• 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 006
  • 007
  • 003
  • 008

Marco Borsato is weer thuis, in de Rodahal

051MB

Marco Borsato is bezig aan zijn “Thuis Tour” langs de ‘kleine’ zalen zoals de Rodahal in Kerkrade – toch goed voor ca. 3000 toeschouwers – waar hij op zaterdagavond 28-04-2018 een grandioos concert gaf.
Na zijn eerdere shows in 2011, 2012 en 2014 kan de Tom Tom in het handschoenen-bakje blijven liggen en voelt Kerkrade voor hem als thuiskomen.

“Thuis is een begrip waarbij iedereen zijn eigen associaties heeft. Het is een state of mind, maar ‘thuis’ is ook met vertrouwde vrienden samen zijn. Of een plek waar je je lekker voelt en je jezelf kan zijn.” aldus Marco Borsato.

001MBDie vrienden of fans waren er deze avond volop. Dat bleek toen hij halverwege de show de vraag stelde wie er nog niet eerder bij een show aanwezig waren er er slechts een honderdtal vingers de lucht in gingen. Fans zijn bepalend voor de sfeer dus dat zat gezien het aantal wel goed.
De charismatische zanger is enorm populair zoals aan het oorverdovende applaus te horen was toen hij stipt op tijd het podium betrad. Hij begint meteen met Thuis, gevolgd door Wat Doe Je Met Mij en Wakker, alle drie afkomstig van zijn nieuwe album.
Hierna volgt de eerste conversatie met het publiek en richt hij zich speciaal tot Nikita, een meisje met terminaal hartfalen dat op het rolstoelpodium heeft plaats genomen. Als je dan een klein handje boven het publiek ziet zwaaien grijpt je dat wel even bij de strot en sta je na alle uitbundigheid weer met twee benen op de grond. Een liedje als De Waarheid, dat dan volgt, is volkomen op zijn plaats
003MBEen groot aantal hits als: Vrij Zijn, Ik Leef Niet Meer Voor Jou en Rood passeren vanavond de revue, die vanzelfsprekend allen geestdriftig meegezongen worden. Daarbij siert het de zanger dat hij niet zoals al die “waar-zijn-die-handjes-artiesten” de zaal laat zingen maar zichzelf voor 200% geeft! Sommige van de hits kregen een ander arrangement mee, zoals Dromen Zijn Bedrog, die een langzame aanloop kent, maar gaandeweg alle handen de lucht in krijgt.
Een groot gedeelte van de show bestaat uit ballads en dat is voor een gevoelsmens als Marco – die regelmatig contact met het publiek maakt – een kolfje naar zijn hand. Een fraai voorbeeld is Een Beetje Tijd, zeer gevoelig en klein gehouden in de begeleiding. Een liedje dat in de intiemere sfeer van een club-tour volledig tot zijn recht komt.
Ondanks dat het een club-tour betreft pakken Marco en zijn band flink uit en worden er bij iedere song aangepaste visuals op de achtergrond vertoond. Zo zien we Marco op Dochters spelen met zijn toen nog kleine dochtertje. Die is inmiddels bijna volwassen, net zoals zijn zoon die vanavond de volgspot bemand.
004MBDe cursus barkruk bespelen was een goede investering en zo zien we Marco naar hartenlust naast zijn gitarist soleren. Lente Sneeuw gaat ook gepaard met een sfeervolle visual die vooral van afstand een geweldige uitstraling heeft en versterkt wordt door het feeërieke licht van de talloze iPhones.

Als special guest heeft Marco Elske DeWall mee naar het zuiden genomen die vorig jaar Maria vertolkte in The Passion en daaruit Heb Het Leven Lief zingt, gevolgd door Omarm van Bløf.
Wie op een duet met Marco had gehoopt kwam bedrogen uit want dat zat er helaas niet in.
Marco komt terug met Mooi en als de eerste tonen van Nooit Meer Een Morgen/Wat Zou Je Doen worden ingezet gaan alle blikken naar rechts of Ali B zou opduiken, maar zijn plaats wordt ingenomen door Marco’s percussioniste die niet onverdienstelijk het rap-gedeelte voor haar rekening neemt.
002MBMet Rood wordt de set beëindigd. “Normaal gaan we nu het podium af, maar jullie willen toch meer, dus blijven we maar staan!” roept Marco enthousiast en vervolgd met de ‘toegiften’ Afscheid Nemen Bestaat Niet en Binnen. Met Breng Jij Mij Naar Huis kwam er definitief maar veel te vroeg een einde aan zijn fantastische show, die toch twee uur en een kwartier duurde.
Hoewel ik niet wegloop met Nederlands repertoire kan ik niet ontkennen dat Marco me toch verschillende keren wist te raken. Dat kwam niet alleen door het totaal plaatje van een geweldige show met perfecte geluid en licht effecten, maar vooral door de persoon zelf. Hier stond geen acteur op het podium, maar een sympathieke man die voor de muziek leeft en dat geloofwaardig weet over te brengen!
© Harm Lutke

 Een uitgebreide fotoreportage is geplaatst in de categorie Reportages/Pics.

For more pics click on Reportages/Pics in the menu.