• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Het regent verrassingen op Koppelpop 2018

koppelpop kop

Na weken geteisterd te zijn door tropische temperaturen, waren de weersvoorspellingen voor 25 augustus niet zo best en had ondergetekende het gevoel dat hij met de ruitenwissers op standje 3 door een wasstraat richting Susteren reed. Daar aangekomen was het gelukkig droog al viel er vlak voor aanvang van de 16e editie van Koppelpop nog een flinke plensbui. Maar de hardwerkende organisatie – die louter uit vrijwilligers bestaat – kreeg wat het verdiende: het bleef de rest van de dag droog en de zon zorgde voor een aangename temperatuur.


001koppelDat (en meerdere activiteiten in de omgeving) weerhield toch velen er van om dit knusse, gratis festival te bezoeken. Jammer voor de organisatie, maar ook voor de afwezigen want zij hebben heel wat gemist.
Op de Main-stage wordt deze middag afgetrapt met een optreden van The Connections, een groep jonge muzikantjes die in opleiding zijn bij een project van het Connect-college. In 2 weken tijd werden zij klaargestoomd voor hun eerste optreden en zij speelden niet onverdienstelijk een aantal covers van o.a. Green Day en The Red Hot Chily Peppers.
002koppelAan de andere kant van het Raadhuisplein staat het tweede podium waarop de ook nog jonge singer/songwriter Rhedyn een staaltje van zijn kunnen geeft. Dat is niet gering. Hij beschikt al over meer ervaring en werd al eens uitgekozen tot een van Giels’ On Stage Talenten. Zijn eigen nummers die uit een mix van akoestische stoner rock met blues invloeden en heavy country bestaan, leverden hem o.a. al een optreden bij de 3FM Awards in Tivoli Vredenburg op.
003koppelNieuw op Koppelpop is de LOESFM Playground. Een klein en intiem podium vanwaar deze plaatselijke omroep liveopnames maakt en waar plek is voor singer/songwriters en bands in een akoestische setting. Als eerste maakt het toenemende aantal bezoekers kennis met Etan Huijs die met bassist Rens van Dijk de liefhebbers van melancholische folk en melodieuze pop op hun wenken bediend. In de 20 minuten speeltijd hoort men lekker in het gehoor liggende eigen werken als The River Flow, Lonesome Traveler, Blue Moon en Little Bird voorbij komen. Het derde podium blijkt een schot in de roos en heeft als voordeel dat men iets meer tijd ter beschikking heeft voor de ombouw van de Main-stage.
004koppelDat is geen overbodige luxe als een 11 koppige band als SKArtacus het podium in bezit neemt.
Met hen begint het festival pas echt want op deze aanstekelijke muziek is het moeilijk stilstaan.
Op de setlist van dit vrolijke gezelschap dat uit leden of ex-leden van o.a. Janse Bagge Bend, Juicy Lucy en WW Band bestaat, staan covers van Ska-grootheden als Madness (Night Boat to Cairo) en The Specials (Monkey Man, Too Much Too Young en Pressure Drop), maar krijgen Tears Of A Clown, Cupid en Brown Eyed Girl ook een eigen Ska bewerking. Het speelplezier van deze bende slaat over op het publiek, kortom: Koppelpop is los! Als toegift volgt nog een bewerking van You Never Walk Alone, maar daarna is het ook (veel te vroeg) uit met de pret en begeeft het publiek zich naar het tweede podium.
005koppelHier staan de bluesliefhebbers vooraan want ondanks hun nog korte bestaan groeit de belangstelling voor The Blues Vaccination gestaag. Erwin Gielen (drums) en Jules Meuffels (bas) vormen een gedegen ritme sectie voor Stephan Bastiaens (vocals) en gitarist Tom Renet. Laatst genoemde is pas 16 jaar en was in 2017 winnaar van de Sena European Music Award. Een gitaartalent dat menig oude rot een poepje laat ruiken. Hun setlist is niet voor de hand liggend. Wie werken verwacht van bijvoorbeeld Rory Gallagher of Jimi Hendrix komt bedrogen uit. Het is vnl. de jongere generatie met mannen als Joe Bonamassa (Cradle Rock), Kenny Wayne Sheperd (Never Mind) en John Mayer (Come When I Call) die met eigen bewerkingen geëerd worden. Catfish Blues werd al eens door Eric Gales onder handen genomen, maar de uitvoering van The Blues Vaccination was voor ondergetekende het hoogtepunt van hun set. De gitaar liefhebber likt bij deze band zijn vingers af en er ontstaan zo waar luchtgitaar-duels in het publiek. Een band om in de gaten te houden!
006koppelTerug naar de LOESFM Playground waar Skyway Avenue als akoestisch trio is aangetreden. Zangeres Rita Naus moet het vandaag zonder bas en drums doen, maar met Niels de Goeij op gitaar en Thomas Atsma achter het keyboard zetten zij een klein, intiem maar niet minder indrukwekkend concert neer. Stevige rock – dat de band in volle bezetting ook wel eens ten gehore brengt – heeft vandaag plaats gemaakt voor het betere luisterlied met eigen nummers als Two Sides, Loving Her Alone, Walls en Bring It On. Het ziet er naar uit dat deze 16e editie van Koppelpop een dag vol (aangename) verrassingen gaat worden want deze band verdient het om in een volgende editie terug te keren, maar dan op het hoofdpodium!
