• BatlordDSC00512q11
  • GMM532
  • DSC08037a1000 d011 04a
  • DSC06137 78c1
  • DSC06956q
  • pcl 259
  • PCLzaDSC05686a
  • DSC05123 0611

Anvil laat de Oefenbunker stomen!

anvil-kop

Anvil laat de Oefenbunker stomen!

Vaste bezoekers van de Oefenbunker moesten op zondag 13 november toch wel even met hun ogen knipperen bij het zien van de grote publieke opkomst bij het concert van Anvil. Het concert was uitverkocht en een volle Oefenbunker komt niet zo vaak voor.
Dit is wel tekenend voor de populariteit van Anvil, die voor Metal-fans van het eerste uur als ‘legendes’ gelden. Als mannen als Slash, Lemmy en Lars Ulrich zich lovend over je uitlaten en je zelfs als inspiratiebron noemen, tja, dan heb je wel wat in je mars. Helaas kende de carrière van Anvil meer dalen als pieken, zoals in de inmiddels beroemde documentaire “Anvil! The story ofAnvil” te zien is. Dat wekte ook bij anderen interesse in de band, die het gelukkig na het uitbrengen van het boek en documentaire weer een beetje voor de wind gaat, al behoren volle stadions toch wel tot het verleden.


AnvilDSC04405klVoordat Anvil het podium betreed maken eerst Gabriel da Silva en REZET hun opwachting met als doel de zaal op te warmen, wat overigens qua temperatuur niet meer nodig is.
Het Portugese power-trio Gabriel da Silva, met de baas zelf op gitaar en stembanden, Ricard Araujo op bas en de 19 jarige drummer Nuno Leal, bestaat in deze samenstelling pas sinds begin dit jaar. Hun hardrock is erg toegankelijk mede door de aparte stem van Gabriel, welke klankkleur je niet zo gauw in dit genre tegenkomt. Het is toch vooral zijn gitaarspel wat bewondering oogst, wat ook geen wonder is als je al vanaf je vijfde aan de snaren plukt. Op deze avond spelen zij enkel eigen werk met o.a. Break The Chains, Black Riders, Heartbreakers, Ride Again en Take A Ride On The Rockstar, dat afkomstig zou zijn van hun eerste cd “03” en dat klinkt niet verkeerd. Hun muziek lokt zelfs een vlinder naar binnen die zich op het podium in de warmte koestert. Hun set bevat ook nog een dappere drumsolo van Nuno die daarmee alom bewondering afdwingt.
AnvilDSC09452xklNa een korte ombouwpauze treed REZET aan en gaat het er ruiger, véél ruiger aan toe. REZET zag in 2003 het levenslicht, kende vele ledenwisselingen en bestaat anno nu uit Ricky Wagner-leadgitaar/vocals, Thorben Schulz-gitaar/backings, Lucas Grümmert-bas en Bastian Santen-drums. Zij pleuren een bak herrie de zaal in zoals dat hoort bij bands die zich toegelegd hebben op Speed- en Thrash-metal. Het viertal uit Schleswig-Holstein trekt zich niks aan van de hitte die toeneemt en gooit de beuk er in met nummers als Madman, Toxic Avanger, Breaking The Chains en Fight For Our Life. Het publiek gaat vooral los op No Class, een eerbetoon aan Lemmy en is al snel net zo nat als de band zelf. Het is de enige cover uit hun 35 minuten durende show, de andere songs zijn allen afkomstig uit hun cd’s "Have Gun, Will Travel", "Civic Nightmares" en "Reality Is A Lie".

AnvilDSC09586klDaarna is het tijd voor de heren Steve ‘Lips’ Kudlow, Robb Reiner en nieuwe bassist Chris Robertson (2014) om hun reputatie waar te maken. Zij openen met een instrumentaal nummer waarna 666 volgt. Nadat ‘Lips’ de fans via zijn gitaarelement toegesproken heeft volgen Ooh Baby en Badass Rock ‘n Roll. Nadat hij en gitaar van een fan gesigneerd heeft gaat het verder met Winged Assasins en volgt hun eerbewijs aan Lemmy middels Free As The Wind. Het trio levert Metal waarbij alle zintuigen geprikkeld worden. Het zweet klotste van het podium! Je hoorde Metal, je zag Metal, je rook Metal en als je pech had proefde je Metal als ‘Lips’ zijn hoofd schudde en zijn DNA over de eerste rijen verdeelde. Drijfnat stelde hij zijn gitaar voor als een mooie vrouw die alleen hij iedere avond mocht vingeren. AnvilDSC09620klNa On Fire en This Is Thirteen tovert hij een vibrator te voorschijn, iets wat hij al jaren schijnt te doen, (voor ondergetekende Anvil-leek is dit nieuw) en laat zijn gitaar kreunen en steunen terwijl Robb maar door blijft rammen alsof zijn leven er van afhangt. Prachtig om te zien! Een woord van dank gaat dan ook uit naar de heer ‘Lips’ die met deze act er voor zorgt dat het kijken naar een slide-gitarist die zich met een bottleneck op de snaren uitleeft nooit meer hetzelfde zal zijn!
AnvilDSC09647klHet is niet alleen ‘Lips’ die alle aandacht naar zich toe trekt, ook Chris heeft een cursus gekke bekken trekken met een diploma verzilverd. Bobb krijgt in het instrumentale Swing Thing alle aandacht met een fantastische drum solo waar menige top drummer een puntje aan kan zuigen, geweldig! Ook Juggernaut Of Justice staat op de setlist en er worden met Daggers And Rum en Die For A Lie ook 2 nummers van hun allernieuwste album “Anvil Is Anvil” gespeeld. Met Metal On Metal eindigt na ruim anderhalf uur de officiële show, maar er zullen uiteraard nog enkele toegiften volgen.
Als de band onder luid applaus weer op het podium staat friemelt ‘Lips’wat aan zijn gitaar, die echter geen zin meer heeft. ,,Zij is te warm geworden door de hitte en vocht, sorry no more show!”, hoort het publiek ’Lips’ zeggen waarna de band het publiek beduusd achterlatend het podium verlaat.
Hiermee kwam vroegtijdig een einde aan een waanzinnige show die muzikaal hier en daar wel een beetje rammelde maar als totaal plaatje een gouden randje verdiende!

Een uitbundige foto reportage is te vinden in de categorie Reportages/Pics.

For more pics click on Reportages/Pics.