• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Eerste editie van de Rockabilly Night is een schot in de roos!

065rb

Rock Op t Gras is typisch zo’n festival dat laagdrempelig begon met enkele coverbandjes, maar door zijn gezelligheid ieder jaar meer publiek trekt en uitgegroeid is tot een volwaardig festival op de kalender. Ondanks flinke concurrentie van andere evenementen in hetzelfde weekend van 6, 7 en 8 juli, wisten vele bezoekers de weg naar het Brunssumse Schutterspark te vinden. Aan de 4e editie werd dit jaar een extra avond toegevoegd, die in het teken stond van de sixties. Voor deze Rockabilly Night had de organisatie 4 top bands uit dit genre weten te strikken, elk met een ander repertoire.


006rb cb8Neem nu Batenburg Hellbillie bijvoorbeeld, de band waarmee geopend werd. Visueel een viertal heikneuters die in de verte uit de film Deliverance weg gelopen konden zijn. Hun muziek beschrijven zij zelf als ‘Kempenkuntrie’ en ‘Koeienpunk’. Denk daarbij aan een mix van Johny Cash en – jawel – Slayer! Vreemd? Apart? Yep, maar wel lekker stevig! Apart zijn ook hun Nederlandse teksten die over dood en verderf, bier, liefde en (waarom niet) zombies handelen. Een opmerkelijk bandje dus die Hellbillies, dat zonder drums maar wel met een banjo speelt en goed de vaart er in houd. Jammer is wel dat de publieke belangstelling tijdens hun show iets tegenvalt.

017arb ff6Van een geheel andere orde is het eveneens Brabantse Blue Moon Trio dat zich op muziek uit de 50er jaren heeft toegelegd en vooral de SUN jaren van Elvis Presley laat herbeleven. Ook zij spelen zonder drums, maar die worden opgevangen door het slap-baswerk van Deon Buck, die blues en rock ‘n roll liefhebbers ongetwijfeld wel kennen van CC Jerome’s Jetsetters. Het stuntwerk met de staande bas, dat gemist werd bij de Batenburgers, is voor hem een kolfje naar zijn hand. Verder bestaat de band uit Huub Goosen, een fantastische gitarist die net als Deon een veteraan in de scene is. Zij ontfermen zich over de pas 22 jarige Guy Pisters, een strak gekuifde zanger die zich de looks en moves van de King heeft meester gemaakt maar net zo goed Buddy Holly en Carl Perkins tot leven laat komen. Tijdens hun concert gaan in de vorm van line dance (?) en rock ‘n roll de voetjes vlijtig van de vloer.

045rb bd7Als zich de plaatselijke favorieten van Hot Rod Riot aandienen is het veld goed gevuld en valt langzaam de duisternis in. Hun setlist bestaat uit een A4tje vol hits en ander bekend werk van The Stray Cats, dat ook bij de jongere toeschouwers bekend in de oren klinkt. Nummers als Stray Cat Strut, Come On Everybody, Sexy and Seventeen en Rock This Town worden dan ook volop meegezongen en het aantal dansers neemt toe. Ook bij hen ontbreekt het stuntwerk niet en is het vooral drummer Math Meijers die regelmatig de aandacht trekt als hij zijn bass drum beklimt. Men jut elkaar constant op, hetgeen tot een energieke set leidt die swingt als een tiet.

064rb 847Als slotact of headliner diende The Regulars, een Maastrichtse band die al 20 jaar de podia onveilig maakt met een power mix van blues, rock ’n roll en rockabilly. Bij hen krijgen covers een eigen smoel en worden afgewisseld met eigen werk. Blikvanger is nu eens niet de bassist of drummer, maar Patrick Jaspers, de zanger die soms als een ongeleid projectiel over het podium dendert. Je hoort hem tussen zijn tanden fluiten op Whistle Baith en huilen als een wolf op (toevallig) Howlin Wolf. Hun opzwepende show gaat vergezeld van prachtige licht effecten en een lasershow tegen de omringende bomen.
De eerste editie van deze Rockabilly Night mag bijzonder geslaagd genoemd worden en dient volgend jaar zeker een vervolg te krijgen.
“You can count me in!”

© Harm Lutke

 Een selectie van 86 foto's is geplaatst in Reportages/Pics (menubalk)