• BatlordDSC00512q11
  • GMM532
  • DSC08037a1000 d011 04a
  • DSC06137 78c1
  • DSC06956q
  • pcl 259
  • PCLzaDSC05686a
  • DSC05123 0611

Uniek concert van James Harman in De Dikke Stein

james kop

001JamesVoor slechts 2 concerten was hij in Nederland en daarom waren ze bij één van Limburgs bekendste Bluestempels ‘De Dikke Stein’ enorm trots dat ze hem konden vastleggen voor 12-05-’17. We hebben het over James Harman, “Your full service Bluesman since 1962”, zoals er op zijn website te lezen valt. De brave man zit al meer dan 50 jaar ‘in het vak’ en mag gerust al een levende legende genoemd worden. Met de namen met wie hij samen gespeeld heeft schrijf je gemakkelijk een rol toiletpapier vol.
Toch valt de publieke belangstelling een beetje tegen, maar – het wordt een beetje saai om te zeggen - er is tegenwoordig op zoveel plaatsen iets te doen en je kunt je geld maar 1x uitgeven.


De begeleidingsband van dienst is vanavond Shakedown Tim & The Rhythm Revue, bestaande uit Tim Ielegems – gitaar, Bart Stone – saxofoons, Boss – bas en Dennis Tubs – drums. Als extra versterking hebben zij keyboardspeler Ilias Scotch meegenomen.
002JamesDe eerste set wordt akoestisch geopend met Green Snakeskin Shoes, met alleen Tim op de gitaar en James op de harmonica. Tim en James kennen elkaar al langer en voelen elkaar naadloos aan. Met zijn band, die na nog een akoestisch nummer het podium bezet, ligt dat anders. Zij wekken de indruk dat dit de eerste kennismaking met ‘uncle’James is. Een vaste setlist is er niet en daardoor wordt er veel geïmproviseerd. Tussen de nummers door worden er instructies gegeven en dat zorgt er voor dat de show een beetje rommelig over komt. Muzikaal zit het echter goed in elkaar en je hoort en ziet dat je hier met uitstekende muzikanten te maken hebt die precies weten wat er van hen verlangt wordt. Daarbij ontpopt Tim zich als een perfecte bandleider. Oogcontact is daarbij belangrijk en daarom laat James de saxofonist een paar stapjes achteruit doen om zicht op de keyboardspeler te hebben.
Op nummers als What’cha Gonna Do ‘Bout Me, Call My Name en Gotta Move krijgen de bandleden van James alle ruimte om te soleren. Met Goodbye Boogie (onder voorbehoud, geen setlist) wordt de eerste set van 1 uur beëindigd waarna een half uur pauze volgt.

003JamesDaarna komt de band als herboren uit de kleedkamers (bij wijze van spreken) en schiet uit de startblokken met I Will Unfriend You, een spiksplinter nieuw nummer, gevolgd door Red Hair en This Ship, afkomstig van hun album “Hard To Catch”. Daarna neemt James het commando weer over en volgt Double Hogback Crowler.
Deze tweede set is een stuk beter als de eerste en het lijkt nu alsof men al jaren met elkaar samenspeelt. Ook nu weer komen enkele flitsende boogies voorbij, maar de absolute hoogtepunten zijn toch wel de slow blues nummers als Helsinki Laundromat Blues, een kippenvel nummer, want niet alleen is James een uitmuntende harmonica speler, hij beschikt ook nog eens over een goede stem die hij tot kelderdiepte kan laten dalen. Tim speelt op een Harmony Espanada gitaar uit 1956 en stuurt het geluid via een Masco versterker uit 1941 de zaal in. Vooral in de slow blues nummers komen de bijzondere klanken uit dit instrument volledig tot hun recht. Voeg daar ook nog eens het hese geluid dat Bart Stone uit zijn bariton sax tovert bij en het fantastische toetsenspel van Ilias, dan weetje dat het genieten geblazen is. Aan de twinkeling in zijn ogen zie je dat James net zo van de geïmproviseerde solo’s geniet als het publiek.
004JamesHet is wel jammer dat het bij tijden rumoerig in de zaal is. Daar ergert zich niet alleen het grootste gedeelte van het publiek aan, maar ook de band. Als James dat probleem op een subtiele manier oplost door vanaf het podium aan een dame haar telefoonnummer te vragen omdat hij graag wilt weten hoe haar verhaal afloopt krijgt hij een luid applaus.
Met wederom een swingende boogie wordt de 75 minuten lange 2e set afgesloten. Daar James er om bekend staat dat hij zich niet altijd aan zijn teksten houd en de vele improvisaties, was er deze avond sprake van een uniek concert en maakte het 70 jarige fenomeen zijn belofte van “Your full service Bluesman” meer dan waar!

Meer foto's zijn te vinden in de categorie Reportages/Pics.

For more pics click on Reportages/Pics in the menu