• BatlordDSC00512q11
  • GMM532
  • DSC08037a1000 d011 04a
  • DSC06137 78c1
  • DSC06956q
  • pcl 259
  • PCLzaDSC05686a
  • DSC05123 0611

35e Conincx Pop heeft helaas de weergoden tegen.

139ConincxpopDSC05962kops

 

Conincx Pop houdt al 35 jaar het hoofd boven water aan de oever van de Maas. Een knappe prestatie want de levensverwachting van nieuwe en andere festivals is niet bijzonder hoog. Festivals komen en gaan, maar Conincx Pop blijft blijkbaar bestaan! In het verleden (en ook nu) heeft het voortbestaan aan een zijden draadje gehangen van dit nog altijd gratis familie festival en dient de strijdvaardigheid van de organisatie – die louter uit vrijwilligers bestaat - diep respect!


Conincxpop01Ondanks de enorme concurrentie in het festival/evenementen landschap kan de organisatie rekenen op een hondstrouw publiek. Hun (succes) formule is simpel: Niet groter willen worden als je daarvoor de mogelijkheden niet hebt! Verder doen een sympathieke consumptieprijs en een eigenzinnige, maar zelden teleurstellende programmering de rest. Daarbij tonen ze het lef om niet de bands te programmeren die op dit moment populair zijn en die je dit seizoen op tal van andere festivals sowieso tegenkomt.
Voor het jubileum maakte men een uitzondering en kwam men met een ijzersterke line-up voor de dag.
Eén ding heeft men niet onder controle en dat is het weer. Het had de hele nacht geregend en ook overdag miezelde het. Daardoor kreeg mijn vertrouwen in weerprofeten een gevoelige knak, want het zou ‘s middags droog zijn. Nu blijkt middag een groot begrip te zijn maar uiteindelijk krijgen ze rond 18.00 gelijk. Dat is jammer voor The Floodlight en Two & A Half Pennies.
Conincxpop02Beide Limburgse bands mochten deze editie openen met een setje van elk 20 minuten, doen dat ook geestdriftig, maar stonden door het druilerige weer wel alleen voor diehard festivalgangers en familie te spelen. Het Belgische Brutus kreeg 50 minuten ter beschikking en trok iets meer publiek. Dat kon genieten van een flinke bak brute, maar verantwoorde herrie, waarbij vooral zangeres/drumster Stefanie Mannaerts alle aandacht opeiste. Echt droog wordt het nog niet en vooral vlak voor het podium wil nog wel eens een stortbad water naar beneden komen als de wind het dak-zeil optilt.
Van een heel andere orde is de muziek van de Amsterdam Faya Allstars dat verwoede pogingen doet om het publiek aan het dansen te krijgen. Op een doorweekte en glibberige 'dansvloer' wil dat niet echt lukken en als de band na enkele uptempo nummers het tempo verliest en op reggae over gaat, is het enige dat nog spettert het geplons van de kinderen in de waterplassen. Met Navarone klaart het weer een beetje op en wordt het gestaag drukker op het drassige terrein.
Conincxpop03Bij Navarone denk je automatisch aan de beroemde film over de bulderende kanonnen. Ook de band is niet vies van een hard geluid en weet het publiek te raken met een salvo van solo's die de gitaristen afvuren. Dé verrassing voor velen is toch wel Maiorano & The Black Tales. De muziek van dit Duitse septet bestaat uit een aanstekelijke hutspot van allerlei stijlen dat het publiek niet onberoerd laat. Bij deze band gaat eindelijk – dit mag ik wel met hoofdletters schrijven –, EINDELIJK de zon schijnen en zie daar: Het veld stroomt vol. Dit is Conincx Pop zoals het bedoeld is, een feest voor jong en oud! Terwijl de ouders van de muziek genieten werken de jongsten aan hun creatieve ontwikkeling en is men getuige van de geboorte van modder gravitti.
Birth Of Joy doet wat men van hen verwacht. Het trio dat ook al op Pinkpop en Lowlands indruk maakte komt net terug uit Zwitserland. Hun op bluesrock gestoelde psychedelische rock doet het vooral in het buitenland goed en net zoals Navarone stonden zij ook al eens op het vermaarde Sziget Festival (Hongarije). De harde, energieke show van het Nederlandse trio slaat goed aan en het wordt al snel duidelijk waarom zij zo populair in het buitenland zijn.
Met The Bellrays heeft men een andere topper in huis gehaald. Hun muziek is moeilijk te beschrijven. Het lijkt op rock, soul en punk, zonder dat je hen in een van deze hokjes kunt stoppen. Maar oh, wat klinkt dit goed! De goede sfeer die bij Maiorano & The Black Tales in gezet werd beleefd bij het viertal uit Californië een climax. Daar kan de als afsluiter geprogrammeerde Daniel Puente Encina & Band niks aan veranderen. De uit Chili verbannen gitarist/zanger/componist heeft een internationaal gezelschap om zich heen verzameld en laat Latijns-Amerikaanse ritmes op het publiek los. Normaal gesproken is dit een klapper op ieder festival, doch vanavond beginnen de eerste natte uren van het festival hun tol te eisen en de klamme kleding wordt irritant. Daarom verlaat een gedeelte van het publiek vroegtijdig het terrein en eindigde deze dag niet zoals men gehoopt had. Jammer dat het weer aanvankelijk niet mee zat, anders was deze 35e editie met zijn ijzersterke line-up misschien wel één van de succesvolste geweest.
Hopelijk pakt het volgend jaar beter uit!

 160 foto's zijn geplaatst in de categorie Reportages/Pics

Click on Reportages/Pics in the menu for 160 pics