als het er tijdens een solo op aan komt. Jon is niet de enige muzikanten zoon die met Walter op tour is, dat is ook Danny Avila, de zoon van Walter’s trouwe toetsenist Sammy Avila, die de dikke snaren van de basgitaar bespeelt. Met Michael Leisure achter de drums is de band compleet. Zoals vaker mag ook Andrew Elt weer een moppie meezingen en – je kon er op rekenen – vecht Walter enkele gitaar-duels uit met Laurence Jones. Helaas is de klok onverbiddelijk en is er ondanks dat het publiek er om schreeuwt geen tijd meer voor een toegift. Jammer, zo kwam er min of meer abrupt een einde aan één van de beste edities in de geschiedenis van dit bluesrock festival dat door meer dan 2000 bezoekers bezocht werd.
Benieuwd of men volgend jaar ook weer met een headliner van naam en faam voor de dag komt. Zou dat niet zo zijn dan blijft Bluesrock Tegelen door zijn goede sfeer nog altijd méér dan de moeite waard om te bezoeken!
(Door privé omstandigheden was een goede voorbereiding niet mogelijk en ook het verkrijgen van info tijdens het festival verliep stroef. Vandaar een beknopter verslag dan u als lezer van deze site gewend bent.)
© Harm Lutke

Een uitbundige foto reportage van dit zeer geslaagde evenement vind men door in de menubalk op Reportages/Pics te klikken.