007koppelKon men met The Blues Vaccination al genieten van ‘moderne’ blues, de liefhebbers van de ruigere variant, de bluesrock zullen ongetwijfeld het concert van Black Hammer Voodoo als het hoogtepunt van deze dag hebben ervaren. Als band zijn zij misschien zijn nog niet zo bekend bij het grote publiek, maar daar zal – uitgaande van de gespeelde nummers – later dit jaar absoluut verandering in komen als hun eerste cd verschijnt. Zanger/bassist Michiel van Leeuwen (o.a. Gruppo Sportivo, De Dijk), harmonica legende Kim Snelten (o.a.The Scene, Jack Of Hearts), de Australische gitarist Sam Shine en de Italiaanse drummer Francesco Libero laten het publiek 40 minuten lang genieten van een knetterende show waarvan je het geluid als ruig, vuig, log en smerig kunt omschrijven. Snerpende mondharmonica en scheurend, soms overstuurd gitaarwerk kom je in vrijwel ieder nummer tegen. Gestart wordt met Breaking The Law, waarna Hands Off My Baby en Dance Like A Windmill (het is en blijft toch een Hollandse band) volgen. Ook deze show die met Going To The Church wordt afgesloten had voor velen wel langer mogen duren!
008koppelAan afwisseling is er op Koppelpop geen gebrek en voor wie Black Hammer Voodoo nog niet ruig genoeg was kan terecht bij Velosso voor een portie Rock en Post-Grunge. Ruig, maar wel melodieus! Dat kan het publiek dat het niet zo op herrie heeft staan wel waarderen. Erg leuk is hun bewerking van de Britney Spears hit Hit Me Baby One More Time. Verder op hun setlist staan de fraaie ballad Lost, Paradise en het ruige No Brakes waarna zij eindigen met Make Them Understand. Hoewel het deze dag gelukkig droog bleef regende het wel van verrassingen en daar was Velosso één van!
009koppelHet grootste contrast met Velosso vormt de Italiaanse kunstenaar/muzikant Lino Marasi die samen met een accordeonist als laatste act op de LOESFM Playground staat. Zij spelen enkele Italiaanse nummers waaronder een Mazurka. Dit was zonder meer een leuk optreden, vooral omdat je dit niet direct op een festival verwacht.
Trots was de organisatie dat zij The Brahms als eerste band konden boeken,… en terecht!
010koppelNiet voor niets sleepte deze band al eens prijzen als de Utrecht Popprijs, de 3FM Award Best Alternative en de Sena Performers Pop NL Award binnen. Hun singles Golden, Homerun en Feels Like Home werden regelmatig op diverse radiozenders gedraaid en zorgden deze avond – de duisternis was inmiddels ingevallen – onder het publiek voor een feest der herkenning. Hun sound is erg melodieus, met liedjes die op de een of andere manier meteen blijven hangen. Als niet radio luisteraar zijnde, dus onbekend met hun oeuvre, wisten zij mij zeer te boeien en zoals dat bij indrukwekkende concerten gaat vloog de tijd voorbij en werd met Swimming het einde van hun set bereikt.
011koppelZe stonden niet op het affiche, maar wél op het 2e podium: The Fiscus. De Amsterdamse Indie-rockband bracht vorig jaar haar eerste EP “Sily Fashion” uit die goed werd ontvangen (zie recensie elders op deze site). Hiervan worden Hermits en I’m An Animal gespeeld en komen we verder nog al even aantrekkelijke songs als Young & Deranged, Brutus en Freaks tegen. Een feestje bouwen is Randy Linskens (vocals /gitaar), Daan Paquay (gitaar /backings), Ander Perez Palacios (bas) en Jaad Tal (drums) wel toevertrouwd. Ook hun muziek werkt aanstekelijk op het publiek, dat zich laat gaan en zelfs tot hilariteit van de band voor een mosh-pit zorgt. Dan kan een stagedive niet uit blijven. Nou ja laten we dit laatste maar op een ‘poging tot’ houden.
012koppelAls headliner mochten Afterpartees opdraven en zij maakten hun naam van energieke live band meer dan waar. Voor zanger Niek Nellen is vrijwel ieder podium te klein als hij met zijn (Mick) Jaggeriaanse gebaren het publiek tot meedoen aanspoort en zich daar toe ook onder de menigte begeeft. Menigte? Jawel, de band uit Horst heeft een grote aantrekkingskracht en het plein is eindelijk vol gelopen. Song titels zijn mij niet bekend maar ik zie wel een retestrak spelende band op het podium dat een mix van garage en punk op het publiek afvuurt , maar ook niet vies is van een catchy ballad.
Met hun energie vretende show komt er een einde aan alweer een méér dan geslaagde aflevering van Koppelpop en gaan de complimenten uit naar de programmeur die er in geslaagd is om een fantastische, variatierijke line-up vol verrassingen samen te stellen.
© Harm Lutke

Een uitbundige fotoreportage is geplaatst in de categorie Reportages/Pics.

For more pics click on Reportages/Pics in the menu.