• BatlordDSC00512q11
  • GMM532
  • DSC08037a1000 d011 04a
  • DSC06137 78c1
  • DSC06956q
  • pcl 259
  • PCLzaDSC05686a
  • DSC05123 0611

(Pure) Blues-matinee met Boo Boo Davis en Alaska in het Cultuurhuis

Boo Boo

Het was op de dag des Heren 08-04-2018, de dag dat er een einde kwam aan een winter dat eigenlijk geen winter was, maar wel erg lang duurde. De dag dat de Friese rayonhoofden met vakantie gingen en de terrassen overbevolkt werden. Daar zaten ook mensen die in de voorverkoop een kaartje gekocht hadden voor de blues-matinee in het Cultuurhuis Heerlen met Boo Boo Davis en Alaska. Het fraaie weer zorgde voor een schifting tussen de echte bluesliefhebbers en hen die het gewoon leuk vinden om eens een concertje te bezoeken. Mooie dagen komen er nog genoeg, maar de kans om een authentieke bluesman aan het werk te zien wordt met het verstrijken der jaren steeds kleiner.


Door de zonnige omstandigheden was de café-zaal van het Cultuurhuis maar voor driekwart gevuld, maar de sfeer was er niet minder om. Sterker nog, hier was het genieten geblazen zonder gestoord te worden door gepraat tijdens de songs. Ieder nadeel heeft zijn voordeel!
001Boo BooDe middag werd geopend door Alaska (Andrea Peeters) met een akoestische set van ca. 40 minuten. Alaska is een van de weinigen die nog authentieke Delta blues speelt en niet zonder succes. Puur, alleen (markante) stem en gitaar, fingerpicking en slide, blues zoals blues geboren is. In Limburg wint ze langzaam aan populariteit, hetgeen zich in steeds meer optredens vertaald.
De van oorsprong Slowaakse zangeres/gitariste opent met Catfish Blues (Robert Petway), waarna met Night Ride en No Sugar 2 eigen nummers volgen. Het wordt al snel duidelijk dat zij voor iemand als Boo Boo Davis het perfecte voorprogramma is (dit is trouwens niet de eerste keer dat zij voor Boo Boo opent). Beiden tappen muzikaal uit ongeveer het zelfde vaatje, alleen doet Boo Boo dat al een halve eeuw langer en hij zit aan een tafeltje – af en toe met gesloten ogen - van haar te genieten.
Na fraaie uitvoeringen van Poor Black Mattie en Black Cat Bone wordt het akoestische gedeelte onderbroken als ze voor Hobo Blues een elektrische gitaar omgord. Dat is niet voor lang want voor Get Right Church, That’s No Way To Get Along, Illinois Blues en Walkin’ Blues (Son House) wordt een resonator uit een koffer getoverd. De toon is gezet, aan Boo Boo de eer om het nog mooier te maken.

002Boo BooBoo Boo Davis was 2 jaar geleden ook al eens in Heerlen tijdens de Southern Bluesnight, waar ondergetekende getuige was van slechts een vijftal songs, die echter wél indruk maakten. Het doet dan ook goed om het verlangen naar meer deze middag bevredigd te zien met een show van anderhalf uur. Net als 2 jaar geleden heeft Boo Boo weer Jan Mittendorp (gitaar) en John Gerritse (drums) voor de begeleiding meegenomen, die keurig voorgesteld worden na de opener Tryin’ To Get Ahead. Ondanks het fraaie weer volgt Ice Storm, tja,... Boo Boo houd wel van een grapje en is niet alleen een gedegen mondharmonica speler/zanger maar vooral een entertainer. Na vrijwel iedere song kijkt en rijkt hij zijn armen ten hemel en bedankt hij Dave. (?) De inmiddels 74 jarige 'bluesikant' voelt zich helemaal thuis op het podium en lanceert het ene midtempo nummer na het andere. De setlist kent slechts 1 slowblues, daarbij gok ik op My Baby Got Me Fixed. Hoewel de setlist aan de voeten van Jan Mittendorp ligt, wordt er regelmatig van afgeweken, iets wat bij iedere show van Boo Boo voorkomt. 004Boo BooNa enkele nummers zit het trio in een flow en past Boo Boo de volgorde aan aan de respons van het publiek en de vorm van de dag. Die is vandaag prima en dat zij met plezier op het podium staan/zitten is duidelijk zichtbaar. Ik herken in ieder geval Silvermine, Train My Baby’s On, het voor blues begrippen stevige Lucky Man en St. Louis Woman, allen gepaard met een stuwend ritme. Bij het funky Hot Foot is het tijd voor een sanitaire stop, hetgeen Jan en John de gelegenheid geeft om naar hartelust te soleren. Volgens de setlist wordt er afgesloten met Ain’t Gotta Dime. Geen nood, het heerlijke concert inspireerde menigeen tot de aankoop van een Cd of Elpee.
© Harm Lutke

Een uitgebreide fotoreportage is geplaatst in de categorie Reportages/Pics.

For more pics click on Reportages/Pics in the menu.